Μετά από χρόνια κρίσης, ένα δύσκολο έτος – ορόσημο, το 2021, και μπροστά σε μία νέα πληθωριστική δίνη, οι τέσσερις συστημικές τράπεζες βρίσκονται οχυρωμένες και με ρεαλιστικούς στόχους για την επόμενη τριετία.
Το μήνυμα που εξέπεμψαν οι παρουσιάσεις των αποτελεσμάτων της χρήσης 2021 που ολοκληρώθηκαν χθες ήταν αυτό του κλεισίματος ενός δεκαετούς κύκλου ζημιών, της ολοκλήρωσης της εξυγίανσης των ισολογισμών, του αναπροσανατολισμού προς νέες υγιείς χρηματοδοτήσεις, αλλά και της επικείμενης αύξησης των ζωτικών επιτοκιακών εσόδων, καθώς οι τράπεζες θα λειτουργούν οσονούπω σε περιβάλλον θετικών και ανοδικών επιτοκίων.
«Κλειδί» για το επόμενο κεφάλαιο των τραπεζών αποτέλεσε αναμφίβολα η δραστική μείωση των κόκκινων δανείων που πέτυχαν οι τράπεζες με «όχημα» τον «Ηρακλή».
Στο στόχο του μονοψήφιου δείκτη NPE κατέληξε πρώτη η Eurobank, επιτυγχάνοντας δείκτη μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων 6,8% στο τέλος του 2021, μειωμένο κατά 7,2 ποσοστιαίες μονάδες έναντι του 2020. Tα συνολικά NPEs της Τράπεζας υποχώρησαν κατά 2,9 δισ. ευρώ το 2021 και διαμορφώθηκαν σε 2,8 δισ. ευρώ. Η κάλυψή τους από σωρευτικές προβλέψεις ενισχύθηκε κατά 7,4 ποσοστιαίες μονάδες σε ετήσια βάση και ανήλθε σε 69,2%. Η Eurobank στοχεύει σε μείωση του δείκτη NPE από 6,8% το 2021 σε 4,8% το 2024.
Σε απόσταση αναπνοής από τη Eurobank σε επίπεδο μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, βρίσκεται η Εθνική. Η Τράπεζα κατάφερε να μειώσει τα ΜΕΑ στην Ελλάδα σε 2,1 δισ. από 4,3 δισ. ευρώ στα τέλη του 2020, ή σε 0,5 δισ. αν το ποσό υπολογιστεί αφού αφαιρεθούν οι προβλέψεις. Ο δείκτης ΜΕΑ της Εθνικής Τράπεζας διαμορφώθηκε σε 6,9% στην Ελλάδα, σημειώνοντας μείωση της τάξεως των 5 ποσοστιαίων μονάδων σε τριμηνιαία βάση και σχεδόν 7 ποσοστιαίων μονάδων σε ετήσια βάση. Ποσοστό 40% περίπου των ΜΕΑ είναι ρυθμισμένα δάνεια με καθυστέρηση κάτω των 30 ημερών, τα οποία εμφανίζουν μεγάλες πιθανότητες αποκατάστασης της τακτικής εξυπηρέτησής τους στα επόμενα τρίμηνα. Στόχος της ΕΤΕ είναι για δείκτη NPE περίπου 3% το 2024.
Όσο για τον δείκτη κάλυψης ΜΕΑ από σωρευμένες προβλέψεις ανήλθε σε 77,5% στην Ελλάδα, ενισχυμένος περίπου κατά περίπου 7 ποσοστιαίες μονάδες σε τριμηνιαία βάση και 15 ποσοστιαίες μονάδες σε ετήσια βάση.
Έχοντας το προβάδισμα στην ταχύτητα επίτευξης του μονοψήφιου δείκτη NPE, τόσο η Eurobank όσο και η Εθνική συζητούν με τον επόπτη SSM τη χορήγηση άδειας διανομής μερίσματος στους μετόχους τους από τα κέρδη του 2022 και εφεξής.
Η δυνατότητα αυτή θα ανοίξει ένα χρόνο αργότερα για την Alpha Bank και την Τράπεζα Πειραιώς, οι οποίες θα επιτύχουν τον μονοψήφιο δείκτη ΝΡΕ μέσα στο 2022. Σημειώνεται ότι οι δύο αυτές τράπεζες προχώρησαν σε καταιγισμό κινήσεων εξυγίανσης του μη εξυπηρετούμενου δανειακού τους χαρτοφυλακίου εντός του 2021 και σε κεφαλαιακές ενέργειες, μεταξύ των οποίων αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου που υπερκαλύφθηκαν από τις αγορές.
Η Alpha Bank ολοκλήρωσε το 2021 επιτυχώς 11 συναλλαγές, συμπεριλαμβανομένων πωλήσεων και τιτλοποιήσεων μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων ύψους 16 δισ., βάζοντας έτσι σε τροχιά την επίτευξη μονοψήφιου ποσοστού ΜΕΑ έως τα μέσα του 2022. Τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα της τράπεζας στην Ελλάδα έχουν μειωθεί κάτω των 5 δισ. ευρώ. Στόχος για το τέλος του 2022 είναι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια να μειωθούν στα 2,9 δισ. ευρώ και οι δείκτες ΜΕΑ (NPE) και ΜΕΔ (NPL) σε επίπεδο ομίλου σε περίπου 7% και 5% (από 13% και 6% στο τέλος του 2021 και 43% και 30% στο τέλος του 2020). Η μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων θα επιτρέψει στην τράπεζα να μειώσει το κόστος πιστωτικού κινδύνου, σε 70 μονάδες βάσης για το 2022.
Όσο για την Τράπεζα Πειραιώς, η οποία θα ανακοινώσει στις 6 Απριλίου νέο επιχειρησιακό πλάνο μέχρι το 2025, μέσα στους τελευταίους 12 μήνες προχώρησε σε τιτλοποιήσεις και πωλήσεις μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων 16,8 δισ. ευρώ. Στο τέλος του 2021 η Τράπεζα Πειραιώς μείωσε το απόθεμα των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων της σε 4,9 δισ. ευρώ και φέτος θα επιτύχει μονοψήφιο δείκτη ΝΡΕ, περίπου 8% (από 12,50% στο τέλος 2021). Από το απόθεμα μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων που απομένει στον ισολογισμό της, το 30% είναι δάνεια σε καθυστέρηση μέχρι 30 ημέρες, δηλαδή έχουν αυξημένες πιθανότητες είσπραξης.