Επί ποδός παραμένουν για τέταρτο συνεχόμενο 24ωρο τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ, ώστε να αντιμετωπισθούν και τα τελευταία προβλήματα ηλεκτροδότησης στην Αττική. Ήδη από χθες το απόγευμα είχαν αποκατασταθεί οι βλάβες στο σύνολο των γραμμών μέσης τάσης.
Έτσι, το προσωπικό του Διαχειριστή επικεντρώνεται πλέον στην επιδιόρθωση των ζημιών που είχαν προκληθεί στις γραμμές χαμηλής τάσης και σε επιμέρους μετρητές, ώστε να ολοκληρωθεί η επανηλεκτροδότηση όλων των νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Πάντως σύμφωνα με πληροφορίες, έως και αργά χθες το βράδυ, δεν είχαν εξαλειφθεί πλήρως οι βλάβες σε επίπεδο μεμονωμένων παροχών.
Όπως έγραψε χθες το Insider.gr, ένα χαρακτηριστικό της κακοκαιρίας «Ελπίδα» ήταν ότι αρκετές βλάβες έπληξαν πυκνοκατοικημένες περιοχές του Λεκανοπεδίου, με συνέπεια να μείνουν χωρίς ρεύμα χιλιάδες νοικοκυριά – σύμφωνα με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κ. Σκρέκα, από την κακοκαιρία τέθηκαν εκτός ηλεκτροδότησης έως και 200.000 παροχές. Επίσης, λόγω της δυσκολίας πρόσβασης του Διαχειριστή στις κατά τόπους βλάβες, λόγω της κυκλοφοριακής «ασφυξίας», υπήρξαν καταναλωτές που έμειναν έως και πάνω από 24ωρο χωρίς ρεύμα.
Ανεξάρτητα πάντως από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που είχαν τα προβλήματα τα οποία προκάλεσε η συγκεκριμένη κακοκαιρία, οι διακοπές ηλεκτροδότησης έφεραν για μία ακόμη φορά στο προσκήνιο την ανάγκη θωράκισης του συστήματος ηλεκτροδότησης από τα ακραία καιρικά φαινόμενα. Έτσι, ανέδειξαν τον ρόλο που θα παίξει η «στοχευμένη» υπογειοποίηση τμημάτων των εναέριων γραμμών, την οποία προωθεί ο διαχειριστής του δικτύου ΔΕΔΔΗΕ, ως μέτρο περιορισμού των καταστροφών που μπορεί να συμβούν σε τέτοιες περιπτώσεις.
Μόλις στο 11% τα υπόγεια δίκτυα στην Ελλάδα
Ενδεικτικό της σημασίας που έχει η υπογειοποίηση για τη θωράκιση στα βίαια καιρικά φαινόμενα αποτελεί το γεγονός ότι στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, οι εναέριες γραμμές ηλεκτροδότησης κάθε άλλο παρά αποτελούν τον κανόνα. Σύμφωνα με παλαιότερες δηλώσεις στελεχών του Διαχειριστή, το ποσοστό των υπογείων δικτύων αγγίζει το 50% κατά μέσο όρο στη «Γηραιά Ήπειρο», ενώ σε ορισμένες χώρες φτάνει έως και το 70-80%. Στην Ελλάδα, ωστόσο, δεν ξεπερνά το 11%.
Το μικρό αυτό ποσοστό δεν κάνει μόνο το δίκτυο διανομής ευάλωτο στα ακραία καιρικά φαινόμενα – τα οποία, σύμφωνα με όλους τους ειδικούς, θα ενισχυθούν σε ένταση και συχνότητα τα επόμενα χρόνια, λόγω της κλιματικής αλλαγής. Παράλληλα, αποτελεί μόνιμη απειλή για την εκδήλωση πυρκαγιών στις δασικές εκτάσεις από τις οποίες διέρχονται γραμμές μέσης και χαμηλής τάσης.
Το πρόγραμμα υπογειοποίησης του ΔΕΔΔΗΕ έχει ξεκινήσει ήδη από το 2021, «πατώντας γκάζι» ωστόσο μέσα στο 2022, με την αξιοποίηση των σχετικών κονδυλίων που προβλέπονται για αυτό τον σκοπό από το Ταμείο Ανάκαμψης. Ο προϋπολογισμός αυτού του πρώτου «κύματος» υπογειοποιήσεων θα ανέλθει σε 133,3 εκατ. ευρώ, από τα οποία το Ταμείο Ανάκαμψης θα καλύψει τα 180 εκατ. ευρώ, ενώ αναμένεται να ξεκινήσει μέσα στους επόμενους μήνες.
Βελτίωση της αξιοπιστίας
Όπως αναφέρεται στο παράρτημα του «Ελλάδα 2.0», με τις «στοχευμένες» υπογειοποιήσεις θα ενισχυθεί η ανθεκτικότητα του δικτύου έναντι της κλιματικής αλλαγής. Παράλληλα, θα βελτιώσει την αξιοπιστία του (δείκτες SAIDI, SAIFI), ενώ θα περιορίσει επίσης τους κινδύνους ατυχημάτων.
Τα έργα που θα χρηματοδοτηθούν από το «Ελλάδα 2.0» θα πρέπει να συμβασιοποιηθούν έως το τέταρτο τρίμηνο του 2023 και να ολοκληρωθούν μέχρι το τέταρτο τρίμηνο του 2025. Ωστόσο, οι ίδιοι πόροι του Διαχειριστή και το Ταμείο Ανάκαμψης δεν αποτελούν τις μόνες πηγές χρηματοδότησης του προγράμματος υπογειοποιήσεων, καθώς ο ΔΕΔΔΗΕ θα αξιοποιήσει για τον ίδιο σκοπό και πόρους του ΕΣΠΑ, συγχρηματοδοτώντας τα έργα με τους Δήμους στους οποίους θα γίνουν οι παρεμβάσεις. Μία τέτοια περίπτωση αποτελεί ο Δήμος Πεντέλης, όπου πρόκειται να υπογειοποιηθούν άνω των 110 χιλιομέτρων καλωδίων μεταφοράς ρεύματος.
Συνολικά, το πρόγραμμα έχει προϋπολογισμό 250 εκατ. ευρώ και θα «τρέξει» από τον ΔΕΔΔΗΕ την περίοδο 2022-2025, για να υπογειοποιηθούν περίπου 2.150 χλμ. εναέριων καλωδίων μέσης και χαμηλής τάσης. Περίπου το 30% του πλάνου αυτού αφορά την Αττική, καλύπτοντας περιοχές με πυκνή βλάστηση ή κοντά σε περιαστικά δάση.
Ωστόσο, οι υπογειοποιήσεις θα καλύψουν όλη την ελληνική επικράτεια. Επίσης, περιλαμβάνουν και αρκετές νησιωτικές περιοχές ή περιοχές ιδιαίτερου αισθητικού κάλλους, ώστε να δοθεί τέλος στην αισθητική όχληση των εναέριων γραμμών.