Σε τροχιά εφαρμογής μπαίνουν τα μέτρα στήριξης των ευάλωτων καταναλωτών, ώστε να μπορούν να καλύψουν τις ενεργειακές τους ανάγκες, με την απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, για την έγκριση του Σχεδίου Δράσης για την καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας.
Πριν από την υπουργική απόφαση, η οποία δημοσιεύθηκε χθες στη «Διαύγεια», προηγήθηκε τον Αύγουστο από το ΥΠΕΝ δημόσια διαβούλευση του Σχεδίου Δράσης, το οποίο περιλαμβάνει τόσο μέτρα άμεσης παρέμβασης, σε ακραίες και έκτακτες συνθήκες ενεργειακής ένδειας, όσο και μακροπρόθεσμες παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση του φαινομένου. Σε συνδυασμό με τις δράσεις ενημέρωσης και εκπαίδευσης σε νοικοκυριά, που περιλαμβάνονται στην τρίτη δέσμη μέτρων του Σχεδίου, το «δίχτυ προστασίας» αγγίζει 1 εκατ. περίπου καταναλωτές.
Σύμφωνα με το Σχέδιο, το ποσοστό των πληττόμενων νοικοκυριών από την ενεργειακή ένδεια ανήλθε σε 11,2 % το 2019. Με την υλοποίηση όλων των μέτρων, στόχος είναι αυτό το ποσοστό να μειωθεί σε 7% το 2025 (περίπου 286.000 νοικοκυριά) και σε 3% στο τέλος της δεκαετίας (περίπου 143.000 νοικοκυριά).
Στήριξη σε ακραίες συνθήκες
Η πρώτη δέσμη παρεμβάσεων στοχεύει στη προστασία των πληττόμενων καταναλωτών από το φαινόμενο της ενεργειακής ένδειας. Πιο συγκεκριμένα, τρία μέτρα πολιτικής θα εφαρμοστούν, τα οποία συνδυάζουν τόσο τη στήριξη πληττόμενων νοικοκυριών σε ακραίες συγκυρίες, όσο και την προστασία τους μέσω κανονιστικών και ρυθμιστικών μέτρων.
Έτσι, σε συγκεκριμένα έτη μέσα στην περίοδο 2021-2030, ανάλογα με τις διαμορφωθείσες ακραίες και έκτακτες συνθήκες, προβλέπεται η παροχή «ενεργειακής κάρτας» στα ευάλωτα νοικοκυριά, για την κατανάλωση συγκεκριμένης ποσότητας ενεργειακών προϊόντων, με σκοπό την κάλυψη των ελάχιστων συνθηκών θερμικής άνεσης.
Παράλληλα, για τα νοικοκυριά που βιώνουν ακραίες συνθήκες ενεργειακής ένδειας θα προωθηθεί μία σειρά κανονιστικών και ρυθμιστικών παρεμβάσεων, όπως η πρόβλεψη αυτόματης μετάπτωσής τους στο καθεστώς της Καθολικής Υπηρεσίας στην περίπτωση καθυστερήσεων στην αποπληρωμή των λογαριασμών ενέργειας, αλλά και ο καθορισμός ενός ορίου ελάχιστης κατανάλωσης ενεργειακών προϊόντων κάτω από το οποίο θα απαγορεύεται η αποσύνδεση των πληττόμενων νοικοκυριών.
Βελτίωση ενεργειακής απόδοσης
Για τη μακροπρόθεσμη αντιμετώπιση του φαινομένου, προβλέπεται η υλοποίηση χρηματοδοτικών προγραμμάτων για τη συντεταγμένη βελτίωση της ενεργειακή απόδοσης και την προώθηση της χρήσης ΑΠΕ σε κτίρια κατοικίας πληττόμενων νοικοκυριών.
Τέσσερα διαφορετικά μέτρα πολιτικής θα εφαρμοστούν, πλήρως ευθυγραμμισμένα με τις βασικές αρχές σχεδιασμού που περιγράφονται στο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα, τόσο για την περίπτωση χρηματοδοτικών προγραμμάτων, όσο και για συγκεκριμένους μηχανισμούς της αγοράς, όπως ενδεικτικά είναι τα Καθεστώτα Επιβολής της Υποχρέωσης Ενεργειακής Απόδοσης.
Εκτός από την ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών μέσω των προγραμμάτων «Εξοικονομώ» που θα υλοποιηθούν την περίοδο 2021-2030, θα εξεταστεί η διαχείριση και η υλοποίηση των συγκεκριμένων παρεμβάσεων να πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με τους ενδιαφερόμενους ΟΤΑ, ώστε να διευκολυνθεί ο εντοπισμός των πληττόμενων νοικοκυριών. Τα ωφελούμενα νοικοκυριά αναμένεται να αγγίξουν τις 120.000, ενώ η δημόσια δαπάνη τα 1,8 δισ. ευρώ.
Η τρίτη δέσμη μέτρων περιλαμβάνει δράσεις ενημέρωσης και εκπαίδευσης σε πληττόμενα νοικοκυριά, η οποία θα πραγματοποιηθεί τόσο μέσω των Καθεστώτων Επιβολής της περιόδου 2021-2030, όσο και μέσω κεντρικά σχεδιαζόμενων δράσεων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης σε πληττόμενους καταναλωτές και επαγγελματίες δράσεων εξοικονόμησης ενέργειας.