Πέντε προχωρούν (και) για τη μονάδα αποβλήτων 200 εκατ. ευρώ της Κεντρικής Μακεδονίας

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πέντε προχωρούν (και) για τη μονάδα αποβλήτων 200 εκατ. ευρώ της Κεντρικής Μακεδονίας
Οι 5 αρχικοί «μνηστήρες» περνούν στην επόμενη φάση του ανταγωνιστικού διαλόγου για το project που προωθεί, μέσω ΣΔΙΤ, ο Φο.Δ.Σ.Α. Κεντρικής Μακεδονίας.

Εξελίξεις καταγράφονται στον διαγωνισμό που προωθεί ο ΦΟΡΕΑΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΣΤΕΡΕΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ (Φο.Δ.Σ.Α.) Κεντρικής Μακεδονίας για τη «ΜΟΝΑΔΑ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ Μ.Ε.Α. ΔΥΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΠΚΜ», ύψους άνω των 200 εκατ. ευρώ, που προχωρά μέσω ΣΔΙΤ. Όπως προκύπτει από απόφαση που έλαβε πρόσφατα η Εκτελεστική Επιτροπή του Φο.Δ.Σ.Α. Κεντρικής Μακεδονίας, και οι 5 υποψήφιοι «μνηστήρες» περνούν στη φάση του διαλόγου και αναμένονται σύντομα εξελίξεις σε αυτό το στάδιο του διαγωνισμού.

Υπενθυμίζεται ότι στα τέλη Σεπτεμβρίου 2021 είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον (φάκελος εκδήλωσης ενδιαφέροντος) οι κοινοπραξίες ΗΛΕΚΤΩΡ - ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή - ΤΙΤΑΝ, ΑΒΑΞ - MORE (Motor Oil Renewable Energy) - Θαλής, Μυτιληναίος – Μεσόγειος και η Intrakat. Κατά συνέπεια, επισήμως πλέον όλοι οι όμιλοι προχωρούν στη διαγωνιστική διαδικασία.

Να σημειωθεί ότι με την παρούσα Πρόσκληση Συμμετοχής σε Διάλογο, καθορίζονται οι όροι, σύμφωνα με τους οποίους θα διεξαχθεί ο διάλογος μεταξύ της Αναθέτουσας Αρχής και των προεπιλεγέντων οικονομικών φορέων, σκοπός του οποίου είναι η εκτίμηση ως προς τις τεχνικές, χρηματοδοτικές ή νομικές λύσεις που μπορεί να προσφέρει η αγορά, καθώς και η διερεύνηση και ο προσδιορισμός των μέσων που μπορούν να ικανοποιήσουν με τον καλύτερο τρόπο τις ανάγκες της Αναθέτουσας Αρχής σε σχέση με το ανωτέρω έργο.

Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο της προτεινόμενης Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, ο Ιδιωτικός Φορέας Σύμπραξης (ΙΦΣ) θα υλοποιήσει τη μελέτη, κατασκευή, χρηματοδότηση, λειτουργία και συντήρηση της Μονάδας Επεξεργασίας Αποβλήτων (Μ.Ε.Α.) Δυτικού Τομέα Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Η μονάδα της Θεσσαλονίκης θα είναι δυναμικότητας 300.000 τόνων και θα κατασκευαστεί κοντά στη χωματερή Μαυροράχης. Η διάρκεια της σύμβασης είναι 324 μήνες (έχει οριστεί σε 27 έτη, εκ των οποίων τα δύο πρώτα αφορούν στην κατασκευαστική περίοδο). Θα εξυπηρετεί 9 δήμους της δυτικής πλευράς του νομού Θεσσαλονίκης, το 60% του κεντρικού Δήμου Θεσσαλονίκης, το σύνολο των δήμων των νομών Πέλλας, Ημαθίας και Πιερίας, καθώς και τον Δήμο Παιονίας Κιλκίς.

Ο Ιδιωτικός Φορέας Σύμπραξης που θα επιλεχθεί θα αναλάβει τα εξής: — την μελέτη, χρηματοδότηση, κατασκευή, συντήρηση και λειτουργία της Μονάδας Επεξεργασίας, — την εμπορική εκμετάλλευση των παραγόμενων προϊόντων: ανακυκλώσιμων υλικών, κομπόστ, ηλεκτρικής ή/και θερμικής ενέργειας κ.λπ.

Η αξία της σύμβασης αναλύεται σε 60 εκατ. ευρώ χρηματοδοτική συμβολή και 142,2 εκατ. ευρώ καθαρή παρούσα αξία πληρωμών διαθεσιμότητας. Οι πληρωμές διαθεσιμότητας θα είναι συνδεδεμένες με την ποσότητα των απορριμμάτων που θα διαχειρίζεται ο Ιδιωτικός Φορέας Σύμπραξης καθώς και με την τήρηση των κριτηρίων διαθεσιμότητας και των προδιαγραφών λειτουργίας.

Πρόσφατα πάντως, ο φορέας γνωστοποίησε ότι προσέφυγε σε περαιτέρω νομική υποστήριξη για το Β.Ι. στάδιο (Πρόσκληση Συμμετοχής σε Ανταγωνιστικό Διάλογο) της Διαγωνιστικής Διαδικασίας Β’ Φάσης (διάλογος και υποβολή προσφορών) του έργου «Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων Μ.Ε.Α. Δυτικού Τομέα ΠΚΜ» που εμπίπτει στις διατάξεις περί συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού τομέα, αναζητώντας «εξειδικευμένη γνώση και εμπειρία και εξοικείωση με το αντικείμενο και ομάδα στελεχωμένη με τα απαραίτητα προσόντα στο να προσφέρει τεχνογνωσία στο αντικείμενο, στη συνεργασία και στο συντονισμό με τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες και βοήθεια στην πιστή τήρηση των χρονοδιαγράμματος του έργου». Δεδομένης της ειδικής νομοθεσίας που διέπει τις Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού τομέας της πολυπλοκότητας της νομοθεσίας που διέπει αυτές, της σοβαρότητας της ανάθεσης για την υλοποίηση του ΠΕΣΔΑ και του μεγάλου οικονομικού αντικειμένου της ανάθεσης, προκύπτει ότι κρίνεται απαραίτητη η πρόσθετη παροχή νομικών υπηρεσιών.

Η Β’ Φάση (διάλογος και υποβολή προσφορών), διακρίνεται περαιτέρω σε επιμέρους στάδια, ήτοι: (i) Στάδιο Β.Ι, που διέπεται από την Πρόσκληση Συμμετοχής σε Διάλογο, και (ii) Στάδιο Β.ΙΙ, που διέπεται από την Πρόσκληση Υποβολής Προσφορών, με την οποία ζητείται η υποβολή δεσμευτικών προσφορών για τη σύναψη της Σύμβασης Σύμπραξης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider