Την τιμητική τους είχαν τα πεντάστερα το 2021 - Δυναμική πορεία κρατήσεων και για την επόμενη χρονιά

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Την τιμητική τους είχαν τα πεντάστερα το 2021 - Δυναμική πορεία κρατήσεων και για την επόμενη χρονιά
Τις μικρότερες απώλειες σε σχέση με το 2019 παρουσίασαν οι πολυτελείς μονάδες της χώρας - Πώς κινήθηκε ο τζίρος για τα ξενοδοχεία ανά κατηγορία - Ποιες οι προβλέψεις για την τρέχουσα χρονιά.

Τις καλύτερες επιδόσεις από το σύνολο του ξενοδοχειακού δυναμικού της χώρας κατέγραψαν την χρονιά που μας πέρασε οι μονάδες πέντε αστέρων, κερδίζοντας την μερίδα του λέοντος από την περιορισμένη τουριστική πίτα.

Για την ακρίβεια, σύμφωνα με την ετήσια έρευνα του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων με τίτλο : «Οι επιδόσεις των ελληνικών ξενοδοχείων το 2021», ο τζίρος των ξενοδοχείων την προηγούμενη χρονιά έφτασε τα 5,48 δισ. ευρώ, όντας μειωμένος κατά 34,9% σε σχέση με την χρονιά ορόσημο για τον ελληνικό τουρισμό, 2019.

Εξ αυτών τα 2,82 δισ. ευρώ περίπου πήγαν στα πεντάστερα ξενοδοχεία της χώρας, τα οποία κατάφεραν να υπερτριπλασιάσουν τις επιδόσεις της πρώτης πανδημικής χρονιάς του 2020, με τις υπόλοιπες τέσσερις κατηγορίες να μοιράζονται τα 2,66 δισ. ευρώ. Η ισχυρή ζήτηση για διαμονή στις πεντάστερες μονάδες είχε ως αποτέλεσμα ο τζίρος τους να περιοριστεί μόνο κατά 8,4% σε σχέση με την χρυσή χρονιά του 2019 - σε σχέση με το 76,1% που είχε περιοριστεί πέρυσι εν συγκρίσει με το 2019, την ώρα που οι απώλειες τζίρου στις άλλες κατηγορίες διαμονής ξεπέρασαν το 45%.

Για την ακρίβεια τα τετράστερα ξενοδοχεία κατέγραψαν πτώση τζίρου της τάξης του 45,8% σε σχέση με το 2019 (1,518 δισ. ευρώ), οι μονάδες τριών αστέρων πτώση τζίρου της τάξης του 49,4% (697 εκατ. ευρώ) ενώ αυτές του ενός αστεριού πτώση της τάξης του 49,2% (70 εκατ. περίπου) σε σχέση με το 2019. Σε δυσμενέστερη θέση βρέθηκαν τα ξενοδοχεια 2 αστέρων, ο τζίρος των οποίων έφτασε τα 378 εκατ. περίπου από 1,024 δισ. που ήταν το 2019 καταγράφοντας πτώση της τάξης του 63,1%. Κι αυτό όταν το 2021 λειτούργησε το 96% των ελληνικών ξενοδοχείων, με μέση πληρότητα 68% τον Αύγουστο και μέση τιμή του δίκλινου δωματίου τα 120 ευρώ τον ίδιο μήνα.

Παρά τις καλές επιδόσεις δεδομένων των συνθηκών, το έλλειμμα στα ταμειακά διαθέσιμα των ξενοδοχείων συνεχίστηκε και αφορούσε μάλιστα σε μεγάλο ποσοστό τα ξενοδοχεία τύπου resort. Συγκεκριμένα το 2021, τα ξενοδοχεία εισέπραξαν κατά μέσο όρο 79% λιγότερες προκαταβολές σε σχέση με το 2019, γεγονός που αντιστοιχεί σε έλλειμμα 590 εκατ. ευρώ. Λαμβάνοντας υπόψη μάλιστα πως υπολείπονται προς επιστροφή από τα voucher 50 εκατ. ευρώ, το έλλειμμα στα ταμειακά διαθέσιμα των ξενοδοχείων, διαμορφώνεται στα 640 εκατ. ευρώ. Να θυμίσουμε ότι βάσει της αντίστοιχης μελέτης που είχε πραγματοποιηθεί πέρυσι για το 2020, το ποσοστό μείωσης των προκαταβολών έφτανε τα 620 εκατ. ευρώ το οποίο σε συνδυασμό με το 15,2% του τζίρου του 2020 που παρέμενε ανείσπρακτο ανέβαζε την έλλειψη ρευστότητας στα 900 εκατ. ευρώ.

