Το έργο, το οποίο λειτουργεί υπό τη διαχείριση της EDP Renewables μέσω της κοινοπραξίας Windplus, που έχει συσταθεί από την Ocean Winds (50/50 κοινοπραξία της EDPR με την ENGIE), τη Repsol και την Principle Power, είναι το πρώτο ημιβυθιζόμενο πλωτό αιολικό πάρκο στον κόσμο.
Η ενέργεια που παράχθηκε κατά το πρώτο έτος πλήρους λειτουργίας του είναι αρκετή για να προμηθεύσει 60.000 κατοίκους και να αποτρέψει την εκπομπή 33.000 τόνων CO2.
Μαδρίτη, 23 Σεπτεμβρίου 2021. Το WindFloat Atlantic, το εμβληματικό πλωτό αιολικό πάρκο της EDP Renewables, της τέταρτης μεγαλύτερης εταιρείας στον κλάδο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στον κόσμο, ξεπέρασε τις 75 GWh κατά το πρώτο έτος λειτουργίας του. Πρόκειται για το πρώτο ημιβυθιζόμενο πλωτό αιολικό πάρκο στον κόσμο, το οποίο βρίσκεται 20 χιλιόμετρα ανοιχτά της ακτής της πόλης Viana do Castelo (Πορτογαλία).
Στο πλαίσιο εκδήλωσης για τη συμπλήρωση ενός έτους λειτουργείας του έργου, οι παρευρισκόμενοι είχαν τη δυνατότητα να γνωρίσουν το WindFloat Atlantic από κοντά, συνοδευόμενοι από τον διευθυντή του έργου, José Pinheiro.
"Είμαστε ιδιαίτερα ευχαριστημένοι με την απόδοση του WindFloat Atlantic. Το έργο, έχει καταγράψει υψηλά επίπεδα διαθεσιμότητας, ενώ η παραγωγή του ξεπέρασε τις προσδοκίες για πολλούς μήνες. Θέλαμε να μοιραστούμε αυτά τα θετικά αποτελέσματα ενός έργου που αποτελεί σημείο αναφοράς για την εξέλιξη του κλάδου της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας, χάρη στην τεχνολογία που αξιοποιεί, αλλά και επειδή αποτελεί το πρώτο πλωτό και ημιβυθιζόμενο αιολικό πάρκο στον κόσμο", δήλωσε ο κ. Pinheiro κατά τη διάρκεια της επίσκεψης.
Ο κ. Pinheiro τόνισε, πως υπάρχουν μεγάλες ευκαιρίες για την επέκταση αυτής της τεχνολογίας, τόσο στην Πορτογαλία όσο και στο εξωτερικό, τις οποίες η EDPR, μέσω της Ocean Winds, διερευνά ήδη σε διάφορες αγορές.
Η κοινοπραξία Windplus, αποτελούμενη από την Ocean Winds - την 50/50 κοινοπραξία που δημιουργήθηκε από την EDP Renewables και την ENGIE -, την Repsol και την Principle Power Inc., υλοποίησε το έργο WindFloat Atlantic με σκοπό την καλύτερη αξιοποίηση των υπεράκτιων αιολικών πόρων. Έπειτα από αρκετά χρόνια εργασιών, το έργο τέθηκε σε πλήρη λειτουργία τον Ιούλιο του 2020. Έκτοτε, το WindFloat Atlantic έχει καταγράψει συνολική σωρευτική παραγωγή 75 GWh, πετυχαίνοντας τους στόχους του. Η παραγόμενη ενέργεια είναι αρκετή για να προμηθεύσει 60.000 κατοίκους, ενώ έχει αποτρέψει την εκπομπή 33.000 τόνων CO2.