Έντονο επενδυτικό «αποτύπωμα» θα συνεχίσει να έχει η ΔΕΗ και τα επόμενα χρόνια στη Δυτική Μακεδονία, συμβάλλοντας με αυτό τον τρόπο στη μετάβαση της περιοχής σε ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο, το οποίο θα αντικαταστήσει τις παραγωγικές δραστηριότητες που σχετίζονταν με τη λειτουργία των λιγνιτικών μονάδων στην περιοχή.
Όπως ενδεικτικά ανέφερε χθες ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης Γ.Στάσσης, στην παρέμβασή του στην ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό τον πρωθυπουργό, στο πλαίσιο της επίσκεψης του Κ. Μητσοτάκη στην περιοχή, οι συνολικές επενδύσεις της ΔΕΗ στη Δυτική Μακεδονία θα αγγίξουν τα 2,5 δισ. ευρώ για τα επόμενα τέσσερα χρόνια.
«Μόλις ολοκληρώσαμε την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και είμαστε πια έτοιμοι να προχωρήσουμε όχι μόνο σε αυτές τις επενδύσεις αλλά και σε αρκετές ακόμη, τις οποίες έχει ανάγκη η χώρα και η αγορά για να καταστεί και πάλι ανταγωνιστική σε σχέση με την Ευρώπη, όπως ήταν πριν από 15 χρόνια», επισήμανε ο επικεφαλής της ΔΕΗ.
300 εκατ. ευρώ σε νέες δραστηριότητες
«Η ΔΕΗ ήταν, είναι και θα είναι στην περιοχή, με ένα συγκροτημένο σχέδιο», σημείωσε χαρακτηριστικά, προχωρώντας στη συνέχεια στην εξειδίκευση των επενδύσεων. Έτσι, στο επενδυτικό αυτό πλάνο, τα 370 εκατ. ευρώ αφορούν την αποκατάσταση των παλιών λιγνιτωρυχείων, από τα οποία τα 16 εκατ. θα επενδυθούν το 2021, ενώ τα 60 εκατ. το 2022.
Τα έργα τηλεθέρμανσης θα αγγίξουν τα 110 εκατ., εκ των οποίων τα 4 εκατ. θα εισρεύσουν στην περιοχή το 2021, τα 30 εκατ. το 2022, και τα 76 εκατ. το 2023. Παράλληλα, για την ανάπτυξη νέων δραστηριοτήτων, πλην των ΑΠΕ, η ΔΕΗ πρόκειται να επενδύσει 300 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 60 εκατ. έως το 2023. Επίσης, κεφάλαια ύψους 250 εκατ. θα αξιοποιηθούν για τη μετατροπή της υπό κατασκευή λιγνιτικής μονάδας «Πτολεμαΐδα 5».
Φωτοβολταϊκά 2 GW
Την ίδια στιγμή, για τη λειτουργία των υποδομών της στην περιοχή, ο ετήσιος κύκλος εργασιών της ΔΕΗ αγγίζει τα 38 εκατ. ευρώ κάθε έτος, από τα οποία τα 25 εκατ. μένουν στη Δυτική Μακεδονία, ενώ στα 20 εκατ. υπολογίζονται οι ετήσιες αμοιβές της σε τρίτες εταιρείες, για την τροφοδοσία του ΑΗΣ Μελίτης.
Ο κ. Στάσσης έκανε επίσης αναφορά στα «πράσινα» επενδυτικά σχέδια στης ΔΕΗ στην περιοχή, τα οποία προβλέπουν την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάρκων συνολικής ισχύος πάνω από 2 GW. Όπως πρόσθεσε, ήδη κατασκευάζονται τα πρώτα έργα ισχύος 300 MW, ενώ δρομολογείται το επόμενο «κύμα» μονάδων, ισχύος 1000 MW.