Οι καλές επιδόσεις των πεντάστερων οφείλονται εν μέρει στην αποταμίευση των ταξιδιωτων όλο το προηγούμενο διάστημα η οποία αύξησε το διαθέσιμο εισόδημα το καλοκαίρι του 2021. Ενισχυτικά προς αυτή την κατεύθυνση λειτούργησε και το γεγονός ότι οι long haul προορισμοί παρέμειναν κλειστοί ενώ και άλλου τύπου πιο ακριβά ταξίδια όπως οι κρουαζιέρες δεν πραγματοποιήθηκαν και αντ' αυτών οι τουρίστες κατευθύνθηκαν σε ευρωπαϊκούς προορισμούς.

Δυναμική πορεία κρατήσεων στα 5άστερα και το 2022

Οι προοπτικές των πεντάστερων μονάδων προδιαγράφονται λαμπρές και για την τρέχουσα χρονιά, η οποία αναμένεται να κινηθεί ακόμα καλύτερα από πέρυσι, προσεγγίζοντας, αν όχι φτάνοντας, την χρυσή χρονιά του 2019.

Βάσει της έρευνας του ΙΤΕΠ το 36% των ξενοδόχων έχει υπογράψει συμβόλαια για το 2022, το 70% εκ των οποίων με τιμές ίδιες με αυτές του 2021 και το 25% με τιμές αυξημένες κατά μέσο όρο 7,1%.

Σύμφωνα με παράγοντες της τουριστικής αγοράς μάλιστα, ο ρυθμός των κρατήσεων τον πρώτο μήνα του χρόνου για τα υπερπολυτελή ειδικά ξενοδοχεία, εποχικής λειτουργίας, είναι πολύ δυναμικός, δυναμικότερος από την αντίστοιχη περίοδο του 2020, προ πανδημίας. Αυτός είναι και ο λόγος που οι μεγαλύτερες μονάδες προγραμματίζουν το άνοιγμά τους από τον Απρίλιο οπότε είναι και το Πάσχα Ορθοδόξων και Καθολικών, πιάνοντας το νήμα από εκεί που το είχαν αφήσει προ πανδημίας.

Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι το Costa Navarino ξεκινά λόγω και του μεγάλου τουρνουά γκολφ στις 20 Φεβρουαρίου ενώ η μονάδα του ομίλου IKOS στην Κέρκυρα ξεκινά την λειτουργία της την πρώτη εβδομάδα του Απριλίου, με υψηλές για την εποχή και την συνθήκη πληρότητες. Το στίγμα είχε δώσει άλλωστε ήδη από τις αρχές Ιανουαρίου ο πρώην πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) και CEO του Ομίλου Sani/Ikos κ. Ανδρέας Ανδρεάδης μέσω twitter αναφέροντας ότι «η ροή κρατήσεων αρχές του 2022 αναφέρεται να βρίσκεται σε pre-Covid επίπεδα, ενώ η μέση αξία είναι 23% υψηλότερη».

Από τις αρχές Απριλίου σχεδιάζει το άνοιγμα κάποιων μονάδων του και ο όμιλος Domes Resorts, που διαθέτει υπερπολυτελείς μονάδες σε Χανιά, Ελούντα, Κέρκυρα, ενώ στις 10 Απριλίου έχει προγραμματίσει να ανοίξει τη μονάδα του στη Ρόδο ο όμιλος Electra με το Electra Kefalonia να ακολουθεί λίγο αργότερα. Αντίστοιχα και ο όμιλος Grecotel προγραμματίζει το σταδιακό άνοιγμα των μονάδων του από τον Απρίλιο σε περιοχές που θεωρούνται Πασχαλινοί προορισμοί. Συγκεκριμένα προς ώρας οι κρατήσεις για την μονάδα της Κέρκυρα ξεκινούν από τις 15 Απριλίου, το Creta Palace, στο Ρέθυμνο δέχεται κρατήσεις από 26 Απριλίου, ενώ το La Riviera στην Πελοπόννησο, φέρεται να ξεκινά την 1η Μαΐου. Από τις 12 Απριλίου ξεκινούν και οι κρατήσεις στα ξενοδοχεία του ομίλου Aldemar.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κικίλιας: Ο Τουρισμός επιστρέφει το μέρισμά του στη μέση ελληνική οικογένεια

Τουρισμός: Θετικές οι πρώτες ενδείξεις για το καλοκαίρι του 2022

Τουρισμός: Ο Ιανουάριος θα δώσει το στίγμα για την συνέχεια

gazzetta
gazzetta reader insider insider