Ευρωπαϊκοί πόροι 657 εκατ. ευρώ για την ηλ. διασύνδεση Κύπρου - Ελλάδας

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ευρωπαϊκοί πόροι 657 εκατ. ευρώ για την ηλ. διασύνδεση Κύπρου - Ελλάδας
Το έργο θα χρηματοδοτηθεί επίσης με 100 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης της Κύπρου.

Σε ένα σημαντικό βήμα χρηματοδοτικής ωρίμανσης του σχεδίου ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κύπρου με την Ελλάδα (μέσω της Κρήτης) «μεταφράζεται» η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση του πρότζεκτ με 657 εκατ. ευρώ από ευρωπαϊκούς πόρους. Η χρηματοδότηση, η οποία ανακοινώθηκε χθες από την Ε.Ε, ανέρχεται σε 657 εκατ. ευρώ, ενώ θα γίνει μέσω του μηχανισμού «Συνδέοντας την Ευρώπη» (Connecting Europe Facility – CEF).

Το έργο συγκαταλέγεται σε 5 διασυνοριακές ενεργειακές υποδομές που θα χρηματοδοτηθούν από το CEF, με τα κεφάλαια ανέρχονται συνολικά σε 1.037 δισ. ευρώ. Από τα κεφάλαια αυτά η διασύνδεση Κύπρου-Ελλάδας λαμβάνει τη μερίδα του λέοντος, καθώς ή αμέσως επόμενη μεγαλύτερη χρηματοδότηση ανέρχεται σε 170 εκατ. ευρώ και αφορά την αναβάθμιση του δικτύου ηλεκτρισμού της Πολωνίας καθώς και του συστήματος μεταφοράς στη Λιθουανία, τη Λετονία και την Εσθονία.

Φορέας υλοποίησης της διασύνδεσης είναι ο EuroAsia Interconnector, ενώ το πρότζεκτ προβλέπει ένα ακόμη σκέλος, για την ηλεκτρική διασύνδεση της Κύπρου και με το Ισραήλ. Το σκέλος Κύπρος-Κρήτη θα έχει συνολικό μήκος 898 χλμ. και ισχύ 1000 MW σε πρώτη φάση. Το καλώδιο θα ποντισθεί σε βάθος έως 3.000 μέτρων, το οποίο αποτελεί ρεκόρ για θαλάσσια ηλεκτρική διασύνδεση.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ε.Ε., η ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου-Ελλάδας θα άρει την ενεργειακή απομόνωση της Κύπρου. Επίσης, θα χρηματοδοτηθεί με επιπλέον 100 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης της Κύπρου.

Η Ελλάδα κόμβος μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας

Η υποδομή ήταν επιλέξιμη για χρηματοδότηση από το CEF, καθώς δίνει το «παρών» στα Έργα Κοινού Ενδιαφέροντος (PCI). Όπως έχει γράψει το Insider.gr, ο EuroΑsia Interconnector συνεργάζεται με τον ΑΔΜΗΕ, για τη διαλειτουργικότητα του έργου με την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Αττικής, που βρίσκεται ήδη υπό κατασκευή. Μάλιστα, στο πλαίσιο της συνεργασίας έχει οριστικοποιηθεί πως η διασύνδεση θα συνδέεται στο δίκτυο της Κρήτης μέσω του ίδιου σταθμού μετατροπής στη Δαμάστα που θα χρησιμοποιεί και η διασύνδεση Κρήτη-Αττική.

Αξίζει να σημειωθεί πως το πρότζεκτ του EuroΑsia Interconnector πλαισιώνουν μία σειρά ακόμη από διεθνείς διασυνδέσεις, οι οποίες δημιουργούν την προοπτική να καταστεί η Ελλάδα κόμβος μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας στην ευρύτερη περιοχή. Έτσι, βρίσκεται σε εξέλιξη η δεύτερη διασύνδεση με τη Βουλγαρία, με σκοπό το έργο να τεθεί σε λειτουργία στο τρίτο τρίμηνο του 2022.

Ανάλογη θα είναι η «αποστολή» και της νέα διασυνδετικής γραμμής με την Ιταλία, που δρομολογούν οι Διαχειριστές των δύο χωρών (ΑΔΜΗΕ και TERNA), επιτρέποντας παράλληλα την ανάπτυξη περισσότερων έργων ΑΠΕ, για την απανθρακοποίηση των ηλεκτρικών τους συστημάτων. Παράλληλα, Ελλάδα και Αίγυπτος έχουν υπογράψει Μνημόνιο Κατανόησης (MoU) με σκοπό την πόντιση ενός υποθαλάσσιου καλωδίου που θα συνδέει τα συστήματα μετφοράς των δύο χωρών, μεταφέροντας από την Αίγυπτο αποκλειστικά «πράσινη» ενέργεια.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider