Σε υποβάθμιση της σύστασής της για τις ελληνικές μετοχές προχώρησε η Morgan Stanley, διατηρώντας ωστόσο τη θετική της θέση για τις ελληνικές συστημικές τράπεζες.
Συγκεκριμένα, ο αμερικανικός οίκος, υποβαθμίζει τη σύστασή του σε «equalweight» από «overweight» προηγουμένως, με τη στάθμιση της εγχώριας αγοράς στο δείκτη MSCI EM (των αναδυόμενων αγορών) στο 0,18% και στον MSCI World (χωρίς τις ΗΠΑ) στο 0,1%, όταν το μέσο ποσοστό συμμετοχής των GEM Funds, είναι στο 0,11%.
Ωστόσο, η Morgan Stanley συνεχίζει να στηρίζει το «ελληνικό story» ως ένα ελκυστικό play με βάση του πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, και την κλίση ενίσχυσης του τραπεζικού δανεισμού, που ξεκινά επιτέλους, όπως υπογραμμίζει. Οι αναλυτές του οίκου, εντοπίζουν, από την άλλη καλύτερα και ευκολότερα overweights σε άλλες χώρες της περιοχής EEMEA. Η Ρωσία παραμένει η κορυφαία της επιλογής, ενώ αναβαθμίζει τις αγορές της Σαουδικής Αραβίας και του Κουβέιτ σε «overweight», και διατηρεί αντίστοιχη σύσταση για την Ουγγαρία και τα ΗΑΕ.
Παράλληλα, οι ελληνικοί τραπεζικοί τίτλοι, διαπραγματεύονται στο ανώτερο σημείο του εύρους σε όρους λογιστικής αξίας (P/BV), κάτι που τις καθιστά πλέον λιγότερο ελκυστικές έναντι των υπόλοιπων ευρωπαϊκών τίτλων, ενώ η αποδοτικότητα ιδίων κεφαλαίων (ROE) βελτιώνεται. Επιπλέον, η χώρα δεν επωφελείται από κανένα μηχανισμό μετάδοσης από τις υψηλότερες τιμές των εμπορευμάτων, όπως η Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, μέσω του υψηλότερου πληθωρισμού και των επιτοκίων. Έτσι, η τραπεζική αναλύτρια της Morgan Stanley, Nida Iqbal, εντοπίζει μεγαλύτερη αξία σε άλλες τράπεζες όπως είναι αυτές της Ρωσίας.
Αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με τη Morgan Stanley, 10 από τις 12 χώρες της περιοχής EEMEA (Ανατολική Ευρώπη, Μέση Ανατολή & Αφρική) ξεπερνούν τις επιδόσεις του MSCI EM (αναδυόμενες αγορές), οι 8 ξεπερνούν την Ευρώπη (η Ελλάδα βρίσκεται χαμηλότερα), και οι 6 την απόδοση που έχει καταγράψει από την αρχή του έτους ο S&P 500, «ξυπνώντας μνήμες» 2002. Όπως επισημαίνει η Morgan Stanley, έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον ότι τελευταία φορά που καταγράφηκαν τέτοιες εξαιρετικές, ευρείας βάσης επιδόσεις από τη περιοχή EEMEA ήταν πίσω στο 2002.
Αυτό που οδηγεί τις αγορές αυτές να καταγράφουν σημαντικές επιδόσεις, σύμφωνα με τον παγκόσμιο επικεφαλής στρατηγικής για τα commodities της M.S, Martijn Rats, είναι το «ταξίδι» απανθρακοποίησης στον κόσμο που κρύβει μερικές απροσδόκητες ανατροπές και πιο συγκεκριμένα, διασυνδεδεμένες αγορές εμπορευμάτων με μικρά περιθώρια ασφάλειας καθώς η παγκόσμια προσφορά περιορίζεται ολοένα και περισσότερο ενώ η ζήτηση συνεχίζει να αυξάνεται. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει πιθανότητα περαιτέρω συμπίεσης των τιμών των εμπορευμάτων καθ' όλη τη διάρκεια αυτού του κύκλου, όπως αυτές του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου, του άνθρακα, της ηλεκτρικής ενέργειας και του αλουμινίου.