Με μεταθέσεις δικαστών για την κάλυψη κενών και ψηφιοποίηση των διαδικασιών, θα επιχειρηθεί η διευθέτηση των εκκρεμών υποθέσεων του νόμου Κατσέλη. Πρόκειται, όπως αναφέρουν στελέχη τραπεζών στο insider.gr, για 48.000 υποθέσεις που αντιστοιχούν σε δάνεια που υπολογίζονται σε 4 – 5 δις. ευρώ.
Τα δάνεια αυτά μπορεί να παραμένουν σε «ασυλία» έως και 11 χρόνια, δηλαδή από όταν θεσπίστηκε ο νόμος 3869/2010, και βάσει δεσμεύσεων της κυβέρνησης προς τους δανειστές, οι υποθέσεις θα έπρεπε να εκκαθαριστούν εξ ολοκλήρου μέχρι τα τέλη του 2021. Η πλατφόρμα στην οποία οι δανειολήπτες που είχαν ενταχθεί στον νόμο Κατσέλη επαναπροσδιόρισαν τις δικάσιμους για να κριθεί η αίτησή τους έκλεισε στις 15 Ιουλίου.
Έκτοτε, ωστόσο, ελάχιστες είναι οι υποθέσεις που έχουν εκδικαστεί, καθώς πρακτικά τα δικαστήρια λειτούργησαν από την 1η Σεπτεμβρίου, ύστερα από ενάμιση χρόνο που λόγω κορονοϊού παρέμειναν κλειστά ή υπολειτούργησαν. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μείνουν πολύ πίσω και οι εκκρεμείς υποθέσεις του νόμου Κατσέλη, γεγονός που προκάλεσε μεγάλη γκρίνια από πλευράς δανειστών στις συναντήσεις που είχαν με το Υπουργείο Δικαιοσύνης και ολοκληρώθηκαν στις 19 και 20 Οκτωβρίου, στο πλαίσιο της 12ης αξιολόγησης.
Με τον στόχο ο «φάκελος» των εκκρεμών υποθέσεων του ν. Κατσέλη να κλείσει μέχρι 31/12/2021 να μην επιτυγχάνεται, οι Θεσμοί επικεντρώθηκαν στο πώς μπορεί να επιταχυνθεί η εκδίκαση των υποθέσεων αυτών εφεξής και στον ταχύτερο δυνατό χρόνο. Ο συντομότερος χρονικός ορίζοντας για να κλείσουν οι υποθέσεις αυτές προσδιορίζεται σε ένα με ενάμιση χρόνο από σήμερα, δηλαδή όχι νωρίτερα από το 2023. Και για να καταστεί αυτό εφικτό θα πρέπει αφενός να ψηφιοποιηθούν οι δικαστικές διαδικασίες, αφετέρου να καλυφθούν κενά με μεταθέσεις δικαστών που θα αναλάβουν να «τρέξουν» υποθέσεις του ν. Κατσέλη σε ειρηνοδικεία με φόρτο αιτήσεων και ελλείψεις σε προσωπικό.
Σημειώνεται ότι πριν οι Θεσμοί επιβάλλουν την επιτάχυνση της εκδίκασης των υποθέσεων του ν. Κατσέλη, με ηλεκτρονικό επαναπροσδιορισμό δικασίμου εντός του 2021 για όλους τους δανειολήπτες με εκκρεμείς υποθέσεις του νόμου, οι δικάσιμοι που είχαν οριστεί έφταναν μέχρι και το 2032.
«Όταν το 2010 άρχισε να ισχύει ο νόμος Κατσέλη, δεν μπορούσε κανείς να φανταστεί ότι τόσα χρόνια μετά θα είχαμε αδίκαστες υποθέσεις και εκκρεμείς υποθέσεις. Αυτός ο νόμος μπορεί να είχε τις καλύτερες προθέσεις, αλλά κατέληξε να δίνει ένα «δίχτυ προστασίας», όχι μόνο σε αυτούς που έπρεπε να το δώσει - δηλαδή, σε αυτούς που πραγματικά χρειάζονταν βοήθεια, τους πραγματικά υπερχρεωμένους -, αλλά και σε μια σειρά από πιστούχους, που συμπεριφέρθηκαν στρατηγικά», αναφέρουν χαρακτηριστικά τραπεζίτες.
Σημειώνεται ότι από τις υποθέσεις του ν. Κατσέλη που έχουν πάρει οριστική δικαστική απόφαση, περίπου το 40% έχει πάρει απορριπτική απόφαση και το ποσοστό αυτό δίνει μία ένδειξη για το πόσοι ενδεχομένως έχουν εκμεταλλευθεί το πλαίσιο προστασίας του ν. 3869/2010.
Όπως ανέφεραν συχνά οι τραπεζίτες, πολλοί δανειολήπτες ήταν στρατηγικοί κακοπληρωτές που είχαν υποβάλει αίτηση στο νόμο Κατσέλη για να εξασφαλίσουν ασυλία από μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης, ενώ είχαν τη δυνατότητα να πληρώνουν τις δόσεις των δανείων τους. Πλέον, αν και με καθυστέρηση ενός με ενάμιση έτους, οι τράπεζες και οι εταιρείες διαχείρισης αναμένουν ότι θα κλείσει οριστικά το παράθυρο για τους στρατηγικούς κακοπληρωτές και θα μπορέσουν να προχωρήσουν σε ρυθμίσεις δανείων του ν. Κατσέλη, δίνοντας την προστασία (σ.σ. στο απυρόβλητο η πρώτη κατοικία) σε όσους δανειολήπτες την χρειάζονται πραγματικά.