Τον δρόμο για την επιστροφή χρημάτων στους καταναλωτές, μέσω των προμηθευτών ρεύματος, θα ανοίξει σύντομα με απόφασή της η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ). Τα ποσά αυτά αφορούν τις αυξημένες χρεώσεις λόγω των υψηλού κόστους που καταγραφόταν σε μία από τις αγορές του Target Model, την αγορά Εξισορρόπησης, κατά την πρώτη φάση εφαρμογής του Μοντέλου-Στόχου στη χώρα μας.
Σχετική αναφορά έκανε στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος της ΡΑΕ, Επίκουρος Καθηγητής Αθανάσιος Δαγούμας. Ο κ. Δαγούμας σημείωσε πως αναμένεται να διευθετηθεί σύντομα το ζήτημα, για το οποίο η Αρχή έχει ζητήσει τη συνδρομή της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Κομισιόν.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου, ο πρόεδρος της ΡΑΕ επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί αναφορικά με το ύψος των επίμαχων ποσών. Όπως ανέφερε, αν και έχουν γίνει κάποιοι καταρχήν υπολογισμοί, τα κονδύλια αυτά θα καθορισθούν με τη δρομολόγηση της σχετικής απόφασης της ΡΑΕ.
Παράβαση του ευρωπαϊκού Κανονισμού
Η πρώτη αυτή φάση λειτουργίας του Target Model αφορά την περίοδο από την έναρξη λειτουργίας των νέων χονδρεμπορικών αγορών ηλεκτρικής ενέργειας (στα τέλη Νοεμβρίου του 2020), μέχρι την εφαρμογή των περιορισμών που αποφάσισε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας στην υποβολή προσφορών στην αγορά Εξισορρόπησης από τους ηλεκτροπαραγωγούς. Οι περιορισμοί τέθηκαν σε εφαρμογή στα μέσα Ιανουαρίου 2021.
Μέχρι την επιβολή των περιορισμών, οι τιμές που καταγράφονταν στην αγορά Εξισορρόπησης, καθώς και οι μεγάλες ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας που συναλλάσσονταν μέσω της συγκεκριμένης αγοράς, είχαν ως συνέπεια το κόστος της να διαμορφώνεται σε υψηλά επίπεδα. Κόστος που επιβαρύνει τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίοι με τη σειρά τους το μετακυλίουν στα τιμολόγια λιανικής.
Σύμφωνα με τον κ. Δαγούμα, ένας σημαντικός λόγος ήταν ότι δεν διακρινόταν η ενέργεια που ενεργοποιείται για λόγους εξισορρόπησης, από εκείνη που εξυπηρετεί για λόγους ανακατανομής – δηλαδή για την αλλαγή της φόρτισης των μονάδων για να εξυπηρετηθούν ανάγκες του συστήματος, όπως η αντιμετώπιση συμφορήσεων. Όπως σημείωσε ο πρόεδρος της Αρχής, η έλλειψη αυτής της διάκρισης συνιστούσε παράβαση του ευρωπαϊκού Κανονισμού, ενώ θα τεθεί σε λειτουργία από την 1η Μαρτίου, καθώς ήδη εφαρμόζεται πιλοτικά.
Επίσης η υποβολή προσφορών, χωρίς τους περιορισμούς που επιβλήθηκαν στην πορεία, απέφερε για τους ηλεκτροπαραγωγούς έσοδα μέρος των οποίων, σύμφωνα με την Αρχή, συνιστούν υπέρογκες επιβαρύνσεις των καταναλωτών. Σε αυτό το πλαίσιο, δρομολογεί την επιστροφή τους.
Αποκατάσταση στρέβλωσης
Η ΡΑΕ άφηνε «παράθυρο» για την επιστροφή μέρους των επιβαρύνσεων στην απόφασή της για τις παρεμβάσεις συγκράτησης του κόστους της Αγοράς Εξισορρόπησης. Όπως ανέφερε στην απόφαση, τα βήματα προσφορών που δεν είναι τεχνικώς εφικτά δεν σηματοδοτούν απλώς έλλειψη ωφέλειας για το Σύστημα αλλά -αντιθέτως- πρόκληση βάρους, κατά τρόπο που αντίκειται στην αρχή της οικονομικότητας και της αποτελεσματικότητας. Επομένως, νοούνται ως στρέβλωση, η οποία χρήζει να αποκατασταθεί.
Σε αυτό το πλαίσιο, καλούσε τον ΑΔΜΗΕ να ενημερώσει αναλυτικά την Αρχή μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου για το οικονομικό αποτέλεσμα που έχουν επιφέρει οι μη υλοποιήσιμες τεχνικά προσφορές στην αγορά Εξισορρόπησης . «Σε συνέχεια της ως άνω διερεύνησης του Διαχειριστή, η Αρχή θα αξιολογήσει την ενδεικνυόμενη διευθέτηση, προς θεραπεία του παρατηρηθέντος ζητήματος, κατά τρόπο που προσιδιάζει στο δημόσιο συμφέρον της λειτουργίας της αγοράς», σημειωνόταν χαρακτηριστικά.