Προς τη σωστή κατεύθυνση κινούνται οι ελληνικές συστημικές τράπεζες, τη στιγμή που παραμένει στο επίκεντρο η περαιτέρω εξυγίανση των ισολογισμών τους, όπως συμπεραίνει η BofA με βάση τα μηνύματα που έλαβε από τις διοικήσεις των τραπεζών στο 26th annual Financials CEO Conference που διοργάνωσε για κλάδο της περιοχής της ΕΕΜΕΑ (Ανατολική Ευρώπη, Μέση Ανατολή & Αφρική).
Ωστόσο, ο αμερικανικός οίκος επισημαίνει πως δεν αρκεί μόνο η μείωση του κινδύνου (de-risking) για να υπάρξει περαιτέρω αξία, αν και αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση, καθώς θα πρέπει επίσης να υπάρξει αύξηση των δανείων και των διαχειριζόμενων περιουσιακών στοιχείων. Παρ'όλα αυτά η BofA διατηρεί τη θετική της σύσταση για τον κλάδο επισημαίνοντας πως εξακολουθεί να διαπραγματεύεται με discount.
Σε ό,τι αγορά την πορεία της ελληνικής οικονομίας, η BofA επισημαίνει πως η τουριστική περίοδος ξεκίνησε με αδύναμους ρυθμούς το Μάιο και τον Ιούνιο αλλά στους τελευταίους τρεις μήνες σημειώθηκε σημαντική ενίσχυση, με την Ελλάδα παράλληλα να επωφελείται και από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης που αναμένεται να επιφέρουν σημαντική ώθηση στις επενδύσεις και στην αύξηση του ΑΕΠ. Σύμφωνα με τη BofA, η κυβέρνηση είναι παράλληλα προσανατολισμένη σε ένα πολύ αναγκαίο εκτεταμένο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων.
Ο τόνος των ελληνικών τραπεζών κατά τη διάρκεια του συνεδρίου και των σχετικών παρουσιάσεων από τις διοικήσεις ήταν αρκετά αισιόδοξος, αλλά εξακολουθούν να εστιάζουν στην περαιτέρω μείωση του κινδύνου που εφαρμόζεται αυτήν τη στιγμή.
Για την Alpha Bank μετά την ολοκλήρωση του «Galaxy» (10,8 δισ. ευρώ), η Alpha σχεδιάζει να πουλήσει NPEs ύψους 8,1 δισ. ευρώ με στόχο την επίτευξη του στόχου για δείκτη NPE 13% το 2021 και 7% στο 2022. Σε αυτά τα NPEs, η Alpha έχει ήδη διαγράψει 0,6 δισ. ευρώ με ζημιές 1 δισ. ευρώ. Αυτό θα πρέπει να αντισταθμιστεί από μια σειρά κεφαλαιακών πρωτοβουλιών που περιλαμβάνουν την τιτλοποίηση 2 δισ. ευρώ (περίπου 1 δισ. ευρώ αποδέσμευση RWA), την πώληση των θυγατρικών σε Αλβανία (0,4 δισ. ευρώ RWA) και Λονδίνο (0,2 δισ. ευρώ RWA) και τη μεταβίβαση ακινήτων στην Alpha Αστικά Ακίνητα (0,4 δισ. ευρώ FWA).
Για την Eurobank, μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής για την τιτλοποίηση «Mexico» (η οποία αναμένεται έως το τέλος του έτους) η τράπεζα θα φέρει το δείκτη NPE pro forma στο 7,3%. Η διοίκηση αναφέρθηκε επίσης στην αύξηση των δανείων που αναμένεται να κινηθεί στα 2 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση, ενώ ως προς το κόστος χρηματοδότησης, σημειώθηκε πως υπάρχει περιθώριο περαιτέρω βελτίωσης (οι προθεσμιακές καταθέσεις ανέρχονται πλέον στις 15 μ.β στο απόθεμα αλλά 4 μ.β στο flow). Στην Κύπρο η Eurobank έχει εφαρμόσει αρνητικά επιτόκια σε εταιρικούς πελάτες και αυτό είναι υπό μελέτη και στην Ελλάδα, όπως αναφέρθηκε.
Από την άλλη, για την Εθνική Τράπεζα ο δείκτης CET1 FL μειώθηκε από 14% στο 13,8%, αλλά η τράπεζα έχει ακόμη κλείσει ένα περαιτέρω 1,7% μετά το κλείσιμο της συμφωνίας Frontier (σε μερικές εβδομάδες) και την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής (αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Νοέμβριο). Για τα 3 δισ. ευρώ μορατόρια που έληξαν το 2020 μόνο το 3% έχει καθυστέρηση 90 ημερών και το 2% είναι στην αρχή της περιόδου καθυστέρησης, ενώ οι νέες εκταμιεύσεις δανείων αφορούν κυρίως το 2022.
Για την Τράπεζα Πειραιώς, το σχέδιο μείωσης των NPEs είναι σε καλό δρόμο, με τον δείκτη NPE να φτάνει στο 9% έως τις αρχές του 2022. Η μείωση των NPEs τους πρώτους έξι μήνες του έτους έφτασε τα 13,5 δισ. ευρώ, από τις συναλλαγές των τιτλοποίησεων «Phoenix», «Vega» και «Sunrise 1» που εντάχθηκαν στον «Ηρακλή» καθώς και από τις οργανικές ροές. Η διοίκηση εστιάζει επίσης στην αναβάθμιση επιδόσεων της εμπορικής τραπεζικής, ενώ οι προμήθειες ήταν ιδιαίτερα ισχυρές στο β’ τρίμηνο. Το de-risking θα πρέπει να οδηγήσει σε χαμηλότερο κόστος κινδύνου στο μέλλον, αλλά και σε κάποιο κόστος από την άποψη της απώλειας των καθαρών εσόδων από τόκους.