Τις τελευταίες εβδομάδες, οι Νεοϋορκέζοι άρχισαν να παρατηρούν διανομείς σε μωβ και κίτρινο χρώμα να διασχίζουν την πόλη τους με μοτοποδήλατα.
Αυτοί οι ταχυμεταφορείς, που εμφανίζονται πλέον επίσης στο Σικάγο και τη Βοστώνη, μεταφέρουν είδη παντοπωλείου για την εφαρμογή ταχείας παράδοσης Getir.
Η Getir, που ιδρύθηκε πριν από έξι χρόνια στην Κωνσταντινούπολη της Τουρκίας, στοχεύει να παραδίδει καθημερινά είδη πρώτης ανάγκης από τα παντοπωλεία της στις εξώπορτες των πολιτών σε λιγότερο από 10 λεπτά.
Φέτος, επεκτάθηκε σε όλη την Ευρώπη, όπου βασικοί ανταγωνιστές της είναι οι Gorillas και Zapp. Το επόμενο έτος, θα επικεντρωθεί πολύ περισσότερο στις ΗΠΑ, όπου θα αντιμετωπίσει ένα εντελώς νέο επίπεδο ανταγωνισμού.
«Οι ΗΠΑ είναι ίσες με όλη την Ευρώπη», είπε ο Διευθύνων Σύμβουλος και συνιδρυτής της Getir, Ναζίμ Σαλούρ, σε συνέντευξή του στο CNBC, προσθέτοντας ότι πιστεύει ότι είναι το καλύτερο μέρος στον κόσμο για να λειτουργούν επιχειρήσεις start-ups.
«Ένας καλός μπασκετμπολίστας στο τέλος θέλει να παίξει στο ΝΒΑ και το ΝΒΑ είναι στις ΗΠΑ», είπε ο Σαλούρ. «Παίξαμε μπάσκετ στην Τουρκία και μετά στην EuroLeague. Και τώρα είναι ώρα να δείξουμε τις ικανότητές μας και να προσπαθήσουμε να τα καταφέρουμε στο ΝΒΑ».
Η Getir σχεδιάζει να επεκταθεί σε «πολλές περισσότερες» πόλεις των ΗΠΑ το 2022, είπε ο Σαλούρ. Ο επιχειρηματίας αρνήθηκε να δώσει έναν συγκεκριμένο αριθμό, αλλά θα είναι «σίγουρα» πάνω από 10, είπε.
«Για να σας δώσω μια ιδέα, ανοίξαμε στο Λονδίνο πριν από 10 μήνες και σήμερα βρισκόμαστε σε 16 πόλεις στο Ηνωμένο Βασίλειο», είπε, προσθέτοντας ότι η αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου είναι πέντε φορές μικρότερη από τις ΗΠΑ.
Σκληρός ανταγωνισμός στις ΗΠΑ
Η Getir, η οποία έχει σχεδόν 30.000 υπαλλήλους παγκοσμίως, θα αντιμετωπίσει σκληρό ανταγωνισμό από πολύ μεγαλύτερες εταιρείες στις ΗΠΑ.
Η εταιρεία παράδοσης τροφίμων DoorDash, η οποία έχει πενταπλάσια αποτίμηση από αυτή της Getir, έχει ξεκινήσει τη δική της υπηρεσία ταχείας παράδοσης, ενώ η Uber εκτελεί επίσης πειραματικά δρομολόγια. Η Amazon, η μεγαλύτερη εταιρεία ηλεκτρονικού εμπορίου στον κόσμο, θα μπορούσε επίσης να μετακινηθεί σε αυτή την αγορά.
«Υπάρχουν άλλες εταιρείες που έρχονται στον χώρο μας», είπε ο Σαλούρ. «Μερικοί ήδη υπάρχοντες ακόμα μεγαλύτεροι παίκτες, όπως η DoorDash».
Υπάρχει επίσης μια νέα γενιά εταιρειών ταχείας παράδοσης που προσπαθεί να πάρει ένα κομμάτι από την πίτα.
Αρκετές νεοϋορκέζικες startups ταχείας παράδοσης, συμπεριλαμβανομένων των Jokr και Buyk, εμφανίστηκαν πρόσφατα, αλλά ο Σαλούρ ισχυρίζεται ότι δεν αποτελούν άμεση απειλή για την Getir.
«Είναι πολύ νέοι και είμαστε πολύ πιο έμπειροι», είπε. «Ο ανταγωνισμός εκεί δεν πρόκειται να μας ενοχλήσει».
Με υποστήριξη από… βαθιές τσέπες
Η Getir έχει συγκεντρώσει πάνω από 1 δισ. δολάρια για τις προσπάθειες επέκτασής της, με τους επενδυτές να αποτιμούν πρόσφατα την επιχείρηση σε περισσότερα από 7,7 δισ. δολάρια.
Η εταιρεία σχεδιάζει να συγκεντρώσει περισσότερα κεφάλαια το 2022, είπε ο Σαλούρ, προσθέτοντας ότι συγκεντρώνει χρήματα με διαφορετικό τρόπο από ορισμένους από τους αντιπάλους του.
«Άλλοι πανικοβάλλονται τις περισσότερες φορές και οι επενδυτές καθορίζουν τους κανόνες», είπε ο Σαλούρ. «Όταν αντλούμε κεφάλαια είναι κυρίως με τους δικούς μας όρους».
Απρόθυμος να μειώσει το μερίδιό του στην εταιρεία περισσότερο από το απολύτως απαραίτητο, ο Σαλούρ είπε ότι η Getir δεν θα συγκεντρώσει περισσότερα κεφάλαια από όσα χρειάζεται.
Ενώ η Getir έχει υποστηριχθεί από επώνυμους επενδυτές, όπως το hedge fund της Νέας Υόρκης Tiger Global και η εταιρεία venture της Silicon Valley, Sequoia, δεν είναι όλοι πρόθυμοι να επενδύσουν σε εταιρείες ταχείας παράδοσης.
Ο Κρίστιαν Ανγκεμάγιερ, ο οποίος επενδύει τακτικά σε startups μαζί με τον συνιδρυτή της Palantir, Πήτερ Τίελ, είπε στο CNBC ότι δεν είναι bullish για τις επιχειρήσεις ταχείας παράδοσης.
«Είναι πολύ δύσκολο να κάνουμε τα οικονομικά μας να δουλέψουν σε αυτόν τον τομέα και μόνο λίγοι θα επιβιώσουν», ανέφερε. «Θεωρώ την τρέχουσα αποτίμηση αυτών των εταιρειών εξαιρετικά υπερβολική και διασκεδαστική».
Ο Σαλούρ σχεδιάζει να εισάγει την εταιρεία στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης με πιθανότητα αυτό θα μπορούσε να συμβεί ήδη από το επόμενο έτος ή το 2023.
«Θα κάνουμε IPO όταν είναι η κατάλληλη στιγμή, αλλά μετά θέλουμε να παραμείνουμε στο τιμόνι της εταιρείας μακροπρόθεσμα, αν φυσικά μας το επιτρέπει η κατάσταση», είπε ο Σαλούρ.