«Πρόγευση» παρεμβάσεων που θα χρηματοδοτηθούν από το Ειδικό Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης για τη συγκράτηση του ενεργειακού κόστους, και οι οποίες θα ξεκινήσουν να δρομολογούνται από το 2022, αποτελεί η επιδότηση των τιμολογίων χαμηλής τάσης όλων των προμηθευτών ρεύματος για το τελευταίο τρίμηνο του 2021.
Αν και αφετηρία σύστασης του Ειδικού Ταμείου αποτέλεσε η συγκράτηση των αυξήσεων στους λογαριασμούς ρεύματος νοικοκυριών και μικρών επιχειρήσεων, σε μία συγκυρία εκτίναξης των χονδρεμπορικών τιμών, ο μηχανισμός αυτός θα έχει μόνιμο χαρακτήρα. Έτσι, προορίζεται να χρηματοδοτήσει στην πορεία αρκετές ακόμη δράσεις, ώστε να διασφαλισθεί πως οι τιμές των ενεργειακών προϊόντων θα διατηρούνται σε προσιτά επίπεδα για το σύνολο των καταναλωτών.
Για τον ρόλο του Ταμείου, ως μόνιμης «δικλείδας ασφαλείας» των ενεργειακών τιμών, έκανε χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, σε ημερίδα της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ). Όπως ανέφερε ο κ. Σκρέκας, ο αγώνας για την ενεργειακή μετάβαση έχει κάποιο τίμημα, το οποίο πρέπει να φροντίσει η πολιτεία να μπορεί να αντέξει ο καταναλωτής. Κατά συνέπεια, η νέα αυτή πρωτοβουλία της κυβέρνησης θα επιτρέψει να σχεδιαστούν και να χρηματοδοτηθούν μέτρα για ανταγωνιστικές τιμές ενέργειας.
Ο υπουργός επισήμανε ότι για την παρθενική δράση του Ταμείου, δηλαδή την αντιστάθμιση των επικείμενων αυξήσεων στις λιανικές τιμές του ρεύματος, θα αξιοποιηθεί το 15% των εσόδων από τους πλειστηριασμούς των δικαιωμάτων CO2. Όπως πρόσθεσε, στην πορεία θα προστεθούν και άλλες πηγές εσόδων.
Πώς θα γίνει η επιδότηση του ρεύματος
Το 15% των εσόδων από τα δικαιώματα «μεταφράζεται» σε ένα ποσό 150 εκατ. ευρώ, για την «πρεμιέρα» των δράσεων του Ταμείου. Όπως έγραψε το Insider.gr, σκοπός είναι η κάλυψη μέρους των αυξήσεων, που κανονικά θα προκαλούσε στους λογαριασμούς ρεύματος το ράλι των χονδρεμπορικών τιμών. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κάλυψη αυτή θα γίνει με τη μορφή «οριζόντιας» επιδότησης, ύψους 0,03 ευρώ ανά κιλοβατώρα, για το σύνολο του πελατολογίου στη χαμηλή τάση όλων των εταιρειών προμήθειας, δηλαδή πρακτικά για όλα τα νοικοκυριά και τις μικρές επιχειρήσεις της χώρας.
Το μέτρο θα αφορά τις πρώτες 300 κιλοβατώρες κατανάλωσης, οι οποίες επομένως θα επιδοτηθούν με 0,03 ευρώ ανά κιλοβατώρα. Έτσι, η κρατική ενίσχυση θα «αγγίξει» το σύνολο σχεδόν της κατανάλωσης ενός τυπικού νοικοκυριού, η οποία κυμαίνεται στις 300-400 κιλοβατώρες μηνιαίως.
Με βάση τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης, τα 0,03 ευρώ ανά κιλοβατώρα αντιστοιχούν τουλάχιστον στο 80% της μεσοσταθμικής αύξησης στα τιμολόγια όλων των προμηθευτών, που θα προκαλούσε η άνοδος των χονδρεμπορικών τιμών στη δεδομένη συγκυρία, αν δεν παρενέβαινε η πολιτεία.
Επομένως, με την εν λόγω παρέμβαση, όλοι οι προμηθευτές δεν θα «περάσουν» στους λογαριασμούς των καταναλωτών τους τουλάχιστον το 80% της επικείμενης αύξησης. Για το υπόλοιπο 20%, έγκειται στη διακριτική τους ευχέρεια το αν θα προχωρήσουν στην αναπροσαρμογή της εμπορικής τους πολιτικής, ώστε να απορροφήσουν ένα επιπλέον μέρος του.
Παράταση του μέτρου αν καταστεί αναγκαίο
Η επιδότηση θα εφαρμοσθεί από τον Οκτώβριο έως και τον Δεκέμβριο. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση κατά τη διάρκεια χθεσινής συνέντευξης Τύπου στη ΔΕΘ, ο πρωθυπουργός άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο παράτασης του μέτρου και εντός του 2022, στην περίπτωση που έως τότε δεν έχουν αποκλιμακωθεί οι χονδρεμπορικές τιμές και επομένως κριθεί αναγκαία η συνέχιση της κρατικής στήριξης.
Σε κάθε περίπτωση, το Ειδικό Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης δεν θα περιοριστεί στην προσωρινή κρατική ενίσχυση του ρεύματος, χρηματοδοτώντας τόσο βραχυπρόθεσμες όσο και μακροπρόθεσμες δράσεις για τη συγκράτηση του ενεργειακού κόστους. Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες, στο Ταμείο θα ενταχθεί για παράδειγμα και η παροχή του επιδόματος θέρμανσης, όπως και μέτρα για τη στήριξη των τοπικών κοινωνιών σε Δυτική Μακεδονία και Μεγαλόπολη, στο πλαίσιο της απεξάρτησης των περιοχών αυτών από τον λιγνίτη.