Κόκκινα δάνεια: Σχέδιο επιτάχυνσης ανάκτησης ενεχύρων - Στήριξη στους βιώσιμους δανειολήπτες

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Κόκκινα δάνεια: Σχέδιο επιτάχυνσης ανάκτησης ενεχύρων - Στήριξη στους βιώσιμους δανειολήπτες
Στόχος να μην υπάρξει θέμα με τις τιτλοποιήσεις του «Ηρακλή» και τα business plan των εταιρειών διαχείρισης. Τι συζητήθηκε σε σύσκεψη με Σταϊκούρα και Τσιάρα. Πρόβλημα οι καθυστερήσεις των συμβολαιογράφων στην αναγγελία των πινάκων κατάταξης. Ακόμη σε εκκρεμότητα 25.000 υποθέσεις του ν. Κατσέλη.

Με τις τράπεζες να απέχουν πολύ λίγο από την γενικευμένη επίτευξη μονοψήφιου δείκτη NPE και άλλο τόσο λίγο από μία πιθανή νέα εκτόξευση των κόκκινων δανείων, αν ξεσπάσει η «τέλεια καταιγίδα» στις αγορές από τον πόλεμο στην Ουκρανία, την ενεργειακή κρίση και τον πληθωρισμό, το θέμα των ανακτήσεων από τις τιτλοποιήσεις NPLs έρχεται επιτακτικά στο προσκήνιο.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του insider.gr, την περασμένη Παρασκευή, η επιτάχυνση των ανακτήσεων οφειλών ή ενεχύρων από δάνεια που βρίσκονται υπό τη διαχείριση εταιρειών διαχείρισης, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης των servicers και των τραπεζών με τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα και τον υπουργό Δικαιοσύνης, Κώστα Τσιάρα, με τη συμμετοχή και του προέδρου του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Αθηνών, Γιώργο Ρούσκα.

Στη συνάντηση τέθηκαν επί τάπητος δύο προβλήματα που δημιουργούνται για την ομαλή εκτέλεση των πλάνων ανακτήσεων από τις τιτλοποιήσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων: α) οι καθυστερήσεις στις διαδικασίες των πλειστηριασμών και β) η εκκρεμότητα εκδίκασης των υποθέσεων του νόμου Κατσέλη.

Οι πλειστηριασμοί έχουν περάσει από «πολικές θερμοκρασίες» την τελευταία διετία της πανδημικής κρίσης και πρόσφατα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, εξήγγειλε ότι θα παγώσουν ξανά για την προστασία της πρώτης κατοικίας 3.000 ευάλωτων οφειλετών.

Το νέο ζήτημα που τέθηκε, όμως, στους δύο υπουργούς ήταν οι καθυστερήσεις στο διαδικαστικό, εφόσον έχει γίνει ο πλειστηριασμός. Ειδικότερα, οι πολύ μεγάλες καθυστερήσεις μέχρι οι συμβολαιογράφοι να καταρτίσουν τους πίνακες κατάταξης για την πληρωμή των πιστωτών. Οι συμβολαιογράφοι είναι υποχρεωμένοι να καταρτίζουν τους πίνακες κατάταξης εντός τριών μηνών για την αποζημίωση των πιστωτών. Στην πράξη, όμως, η κατάρτιση των πινάκων φτάνει να καθυστερεί 6,9, ακόμη και 12 μήνες και στο διάστημα αυτό ο πιστωτής δεν μπορεί να ικανοποιηθεί από το εκπλειστηρίασμα, ενώ και το ενέχυρο (ακίνητο) χάνει από την αξία του. Για την επιτάχυνση των διαδικασιών, ο πρόεδρος των συμβολαιογράφων, Γ. Ρούσκας δεσμεύτηκε ότι θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του προκειμένου ο κλάδος των συμβολαιογράφων μα ανταποκριθεί στις ανάγκες που παρουσιάζονται.

Το δεύτερο ζήτημα που τέθηκε στη συνάντηση ήταν αυτό των εκκρεμών υποθέσεων του νόμου Κατσέλη. Ενώ η κυβέρνηση είχε δεσμευτεί ότι τα δικαστήρια θα εξέταζαν σε πρώτο βαθμό όλες τις εκκρεμείς υποθέσεις του νόμου εντός του 2021, στην πράξη οι καθυστερήσεις από τα δικαστήρια να ορίσουν δικάσιμους, μεταθέτει τον στόχο για το 2024.

