ΕΛΠΕ: Τον Ιανουάριο η νέα εταιρική ταυτότητα – «Έξοδος» από τις έρευνες υδρογονανθράκων στον Πατραϊκό

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
ΕΛΠΕ: Τον Ιανουάριο η νέα εταιρική ταυτότητα – «Έξοδος» από τις έρευνες υδρογονανθράκων στον Πατραϊκό
Σημαντικό μέρισμα το επόμενο έτος ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος Α. Σιάμισιης στο conference call.

Ως ένα από τα καλύτερα τρίμηνα των τελευταίων ετών, χαρακτήρισε το 3ο τρίμηνο του 2021 ο διευθύνων σύμβουλος των Ελληνικών Πετρελαίων, Α. Σιάμισιης, στο χθεσινό conference call για τα οικονομικά αποτελέσματα 3μήνου και 9μηνου, που ανακοίνωσε ο Όμιλος.

Σύμφωνα με τον κ. Σιάμισιη, τα Ελληνικά Πετρέλαια παρουσίασαν αύξηση της κερδοφορίας σε όλους τους τομείς όπου δραστηριοποιούνται, με συνέπεια όλοι να συμβάλουν στον σχεδόν διπλασιασμό των EBITDA τριμήνου. «Στα αποτελέσματα αρχίζουν να έχουν ήδη αντίκτυπο και ορισμένες από τις στρατηγικές πρωτοβουλίες που περιλαμβάνονται στο Vision 2025, όπως και επενδύσεις που έχουν προηγηθεί για τη βελτίωση της απόδοσης των διυλιστηρίων», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος σε έναν από τους πυλώνες του Vision 2025, δηλαδή την τροποποίηση της εταιρικής δομής των ΕΛΠΕ, σημείωσε πως ο εταιρικός μετασχηματισμός θα ολοκληρωθεί στο τέλος του έτους. Επομένως, Τον Ιανουάριο αναμένεται να γίνουν τα αποκαλυπτήρια της νέας εταιρικής ταυτότητας των Ελληνικών Πετρελαίων, η οποία όπως είναι γνωστό θα αποτυπώνει την νέα ατζέντα ESG του Ομίλου, μέσα από δραστηριότητες όπως η σημαντική επέκταση στις ΑΠΕ.

Αποχώρηση από τον Πατραϊκό μαζί με την Energean

Απαριθμώντας τις σημαντικές εξελίξεις μέσα στο 3ο τρίμηνο, ο κ. Σιάμισιης αναφέρθηκε και στην απόφαση για «έξοδο» από τις έρευνες υδρογονανθράκων στον Δυτικό Πατραϊκό. Την είδηση είχε αποκαλύψει ο Όμιλος στην ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων, σημειώνοντας πως τον Οκτώβριο κοινοποιήθηκε στην ΕΔΕΥ η πρόθεση για επιστροφή της παραχώρησης. Στο conference call, ο CEO των ΕΛΠΕ συνέδεσε την απόφαση με τη βελτίωση του περιβαλλοντικού προφίλ του Ομίλου.

Υπενθυμίζεται ότι λίγους μήνες τα ΕΛΠΕ αποχώρησαν και από τις χερσαίες παραχωρήσεις «Άρτα-Πρέβεζα» και «ΒΔ Πελοπόννησος». Όσον αφορά τον Δυτικό Πατραϊκό, τα ΕΛΠΕ κατέχουν το 50% της παραχώρησης, έχοντας και τον ρόλο του Operator.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Insider.gr, από το μπλοκ θα αποσυρθεί και η Energean, η οποία κατέχει το υπόλοιπο 50% μετά την εξαγορά της Edison E&P, του βραχίονα της ιταλικής Edison που δραστηριοποιείται στον τομέα της έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων. Μάλιστα, ΕΛΠΕ και Energean υπογράφουν από κοινού την επιστολή στην ΕΔΕΥ, με την οποία γνωστοποιούν στη Εταιρεία Διαχείρισης την απόφασή τους να επιστρέψουν στο Δημόσιο τα δικαιώματα έρευνας και εκμετάλλευσης του Δυτικού Πατραϊκού.

Στο συγκεκριμένο μπλοκ είχαν ολοκληρωθεί τα σεισμικά, δίνοντας τη σκυτάλη στη διενέργεια της ερευνητικής γεώτρησης. Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, πέρα από το «φρένο» που βάζει το upstream η στροφή σε δραστηριότητες χαμηλού ανθρακικού αποτυπώματος, όσον αφορά τη συγκεκριμένη παραχώρηση, σημαντικό ρόλο στην αρνητική εξέλιξη είχαν και τα γραφειοκρατικά προβλήματα.

Όπως σημειώνουν χαρακτηριστικά, είναι ενδεικτικό πως δεν κατέστη δυνατό να εξασφαλιστεί βάση που θα μπορούσε να λειτουργήσει ως λιμενική υποδομή, έπειτα από τέσσερα χρόνια παρατάσεων, ώστε να υποστηριχθεί η ερευνητική γεώτρηση.

Σημαντικό μέρισμα το 2022

Στο χθεσινό conference call, ο κ. Σιάμισιης επισήμανε πως τα ΕΛΠΕ έχουν πραγματοποιήσει σημαντικά βήματα και στον δεύτερο πυλώνα του Vision 2025, ο οποίος προβλέπει τη δημιουργία ουσιαστικής δραστηριότητας στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, «έως το τέλος του έτους, θα έχουμε αποκτήσει ένα σημαντικό χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ, ισχύος 300 MW, όταν πριν από μόλις δύο χρόνια δεν είχαμε παρουσία στον κλάδο».

Σημαντικός σταθμός στην επίτευξη αυτού του στόχου θα είναι το φωτοβολταϊκό πάρκο 204 MW, το οποίο έχει ολοκληρωθεί κατά 75%, με σκοπό να είναι πλήρως έτοιμο μέχρι το τέλος της χρονιάς. Η λειτουργία θα ξεκινήσει μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2022.

Το στέλεχος των ΕΛΠΕ έκανε επίσης αναφορά στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ Υποδομών, επισημαίνοντας ότι η συμφωνία αγοραπωλησίας θα υπογραφεί έως το τέλος του 2021, με τη συναλλαγή να ολοκληρώνεται στο πρώτο μισό του επόμενου έτους. Το τμήμα του τιμήματος που θα εισπράξουν τα ΕΛΠΕ ανέρχεται σε 256 εκατ. ευρώ.

«Όπως συνέβη και με τον ΔΕΣΦΑ, περίπου το 50% του ποσού που θα εισπράξουμε θα αποδοθεί στους μετόχους», είπε απαντώντας σε σχετική ερώτηση. Υπογράμμισε πως αυτό θα γίνει το επόμενο έτος, στο οποίο έτσι κι αλλιώς το μέρισμα για το 2021 αναμενόταν να είναι αυξημένο συγκριτικά με αυτό της περασμένη χρονιάς. «Επομένως, το 2022 θα υπάρξει σημαντικό μέρισμα για τους μετόχους», συμπλήρωσε.

Αποφάσεις για ΔΕΠΑ Εμπορίας

Απαντώντας σε ερώτηση για τη ΔΕΠΑ Εμπορίας, και το γεγονός ότι η ιδιωτικοποίηση έχει «παγώσει», επισήμανε πως τα ΕΛΠΕ χρειάζεται να καθορίσουν τα επόμενα βήματά τους τους προσεχείς μήνες, καθώς θα πρέπει να διευθετήσουν το θέμα της σύγκρουσης συμφερόντων μεταξύ εταιρειών εντός Ομίλου, με δεδομένο ότι ο διαγωνισμός δεν ολοκληρώθηκε εντός του 2021, όπως προβλεπόταν.

«Αν πρόκειται να μην πωληθεί η ΔΕΠΑ Εμπορίας, δεν μπορούμε να έχουμε στο χαρτοφυλάκιό μας εταιρείες με παρόμοιες δραστηριότητες [δηλαδή στον κλάδο της ηλεκτρικής ενέργειας και του φυσικού αερίου]», τόνισε χαρακτηριστικά, δείχνοντας ότι ο Όμιλος είναι αποφασισμένος να προχωρήσει σε μία εναλλακτική λύση, ώστε να παραμείνει με ένα μόνο επιχειρηματικό «όχημα» στον συγκεκριμένο κλάδο.

Εκτός από τη ΔΕΠΑ Εμπορίας, τα ΕΛΠΕ δραστηριοποιούνται στο ρεύμα και το φυσικό αέριο και μέσω της Elpedison, την οποία κατέχουν ισομερώς με την Edison. Τα ΕΛΠΕ συμμετέχουν στον διαγωνισμό ιδιωτικοποίησης της ΔΕΠΑ Εμπορίας, διεκδικώντας το μερίδιο του Δημοσίου (65%) ή, στην περίπτωση που δεν πλειοδοτήσουν, πουλώντας το δικό τους ποσοστό (35%) στην εταιρεία.

Αναφορά έκανε επίσης και στο υψηλό ενεργειακό κόστος, σημειώνοντας πως δεν πρόκειται να αποκλιμακωθεί σύντομα. «Το ενεργειακό κόστος θα "σκιάσει" σε κάποιο βαθμό τις θετικές επιδόσεις μας, οι οποίες περιμένουμε να είναι καλές, αν όχι και καλύτερες, και το 4ο τρίμηνο», σημείωσε.

Ενστάσεις για την τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΗ

Λίγες ώρες νωρίτερα, στο περιθώριο της εκδήλωσης βράβευσης από τα ΕΛΠΕ της ελληνικής αποστολής στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, ο κ. Σιάμισιης είχε διατυπώσει τον προβληματισμό του για την τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΗ στη λιανική αγορά ρεύματος, με την οποία όπως επισήμανε επελέγη να ασκηθεί κοινωνική πολιτική, με την άνοδο του ενεργειακού κόστους.

Όπως συμπλήρωσε ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ, με τη λογική προστασίας των καταναλωτών, μπορεί να δικαιολογηθεί μόνο για όσο διαρκεί η ενεργειακή κρίση, οι χρεώσεις στη λιανική ρεύματος να κινούνται κάτω από το χονδρεμπορικό κόστος. Στην περίπτωση όμως που αυτή η τιμολογιακή πολιτική παραμείνει και μετά το τέλος της ενεργειακής κρίσης, τότε θα υπάρξουν σοβαρές επιπτώσεις στην αγορά.

Επίσης, ανέφερε πως παραμένει ακόμη περίπλοκη η εφαρμογή της έκπτωσης του 15% από τη ΔΕΠΑ Εμπορίας, καθώς δεν είναι ξεκάθαρο πώς αυτή θα «περάσει» στους προμηθευτές μόνο για τις ποσότητες του χαρτοφυλακίου τους στη λιανική, ώστε αυτοί να τη μετακυλίσουν στους τελικούς καταναλωτές-πελάτες τους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider