Η Tesla άνοιξε ένα νέο κέντρο πωλήσεων και υπηρεσιών στην περιοχή Σιντζιάνγκ της Κίνας, όπου κατοικεί ένας μουσουλμανικός πληθυσμός γνωστοί ως Ουιγούροι, τους οποίους τα Ηνωμένα Έθνη και οι οργανώσεις υπεράσπισης δικαιωμάτων έχουν αναγνωρίσει ως καταπιεσμένη εθνοτική ομάδα.
Το 2021, οι Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο και ο Καναδάς δήλωσαν ότι η Κίνα εμπλέκεται σε «καταναγκαστική εργασία, μαζική κράτηση σε στρατόπεδα εγκλεισμού, αναγκαστικές στειρώσεις» και άλλες καταχρήσεις κατά των Ουιγούρων. Ξεχωριστά, η ΕΕ επέβαλε κυρώσεις στην Κίνα για «αυθαίρετες κρατήσεις» Ουιγούρων.
Η Κίνα έχει επανειλημμένα απορρίψει αυτούς τους ισχυρισμούς ως «ψέματα και παραπληροφόρηση».
Η Tesla ανακοίνωσε την κίνηση την περασμένη εβδομάδα στο Weibo, μια δημοφιλή πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης στη χώρα. Η Wall Street Journal είχε επισημάνει νωρίτερα τη μετακίνηση της Tesla στην Σιντζιάνγκ.
Μια ανάρτηση της 31ης Δεκεμβρίου στον λογαριασμό της Tesla στο Weibo, η οποία μεταφράστηκε από το CNBC, ανέφερε: «Το Urumqi Tesla Center ανοίγει επίσημα #inanewdirection... Ως το πρώτο Κέντρο Tesla στην Σιντζιάνγκ, οι εγκαταστάσεις ενσωματώνουν πωλήσεις, υπηρεσίες και παραδόσεις. Θα βοηθήσει τους χρήστες της Σιντζιάνγκ να απολαύσουν την εμπειρία της υπηρεσίας μιας στάσης, συνοδεύοντας τους ιδιοκτήτες αυτοκινήτων Tesla στο ταξίδι τους προς τα δυτικά».
Μια άλλη ανάρτηση στο Weibo την ίδια ημερομηνία ανέφερε: «#inanewdirection το Κέντρο Urumqi Tesla άνοιξε επίσημα! Την τελευταία μέρα του 2021 συναντιόμαστε στην Σιντζιάνγκ. Το 2022, ας ξεκινήσουμε το ταξίδι της Σιντζιάνγκ προς τα αμιγώς ηλεκτρικά οχήματα! Συναντήστε ακόμα περισσότερη ομορφιά!»
Τα hashtag περιελάμβαναν λέξεις στα κινέζικα. Ο χαρακτήρας που γράφει ως «νέο» περιέχεται στο πρώτο μισό του ονόματος της περιοχής, Σιντζιάνγκ.
Πολλοί χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στην Κίνα εξέφρασαν την εκτίμησή τους ως απάντηση στις αναρτήσεις της Tesla. Αλλά η κίνηση προκάλεσε οργή στη Δύση.
Όπως ανέφερε προηγουμένως το NBC News τον Ιούνιο του 2021, ερευνητές της Διεθνούς Αμνηστίας ανακάλυψαν ότι «οι κινεζικές αρχές στη δυτική περιοχή της Σιντζιάνγκ έχουν συλλάβει γυναίκες και άνδρες —κυρίως μουσουλμάνους από τις εθνοτικές μειονότητες Ουιγούρων, του Καζακστάν και της Κιργιζίας— και τους κρατούν σε στρατόπεδα σχεδιασμένα να τους απαλλάξει από τρομοκρατικές ή εξτρεμιστικές τάσεις από το 2017.
«Περισσότεροι από 1 εκατομμύριο Ουιγούροι και άλλες μειονότητες από την Σιντζιάνγκ πιστεύεται ότι κρατούνται σε στρατόπεδα εγκλεισμού, όπου αναγκάζονται να σπουδάσουν μαρξισμό, να απαρνηθούν τη θρησκεία τους, να εργαστούν σε εργοστάσια και να αντιμετωπίσουν κακοποίηση, σύμφωνα με ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων και αναφορές από πρώτο χέρι. Το Πεκίνο λέει ότι αυτά τα «στρατόπεδα επανεκπαίδευσης» παρέχουν επαγγελματική κατάρτιση και είναι απαραίτητα για την καταπολέμηση του εξτρεμισμού».
Σε απάντηση, οι Αμερικανοί γερουσιαστές ενέκριναν πρόσφατα ένα νομοσχέδιο που απαγορεύει τις εισαγωγές από την περιοχή Σιντζιάνγκ της Κίνας, εκτός εάν οι επιχειρήσεις μπορούν να αποδείξουν ότι παράγονται χωρίς καταναγκαστική εργασία.
Μασκ και Κίνα: Σχέση αγάπης-μίσους;
Η εταιρεία ηλεκτρικών οχημάτων του Έλον Μασκ και η εταιρεία επαναχρησιμοποιήσιμων πυραύλων SpaceX έχουν αντιμετωπίσει και οι δύο εξονυχιστικό έλεγχο στην Κίνα.
Για παράδειγμα, η Κίνα έστειλε μια καταγγελία στα Ηνωμένα Έθνη πέρυσι αποκαλύπτοντας ότι οι δορυφόροι της SpaceX είχαν σχεδόν συγκρουσθεί με τον διαστημικό σταθμό της Κίνας σε δύο διαφορετικές περιπτώσεις το 2021.
Με σχεδόν 30.000 δορυφόρους και άλλα συντρίμμια που πιστεύεται ότι βρίσκονται σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη, οι επιστήμονες προέτρεψαν τις κυβερνήσεις να μοιραστούν δεδομένα για να μειώσουν τον κίνδυνο καταστροφικών συγκρούσεων. Η SpaceX έχει αναπτύξει σχεδόν 1.900 δορυφόρους για να εξυπηρετήσει το ευρυζωνικό της δίκτυο Starlink και σχεδιάζει να εκτοξεύσει χιλιάδες άλλους.
Πριν από αυτό, η Κίνα επέβαλε ανακλήσεις οχημάτων Tesla λόγω ελαττωμάτων στην ποιότητα και η κινεζική κυβέρνηση περιόρισε τη χρήση των Tesla από το κρατικό και στρατιωτικό προσωπικό επικαλούμενη ανησυχίες για την ασφάλεια.
Αλλά η Tesla βοήθησε επίσης το Πεκίνο να αποδείξει ότι είναι ανοιχτό σε ξένες επιχειρήσεις και ότι μια ξένη εταιρεία μπορεί να ευδοκιμήσει στη σχετικά κλειστή αγορά της.
Το 2019, όταν ο Μασκ άνοιξε το εργοστάσιο της Tesla στη Σαγκάη, ανέφερε: «Κάποιος που θα ενταχθεί σήμερα ως κατώτερος μηχανικός στην Tesla στην Κίνα θα μπορούσε μια μέρα να γίνει CEO της Tesla παγκοσμίως... Θα μπορούσε να έχει τη δουλειά μου μια μέρα ίσως».
Τον Ιούλιο του 2020, ο Μασκ δημοσίευσε στο Twitter ότι «η Κίνα τα σπάει» ενώ οι ΗΠΑ είναι γεμάτες «αυταρέσκεια και ανωτερότητα».