Την εκτίμηση πως ο υψηλός πληθωρισμός «ήρθε για να μείνει» εξέφρασε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Chipita, Σπύρος Θεοδωρόπουλος.
«Είναι δεδομένο πως θα ζήσουμε με πληθωρισμό τα επόμενα χρόνια. Ο πληθωρισμός είναι άγριος. Οι επιχειρήσεις θα προχωρήσουν σε ανατιμήσεις γιατί δεν γίνεται αλλιώς, ενώ σταδιακά ο πληθωρισμός θα περάσει και στους μισθούς, παρά τα όσα λέγονται», σχολίασε ο ισχυρός άντρας της Chipita, κληθείς να περιγράψει τη νέα πραγματικότητα που διαμορφώνεται παγκοσμίως και από την οποία η Ελλάδα δεν μπορεί να μείνει ανεπηρέαστη.
Μιλώντας στο FORTUNE GREECE CEO Initiative 2021, ο κ. Θεοδωρόπουλος παραδέχθηκε πως ιδιαίτερα στην αγορά τροφίμων, στην οποία δραστηριοποιείται, ο πληθωρισμός είναι πάρα πολύ υψηλός. Είναι ενδεικτικό ότι η τιμή στα φυτικά έλαια έχει αυξηθεί κατά 400% σε σχέση με πέρυσι, στα δημητριακά κατά 40%, στη ζάχαρη κατά 18% και στο κακάο κατά 15%.
«Το Ταμείο Ανάκαμψης δεν μπορεί να λειτουργήσει στον ιδιωτικό τομέα»
Χωρίς να μασά τα λόγια του ο Διευθύνων Σύμβουλος της Chipita αναγνώρισε πως σαν χώρα «έχουμε ακουμπήσει πολλές από τις ελπίδες μας στο Ταμείο Ανάκαμψης, ενώ γνωρίζουμε πως αρκετοί από τους πόρους του θα διοχετευθούν στις μεγάλες επιχειρήσεις. Σύμφωνα με τον ίδιο, το Ταμείο Ανάκαμψης δεν μπορεί να λειτουργήσει στον ιδιωτικό τομέα, καθώς δίνει πρόσβαση σε πολύ χαμηλά επιτόκια, τα οποία δεν αποτελούν σοβαρό λόγο για να πραγματοποιηθεί μια νέα επένδυση.
Όπως τόνισε, η ελληνική οικονομία χρειάζεται μεγάλες, σοβαρές καθώς και εμβληματικές επενδύσεις, ενώ έχει επίσης ανάγκη από μεγέθυνση των επιχειρήσεων. Μόνο μέσα από τη μεγέθυνση θα γίνουν ανταγωνιστικές οι ελληνικές επιχειρήσεις.
«Οι επιχειρήσεις δεν έχουν την ικανότητα να λάβουν δάνεια»
Αναφορικά με τη δανειοδότηση των επιχειρήσεων, ο κ. Θεοδωρόπουλος σημείωσε πως οι τράπεζες επιθυμούν να χορηγήσουν δάνεια, καθώς διαθέτουν επάρκεια ρευστότητας, ωστόσο οι επιχειρήσεις είναι εκείνες που δεν είναι έτοιμες να λάβουν δάνεια.
«Δεν αδικώ τις τράπεζες που δεν δίνουν δάνεια, όμως αδικώ τις επιχειρήσεις που δεν έχουν την ικανότητα να λάβουν δάνεια», τόνισε χαρακτηριστικά.
Σε άλλο σημείο της παρέμβασής του χαρακτήρισε το 2021 ως χρονιά ρεκόρ από πλευράς εξαγορών, καθώς σύμφωνα με τους υπολογισμούς του, τα ξένα funds επένδυσαν περί τα 8-9 δισ. ευρώ στο ελληνικό επιχειρείν.
«Άτολμα τα κίνητρα του νέου Αναπτυξιακού Νόμου»
Αναφερόμενος στον νέο Αναπτυξιακό Νόμο που βρίσκεται σε διαδικασία διαβούλευσης, ο επικεφαλής της Chipita χαρακτήρισε ως άτολμα τα κίνητρά του. «Κάνουμε βήματα αλλά τα κάνουμε άτολμα, εγώ θα προσδοκούσα για μεγαλύτερη τόλμη», εξήγησε.
Παράλληλε εκτίμησε πως το 2022 θα είναι μια πολύ καλή χρονιά για την Ελλάδα - καθώς η «μηχανή» του τουρισμού έχει πάρει μπροστά - ενώ θα δώσει τη θέση του σε ένα επίσης θετικό 2023.
«Η ανάπτυξη θα έρθει. Αυτό δεν είναι πρόβλημα. Εκείνο όμως που με ανησυχεί είναι πως για μια ακόμη φορά δεν δίνουμε λύση στα χρόνια προβλήματα και τις ενδογενείς αδυναμίες της ελληνικής οικονομίας. Λόγω της πανδημίας επαναλαμβάνουμε τις κακές συνήθειες του παρελθόντος. Το πρόβλημα της Ελλάδας λέγεται δικαιοσύνη, ενώ οι Έλληνες έχουμε μάθει να ζητάμε τα πάντα από το κράτος», τόνισε για να προσθέσει πως στο κάδρο «μπαίνει ξανά η παράλογη ιστορία των συνδικαλιστικών οργάνων. Μου έκανε τρομερή εντύπωση η απεργία του κλάδου της εστίασης την περασμένη εβδομάδα… ».
Σύμφωνα με τον κ. Θεοδωρόπουλο, για να υπάρξει ανάπτυξη στην Ελλάδα χρειάζονται υποδομές, αλλά και επιχειρήσεις με διάθεση να επενδύσουν και να εκπαιδεύσουν το προσωπικό τους. «Είναι υποχρέωσή μας να ζητάμε πάντα το καλύτερο», κατέληξε.