Ο πόλεμος στην Ουκρανία απειλεί τη... λάμψη της ελληνικής αργυροχρυσοχοΐας

Μαρίνα Φούντα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ο πόλεμος στην Ουκρανία απειλεί τη... λάμψη της ελληνικής αργυροχρυσοχοΐας
Τι δηλώνει στο insider.gr ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αργυροχρυσοχόων Κοσμηματοπωλών.

Βαριά ρίχνει τη σκιά του στον κλάδο της εγχώριας αργυροχρυσοχοΐας ο πόλεμος στην Ουκρανία, με επίκεντρο το ξέφρενο ράλι στο οποίο έχει επιδοθεί η τιμή του χρυσού.

Όπως παραδοσιακά συμβαίνει σε περιόδους κρίσης, η τιμή του πολύτιμου μετάλλου τραβά την ανηφόρα στα χρηματιστήρια εμπορευμάτων, καθώς ο χρυσός αποτελεί για την επενδυτική κοινότητα το πιο ασφαλές καταφύγιο σε περιόδους αυξημένης αβεβαιότητας. Χθες η τιμή του χρυσού σκαρφάλωσε στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 19 μηνών, κλείνοντας πάνω από το ψυχολογικό όριο των 2.000 δολαρίων ανά ουγγιά για πρώτη φορά από τον Αύγουστο του 2020.

Η ανοδική πορεία του πολύτιμου μετάλλου προκαλεί πονοκέφαλο για την ελληνική αργυροχρυσοχοΐα, καθώς οι επιχειρηματίες του κλάδου βλέπουν την πρώτη τους ύλη να ακριβαίνει, αλλά, ταυτόχρονα, τις πωλήσεις τους να παραμένουν αρκετά υποτονικές. Την ώρα μάλιστα που το ενεργειακό κόστος τραβά τη δική του ξέφρενη, ανοδική πορεία…

Αύξηση 20% στην τιμή της πρώτης ύλης για τους αργυροχρυσοχόους

«Η τιμή του χρυσού έχει εκτιναχθεί στα ύψη και από κοντά ακολουθεί και το ασήμι. Η πρώτη ύλη για τον κλάδο μας μετρά αύξηση 20% από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία μέχρι σήμερα. Και δεν είναι μόνο αυτό. Το ενεργειακό κόστος για τη λειτουργία των επιχειρήσεών μας δεν έχει προηγούμενο», δηλώνει στο insider.gr o πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Βιοτεχνών Αργυροχρυσοχόων Κοσμηματοπωλών Ωρολογοπωλών (ΠΟΒΑΚΩ) Πέτρος Καλπακίδης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο κλάδος εκφράζει έντονο προβληματισμό για την επόμενη μέρα, ενώ, όπως επισημαίνει, «ακόμη κι αν ο πόλεμος λήξει σήμερα, τα απόνερα της σύρραξης θα μας συντροφεύουν για καιρό». Μάλιστα, ο κ. Καλπακίδης διατυπώνει ανησυχία και για την πορεία του ελληνικού τουρισμού προσεχώς στη σκιά του πολέμου, καθώς παραδοσιακά το τουριστικό ρεύμα στηρίζει το ελληνικό κόσμημα.

Μειωμένες οι πωλήσεις πριν τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Η ρωσο-ουκρανική κρίση επιδεινώνει έτι περαιτέρω μια ήδη δύσκολη κατάσταση. «Οι πωλήσεις μας ήταν περιορισμένες πολύ πριν το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία», εξηγεί ο κ. Καλπακίδης.

Οι ιδιαίτερες συνθήκες που δημιούργησε τους προηγούμενους μήνες η πανδημία του κορονοϊού, αλλά και ο φόβος των καταναλωτών μπροστά στο μαζικό κύμα ακρίβειας που έχει κάνει την εμφάνισή του το τελευταίο διάστημα δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για αγορές κοσμημάτων.

Όπως προβλέπει ο πρόεδρος της ομοσπονδίας, όσο ο καιρός βελτιώνεται και προχωράμε προς τους καλοκαιρινούς μήνες, οι πωλήσεις του κλάδου θα ενισχυθούν, καθώς ξεκινούν σε λίγο καιρό μαζικά οι εκδηλώσεις που στηρίζουν το κόσμημα (γάμοι, βαπτίσεις, αρραβώνες). «Ο κόσμος θα αγοράσει κοσμήματα για τις εκδηλώσεις που συνδέονται με τα ήθη και τα έθιμά του, ωστόσο δεν θα διαθέσει τα χρήματα που θα διέθετε πριν από λίγο καιρό. Σίγουρα θα αγοράσει κάτι πιο φθηνό», εκτιμά.

Υπό αυτό το πρίσμα, ο κ. Καλπακίδης επαναδιατυπώνει ένα πάγιο αίτημα του κλάδου της αργυροχρυσοχοΐας, ήτοι την κατάργηση του φόρου πολυτελείας στα κοσμήματα. «Δεν γίνεται να έχουμε και αυξημένη πρώτη ύλη και αυξημένο κόστος ενέργειας και φόρο πολυτελείας», υποστηρίζει.

Το ράλι του χρυσού θα έχει και συνέχεια

Την ίδια στιγμή, οι γκουρού των αγορών προβλέπουν διατήρηση του ράλι των πολύτιμων μετάλλων στα διεθνή χρηματιστήρια εμπορευμάτων, με επίκεντρο την τιμή του χρυσού. Όσο η γεωπολιτική ένταση καλά κρατεί, τόσο ο χρυσός θα λειτουργεί σαν ασφαλές καταφύγιο και θα κινείται ανοδικά.

Είναι ενδεικτικό πως το τελευταίο 24ωρο η Goldman Sachs προχώρησε σε ανοδική αναθεώρηση των εκτιμήσεων της για την τιμή του χρυσού, λαμβάνοντας υπόψη την πορεία των εξελίξεων στην Ουκρανία. Πλέον, τοποθετεί στα 2.300 δολάρια ανά ουγγιά (από 1.950 δολάρια ανά ουγγιά προηγουμένως) την πρόβλεψή της για την τιμή του πολύτιμου μετάλλου σε ορίζοντα τριών μηνών και στα 2.500 δολάρια (από 2.050 δολάρια προηγουμένως) την πρόβλεψή της για τον χρυσό σε ορίζοντα έξι μηνών, επικαλούμενη την αύξηση της ζήτησης από καταναλωτές, επενδυτές και κεντρικές τράπεζες, στον απόηχο της ενίσχυσης της γεωπολιτικής αβεβαιότητας.

Με τη σειρά της και η UBS αναθεώρησε τις προβλέψεις της για τον χρυσό, σημειώνοντας στο τελευταίο της report πως «αποδεικνύει για μια ακόμη φορά την αξία του σαν ασφαλές καταφύγιο. Αυτό επιβεβαιώνεται από την πορεία του το τελευταίο διάστημα αλλά και από την ενίσχυση της ζήτησης».

«Το momentum για την τιμή του χρυσού θα είναι ανοδικό για τους επόμενους 12-15 μήνες», προβλέπουν, την ίδια ώρα, οι αναλυτές της DSP Investment Managers.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider