ESG: Δάνεια και επιχορηγήσεις για τις ελληνικές επιχειρήσεις μέσω Αναπτυξιακής Τράπεζας

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
ESG: Δάνεια και επιχορηγήσεις για τις ελληνικές επιχειρήσεις μέσω Αναπτυξιακής Τράπεζας
Με νέα προϊόντα και εφαρμογές αναλαμβάνουν να στηρίξουν τις ελληνικές επιχειρήσεις οι τράπεζες στην ενσωμάτωση των κριτηρίων ESG.

Με νέα προϊόντα και εφαρμογές αναλαμβάνουν να στηρίξουν τις ελληνικές επιχειρήσεις οι τράπεζες στην ενσωμάτωση των κριτηρίων ESG και της καινοτομίας ενώ με επιπλέον πρωτοβουλίες προωθούν την εξωστρέφεια και την προσέλκυση ξένων κεφαλαίων.

Η Αναπτυξιακή Τράπεζα ετοιμάζει ένα νέο δανειακό προϊόν για την καινοτομία και το ESG το οποίο θα είναι διαθέσιμο από όλες τις συστημικές τράπεζες και θα συνδυάζει δανεισμό με επιχορήγηση. Συγκεκριμένα, εταιρείες που θα έχουν επενδυτικό πλάνο το οποίο θα συνδέεται με καινοτόμες δράσεις/κριτήρια ESG και θα αποσκοπεί στην αύξηση της βιωσιμότητάς και της ανταγωνιστικότητάς της θα μπορεί να κάνει αίτηση για δάνειο από 25.000 έως 400.000 ευρώ για δέκα χρόνια με περίοδο χάριτος έως 3 χρόνια και μάλιστα, εφόσον θα πληροί τα ESG κριτήρια και τις προδιαγραφές καινοτόμου δράσης, το 20% του δανείου θα μεταφέρεται με τη μορφή επιχορήγησης. Δηλαδή, αν μια εταιρεία πάρει δάνειο 400.000 ευρώ, οι 80.000 μετατρέπονται σε επιχορήγηση και θα χρωστάει μόνο τις 320.000, ποσόν το οποίο θα πρέπει να αποπληρωθεί μέσα στα επόμενα οκτώ χρόνια.

Όπως εξήγησε ο κ. Παντελής Τζωρτζάκης, Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, μιλώντας στο ESG Athens Symposium 2022 που διοργάνωσε την Τρίτη η Palladian Conferences σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Εταιρικής Ευθύνης, οι διαδικασίες για την διάθεση του προϊόντος βρίσκονται στην τελική ευθεία και αναμένεται να βγει μέσα στις επόμενες 15 ημέρες στην αγορά. Το ύψος του χαρτοφυλακίου υπολογίζεται στα 140 εκατ. ευρώ και το ύψος της εγγύησης του δανείου από τις τράπεζες στο 80%. Ως προς το 20% της επιχορήγησης αυτό θα αφορά κατά 15% στο κομμάτι της καινοτομίας και κατά 5% στο κομμάτι του ESG, αλλά αυτά σε κάθε περίπτωση θεωρούνται. Ειδικά, για το ESG κομμάτι, αυτό που θα ελέγχεται είναι το κατά πόσο, όταν τελειώσει η περίοδος χάριτος, μια εταιρεία θα έχει θέσεις τις βάσεις για να επιτύχει τουλάχιστον τρία κριτήρια σε δύο από τις κατηγορίες ESG (Εnvironmental, Social, Governance).

Αναλύοντας τον τρόπο που λειτουργεί η αγορά, ο κ. Τζωρτζάκης αναφέρθηκε στο νέο ΕΣΠΑ και τα υβριδικά προϊόντα τα οποία συνδυάζουν είτε δάνειο με επιχορήγηση, είτε μετοχικό κεφάλαιο με επιχορήγηση. «Είναι η πρώτη φορά που συνδέουμε τη χρηματοδότηση με το ESG μετατρέποντας το δάνειο σε επιχορήγηση αν πληρούνται συγκεκριμένα κριτήρια. Στο πλαίσιο αυτό φτιάξαμε το πρώτο innovation loan, ένα χρηματοδοτικό εργαλείο το οποίο έχει εγγυημένο δάνειο με επιχορήγηση κεφαλαίου, δηλαδή είδαμε ότι πρέπει να στηρίξουμε τις επιχειρήσεις για να είναι ανταγωνιστικές», επεσήμανε σχετικά. Σε αυτή τη λογική, μέχρι το τέλος του χρόνου αναμένονται και άλλα υβριδικά προϊόντα καθώς και νέα εργαλεία τα οποία θα βοηθήσουν τις επιχειρήσεις να πάρουν το ρίσκο και να είναι ανταγωνιστικές στο εξωτερικό.

Για την αξιολόγηση των κριτηρίων ESG και την αποδέσμευση των κεφαλαίων προς τις επιχειρήσεις, η Αναπτυξιακή Τράπεζα απευθύνθηκε στο Elevate Greece και έλαβε 27 προτάσεις από 19 εταιρείες για τη δημιουργία ενός χρηματοοικονομικού εργαλείου αξιολόγησης για τον χρηματοοικονομικό τομέα. Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ. Τζωρτζάκης, η εταιρεία που ανέλαβε τελικά το έργο θα δουλέψει σε πρώτη φάση πάνω σε ένα βασικό σχήμα κριτηρίων που έχει ορίσει η Τράπεζα και κατόπιν θα προχωρήσει σε μια πιο βελτιωμένη έκδοση.

Alpha Bank: Οι βιώσιμες επενδύσεις και οι κατηγορίες χρηματοδοτήσεων

Tην ανάγκη προσαρμογής του χρηματοπιστωτικού τομέα και τον προϊόντων του στις επενδύσεις της βιώσιμης μετάβασης ανέδειξε και ο κ. Δημήτρης Καζάζογλου- Σκούρας, Group ESG Coordinator στην Alpha Bank. Ο κ. Καζάζογλου σημείωσε ότι ο κλάδος είναι αντιμέτωπος με την ανακατανομή κεφαλαίων σε δραστηριότητες που θα προστατεύσουν τη βιωσιμότητα. Όπως ανέφερε, παρατηρείται μεγάλο ενδιαφέρον από την επενδυτική κοινότητα σε αυτό το κομμάτι και ότι ασκείται πίεση τόσο από τους επενδυτές όσο και από τους επόπτες προς αυτή την κατεύθυνση. «Πρέπει να βοηθήσουμε τους πελάτες να αποφύγουν τον κίνδυνο μέσω του sustainable finance strategy και να τους οδηγήσουμε σε συγκεκριμένες κατηγορίες επενδύσεων. Αποτελεί πρόκληση το να ανακατευθύνουν οι τράπεζες κεφάλαια σε βιώσιμες επενδύσεις», υπογράμμισε.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην επόμενη ημέρα των μικρότερων επιχειρήσεων, για τις οποίες η εφαρμογή βιώσιμων πολιτικών καθίσταται πιο δύσκολη. «Η βιωσιμότητα των πλάνων θα ισχύσει και στις περιπτώσεις των μεγάλων καθώς και των μικρότερων επιχειρήσεων. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις θέλουν καθοδήγηση, πρέπει να εξηγήσουμε στον πελάτη γιατί πρέπει να το κάνει», σημείωσε ο κ. Καζάζογλου.

Αναλύοντας τις κατηγορίες χρηματοδοτήσεων, ο κ. Καζάζολγου εξήγησε ότι αυτές διαχωρίζονται σε γενικής φύσεως και ειδικού σκοπού. Στις δεύτερες, «είναι εύκολο να δεις αν η επένδυση θα βελτιώσει τη βιωσιμότητα της επιχείρησης ,έχουμε ένα πλαίσιο στο οποίο θέτουμε κανόνες . Στις χρηματοδοτήσεις γενικής φύσεως είναι πιο δύσκολο. Εξετάζουμε στόχους βιωσιμότητας και το πόσο καλά είναι στημένο το πλάνο μιας επιχείρησης. Αν για παράδειγμα έχει θέσει στόχο net zero μέχρι το 2030 αλλά δεν έχει προβλέψει καθόλου κεφαλαιακές επενδύσεις, αυτό αξιολογείται ανάλογα», σημείωσε.

Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα: Έως 9 δις το κέρδος για την ελληνική οικονομία την επόμενη επταετία

Με τη χρήση καινοτόμων χρηματοδοτικών εργαλείων τα οποία προσαρμόζονται συνεχώς και απευθύνονται σε fund managers ενισχύει τις βιώσιμες επενδύσεις η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων, η οποία είναι υπεύθυνη μεταξύ άλλων και για τη διανομή των δανείων 500 εκατ. του Σχεδίου Ανάκαμψης στις επιχειρήσεις.

«Tα κριτήρια ESG βρίσκονται στο επίκεντρο της αξιολόγησης, του reporting και του monitoring και για την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων και μέσω των επενδυτικών funds που συστήνονται, ο στόχος είναι η χρηματοδότηση δυναμικών τομέων της οικονομίας, σημείωσε ο κ. Χάρης Λαμπρόπουλος, πρόεδρος ΕΑΤΕ.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της τράπεζας, τα υπό διαχείριση κεφάλαια φθάνουν τα 2,1 δις. ευρώ και με μόχλευση μέσω του τραπεζικού δανεισμού και τα ιδιωτικά εργαλεία μπορούν να συνεισφέρουν περί τα 8- 9 δις τα επόμενα επτά χρόνια στην ελληνική οικονομία.

Η ελληνική οικονομία, κατ’ επέκταση, μπορεί να αποκομίσει μεγάλα οφέλη από την προσέλκυση επενδύσεων σε ένα νέο περιβάλλον όπου διεισδύουν οι αρχές της Ταξινομίας και του Κανονισμού Γνωστοποιήσεων Αειφορίας (SFDR). «Ζητούμενο είναι να προσελκύσουμε ξένα ιδιωτικά κεφάλαια που θα τοποθετηθούν στο ελληνικό επιχειρείν. Είναι μονόδρομος η εφαρμογή των διεθνών κανόνων και καλών πρακτικών. Από πλευράς μας, ως Αναπτυξιακή Τράπεζα, είναι ενσωματωμένο σε όλα τα calls των τελευταίων δύο ετών. Αυτό δίνει μια επιπλέον αίσθηση ασφάλειας για τους επενδυτές».

Εθνική Τράπεζα: Στο επίκεντρο το περιβάλλον αλλά «κοιτάει» και τα κοινωνικά κριτήρια

Η Εθνική Τράπεζα χρηματοδοτεί ήδη προγράμματα για ΑΠΕ, έχει εκδώσει το πρώτο πράσινο ομόλογο στην ελληνική αγορά και έχει θέσει επίσης στο επίκεντρο της στρατηγικής της τα κριτήρια ESG.

Η κ. Ιωάννα Σαπουντζή, Επικεφαλής Διεύθυνσης Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης και Βιωσιμότητας στην Εθνική Τράπεζα επεσήμανε την ανάγκη υποστήριξης των επιχειρήσεων προς τη βιωσιμότητα τόσο των μεγάλων όσο και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων ενώ κατέδειξε το θέμα των αξιολογήσεων σημειώνοντας ότι «πρέπει να θέτουμε στόχους που θα βασίζονται σε επιστημονικά κριτήρια και όχι σε κάποιο ευχολόγιο». Όπως εκτίμησε, η προσοχή των επενδυτών είναι στραμμένη στο περιβαλλοντικό κριτήριο αλλά με την πανδημία έχει αυξηθεί το ενδιαφέρον και για τα κοινωνικά κριτήρια ενώ έδαφος κερδίζουν και οι έννοιες της συμπερίληψης και της διαφορετικότητας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Λαζαρίδης για δείκτη ESG στο Insider: Δημιουργώντας μακροχρόνια αξία για την κεφαλαιαγορά και την κοινωνία

Λαζαράκου (ΕΚ) στο Insider.gr: Το νέο πλαίσιο για την Εταιρική Διακυβέρνηση ως σκαλοπάτι για μια βιώσιμη οικονομία

Στις 29 Μαρτίου το ESG Athens Symposium 2022

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider