Η πιο δύσκολη διαπραγμάτευση, υπό τις νέες συνθήκες που έχει διαμορφώσει η πανδημική κρίση και που εντείνουν τις προκλήσεις για τον τραπεζικό κλάδο, ξεκινά τις επόμενες ημέρες μεταξύ ΟΤΟΕ και Τραπεζών για τη νέα τριετή κλαδική συλλογική σύμβαση εργασίας.
Οι διαπραγματεύσεις έρχονται μετά από δύο δύσκολα χρόνια για τον κλάδο των τραπεζοϋπαλλήλων, καθώς μόνο το 2020, εν μέσω πανδημίας, το προσωπικό των τραπεζών μειώθηκε κατά 12,2% και χάθηκαν συνολικά 4.613 θέσεις εργασίας. Πρόκειται για το μεγαλύτερο κύμα συρρίκνωσης προσωπικού στις τράπεζες από το 2015, με την χρονιά της εμφάνισης της πανδημίας του Covid-19 να καταγράφεται ως μία από τις χειρότερες για την απασχόληση στον τραπεζικό κλάδο από το ξέσπασμα της κρίσης του 2010. Σημειώνεται ότι το 2010 ο αριθμός των τραπεζοϋπαλλήλων στη χώρα μας ανερχόταν σε 60.000 και σήμερα κινείται σε περίπου 32.000, με προοπτική περαιτέρω μείωσης κυρίως λόγω της ψηφιοποίησης των εργασιών.
Η πρόσκληση για τη διαπραγμάτευση της νέας κλαδικής ΣΣΕ εστάλη από την ΟΤΟΕ στους εργοδότες του κλάδου στις 30 Δεκεμβρίου και η έναρξη των συνομιλιών μεταξύ της Ομοσπονδίας των Τραπεζοϋπαλλήλων και των Διευθύνσεων Προσωπικού των Τραπεζών αναμένεται την ερχόμενη Δευτέρα 10 Ιανουαρίου ή το αργότερο στις 17 του μηνός. Οι διαπραγματεύσεις που αναμένεται να έχουν στην αιχμή τους τις επιπτώσεις της πανδημίας και της ψηφιοποίησης στην απασχόληση στον τραπεζικό κλάδο, θα καταλήξουν τον Μάρτιο στην υπογραφή της νέας κλαδικής συλλογικής σύμβασης για την περίοδο 2022 – 2024.
Τηλεργασία, ψηφιοποίηση και μείωση των θέσεων απασχόλησης αποτελούν βασικά ζητήματα της ατζέντας των διαπραγματεύσεων, με τους τραπεζοϋπαλλήλους να επαναφέρουν και ζήτημα εκπροσώπησής τους στα διοικητικά συμβούλια των τραπεζών.
Ειδικότερα, η ΟΤΟΕ θα καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με δέκα ζητούμενα:
1) Ρήτρα προστασίας της απασχόλησης.
2) Ανάκτηση απωλειών, αποκατάσταση του Ενιαίου Κλαδικού Μισθολογίου και κάλυψη των αναμενόμενων απωλειών των εργαζομένων από τον πληθωρισμό.
3) Κλαδική Επιτροπή Ενημέρωσης και Διαβούλευσης για την τηλεργασία και τις νέες ψηφιακές εφαρμογές.
4) Ρυθμίσεις για καθολική και αποτελεσματική εκπαίδευση και συνεχή επιμόρφωση των εργαζομένων του κλάδου προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι ανάγκες της ψηφιακής εποχής.
5) Ρυθμίσεις για την τηλεργασία. Στόχος είναι να αντιμετωπισθούν ζητήματα ίσης μεταχείρισης, πλήρους κάλυψης του λειτουργικού κόστους για τον εργαζόμενο, διασφάλισης του χρόνου εργασίας, εξισορρόπησης εργασιακού και ιδιωτικού χρόνου και γενικότερα διασφάλισης των εργασιακών δικαιωμάτων, τα οποία αναδείχθηκαν από τις μέχρι σήμερα εφαρμογές της τηλεργασίας.
6) Εξωτερικές αναθέσεις εργασιών. Οι τραπεζοϋπάλληλοι ζητούν να εκλείψουν πρακτικές είτε μέσω δανεισμού εργαζομένων είτε με την ανάθεση υπεργολαβιών, για την κάλυψη παγίων και διαρκών αναγκών των τραπεζών.
7) Ρυθμίσεις κοινωνικής μέριμνας – στεγαστικά δάνεια. Θα ζητηθεί η διατήρηση των ρυθμίσεων που ισχύουν για τα στεγαστικά δάνεια των εργαζομένων του κλάδου και κατά τη διάρκεια της νέας ΣΣΕ.
8) Συμμετοχή εκπροσώπων των εργαζομένων στα Δ.Σ. των Τραπεζών, σύμφωνα και με την κρατούσα εταιρική πρακτική στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
9) Βελτίωση διατάξεων για τις άδειες με αποδοχές, με έμφαση στην προστασία της οικογένειας, της μητρότητας και στην αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος.
10) Βελτίωση ειδικών παροχών, καθώς και οικονομική ενίσχυση από τις Τράπεζες ερευνητικών-επιμορφωτικών, πολιτιστικών και αθλητικών δραστηριοτήτων για τους εργαζόμενους του κλάδου.