Όπως αναφέρουν τραπεζικές πηγές στο insider.gr, σε εκκρεμότητα παραμένει το 50% των υποθέσεων του νόμου Κατσέλη , δηλαδή περίπου 25.000 υποθέσεις για τις οποίες δεν έχει οριστεί ακόμη δικάσιμος.

Σημειώνεται ότι τράπεζες και εταιρείες διαχείρισης έλαβαν τη διαβεβαίωση από τον υπουργό Δικαιοσύνης ότι οι ρυθμοί στα δικαστήρια θα επιταχυνθούν, έτσι ώστε μέσα στο α' εξάμηνο του 2023 να έχουν εκκαθαριστεί όλες οι υποθέσεις.

Η εκδίκαση των εκκρεμών υποθέσεων του ν. Κατσέλη, όπως και οι καθυστερήσεις στην αναγγελία των πινάκων κατάταξης, συνδέονται άμεσα με την πορεία των ενεχύρων (ακινήτων) των δανείων. Πρωτίστως οι εταιρείες διαχείρισης, οι οποίες είναι αυτές που διαχειρίζονται τις τιτλοποιήσεις κόκκινων δανείων, δεν μπορούν να ανακτήσουν τα ενέχυρα των δανείων και ως αποτέλεσμα, διακυβεύεται η υλοποίηση των στόχων των business plan. Κατά το ίδιον τρόπο, οι καθυστερημένοι πίνακες κατάταξης των πιστωτών από τους συμβολαιογράφους, εμποδίζει την εκμετάλλευση του ενεχύρου.

Και το να μένουν ανενεργά τα ενέχυρα δανείων, όπως τόνισαν στους δύο υπουργούς, δεν είναι παραγωγικό ούτε για την αντιμετώπιση του ιδιωτικού χρέους, ούτε για την οικονομία. Αντιθέτως, τα ενέχυρα μη βιώσιμων δανειοληπτών θα πρέπει να οδηγούνται γρήγορα σε εκκαθάριση και στον αντίποδα, στους βιώσιμους οφειλέτες πρέπει να χορηγούνται σύντομα αποτελεσματικές λύσεις για τη ρύθμιση της οφειλής. Το επεσήμανε ο διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας και το έθιξε ως θέμα ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, Φωκίων Καραβίας, κατά τη συμμετοχή τους προχθές στο Moneyreview Banking Summit.

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο διοικητής της ΤτΕ, στόχος των εταιρειών διαχείρισης θα πρέπει να είναι:

α) Για τους «μη βιώσιμους πελάτες», να αξιοποιήσουν αποτελεσματικά το αδρανές ενέχυρο, το οποίο θα πρέπει να επανέλθει στην οικονομία και να γίνει ξανά παραγωγικό, και
β) Για τους «βιώσιμους πελάτες», να προσφέρουν μια αποτελεσματική λύση αναδιάρθρωσης που θα διασφαλίζει υγιή χρηματοοικονομικά μεγέθη και θα διευκολύνει την επανένταξή τους, υπό ορισμένες προϋποθέσεις, στους ισολογισμούς των τραπεζών.

Από την πλευρά του, ο CEO της Eurobank, τόνισε ότι η διατήρηση εξασφαλίσεων μη βιώσιμων δανείων σε καθεστώς ακινησίας είναι αντιπαραγωγική για την οικονομία. Γι΄ αυτό, όπως επισήμανε ο κ. Καραβίας, είναι κρίσιμο να προχωρήσουν γρήγορα οι πλειστηριασμοί, που αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της πτωχευτικής διαδικασίας, για όλες τις περιπτώσεις εκτός των ευάλωτων νοικοκυριών για τα οποία η πολιτεία έχει προβλέψει ειδικές ρυθμίσεις.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τράπεζες: Σε συζητήσεις για επιστροφή δανείων 10 δισ. που εξυγιάνθηκαν

Ποιο είναι το νέο πλέγμα κρατικών ενισχύσεων - Ειδική στήριξη σε ενεργοβόρες - Τα βλέμματα στη Σύνοδο για χρηματοδότηση

Euroxx: Τι έδειξαν οι ελληνικές τράπεζες στο Q4 - Ελκυστικό το επενδυτικό τους «story»

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider