Ακριβότερο θα είναι φέτος το πασχαλινό τραπέζι, καθώς το κύμα ακρίβειας που σαρώνει την ελληνική οικονομία εξακολουθεί να δείχνει το πιο σκληρό του πρόσωπο. Οι καταναλωτές εκφράζουν έντονη ανησυχία για την ξέφρενη πορεία των τιμών, καθώς οι οικογενειακοί προϋπολογισμοί έχουν «γονατίσει».
Κι ενώ η αντίστροφη μέτρηση για τις ημέρες του Πάσχα έχει ήδη ξεκινήσει, τα μέσα ελληνικά νοικοκυριά θα χρειαστεί να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη ώστε να αγοράσουν όλα όσα πρέπει να κοσμούν το γιορτινό τραπέζι. Οι ανατιμήσεις δεν λένε να κοπάσουν, την ώρα που ο πληθωρισμός τον Μάρτιο σκαρφάλωσε στα υψηλότερα επίπεδα σε διάστημα 27 ετών, φτάνοντας στο 8,9% (Εκρηκτική άνοδος του πληθωρισμού κατά 8,9% τον Μάρτιο – Υψηλό 27 ετών), από 7,2% τον Φεβρουάριο.
Σύμφωνα με τα στοιχεία έρευνας που διεξήγαγε το Ινστιτούτο Καταναλωτών, το πασχαλινό τραπέζι θα είναι ακριβότερο έως και κατά 35% σε σχέση με πέρυσι.
Φωτιά οι τιμές των αμνοεριφίων
Έντονος είναι ο προβληματισμός για το «πού θα κάτσει φέτος η μπίλια» για την τιμή των αμνοεριφίων, ενώ όσο περνούν οι μέρες, η πορεία της ζήτησης θα είναι εκείνη που θα κρίνει τις τιμές. Σύμφωνα με το ΙΝΚΑ, εάν μια μέση ελληνική οικογένεια αποφασίσει να αγοράσει δέκα κιλά αρνί για το γιορτινό τραπέζι θα χρειαστεί να δαπανήσει περί τα 130 ευρώ, με την τιμή πώλησης ανά κιλό να κυμαίνεται πέριξ των 13 ευρώ. Για 1 με 1,5 κιλό κοκορέτσι θα πρέπει να δαπανηθούν περί τα 20 ευρώ.
Ενδεικτικό είναι το τελευταίο στατιστικό δελτίου τιμών του Οργανισμού Κεντρικών Αγορών και Αλιείας (ΟΚΑΑ), ημερομηνίας 11 Απριλίου, που αποτυπώνει τις ανατιμήσεις που έχουν καταγραφεί στα κρέατα σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές. Ήδη η επικρατούσα τιμή στα εγχώρια αρνιά κυμαίνεται στα 9,00 ευρώ και στα κατσίκια στα 9,50 ευρώ, από 6,00 - 7,00 ευρώ το κιλό το 2021 και πέριξ των 5,50 - 5,80 ευρώ το κιλό το 2020. Οι τιμές του ΟΚΑΑ αφορούν στη χονδρική πώληση, οπότε αντιλαμβάνεται κανείς ότι θα «τσιμπήσουν» ακόμη περισσότερο μέχρι τα προϊόντα να φτάσουν στους τελικούς καταναλωτές.
Η παρέμβαση των κρεοπωλών – Ζητούν να μπει πλαφόν στην τιμή
Την ίδια ώρα και προκειμένου να αποφευχθεί ένας πλήρης εκτροχιασμός της αγοράς τα επόμενα 24ωρα, όσο θα πλησιάζουμε προς το Πάσχα, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Καταστηματαρχών Κρεοπωλών ζητά, με επιστολή της προς τους αρμόδιους υπουργούς Ανάπτυξης, Αγροτικής Ανάπτυξης και Οικονομικών, «να τεθεί ένα όριο στη μέγιστη τιμή εμπορίας – διακίνησης και λιανικής πώλησης» προκειμένου να εξασφαλιστεί το συμφέρον του καταναλωτή και να αποφευχθεί η υποβάθμιση και οικονομική τελμάτωση του χώρου του κρέατος.
«Για ακόμα μια φορά ο παραδοσιακός κρεοπώλης, που είναι και ο τελικός αποδέκτης πριν τον καταναλωτή, βρίσκεται αντιμέτωπος με τις ανεξέλεγκτες αυξήσεις των τιμών που με γνώμονα το συμφέρον του καταναλωτή, την ποιότητα και την εξασφάλιση της δημόσιας υγείας επωμίζεται το κόστος προκειμένου να αποφευχθεί η σύγχυση στην εύρυθμη λειτουργία της αγοράς. Όμως, εύλογα γεννάται το ερώτημα για πόσο ακόμα θα αντέξει;», τονίζεται, μεταξύ άλλων, στην επιστολή της Ομοσπονδίας.
Στα ύψη οι τιμές των λαχανικών
Την ανιούσα έχουν πάρει και οι τιμές των οπωρολαχανικών, καθιστώντας ένα εξαιρετικά ακριβό «σπορ» τη σαλάτα. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Ινστιτούτου Καταναλωτή, δύο μαρουλάκια κοστίζουν 1,20 ευρώ, ενώ ένα κιλό ντομάτες έχει φτάσει τα 2 ευρώ.
Την ίδια στιγμή, για δύο μόλις αγγουράκια, μια μέση ελληνική οικογένεια θα πρέπει να δαπανήσει 1,30 ευρώ. Δύο φρέσκα κρεμμυδάκια κοστίζουν 1 ευρώ.
Την ανηφόρα έχουν πάρει τυρί, ψωμί, αυγά
Πλέον, ο μέσος καταναλωτής θα ξοδέψει 5 ευρώ για μισό κιλό φέτα και περίπου 7 ευρώ για μισό κιλό γραβιέρα. Ένα κιλό ψωμί έχει φτάσει τα 2,20 ευρώ, ενώ είκοσι αυγά κοστίζουν πάνω από 13 ευρώ (στην τιμή συμπεριλαμβάνονται και οι βαφές των αυγών).
Κι επειδή Πάσχα χωρίς φωτιά δεν έχει, 20 κιλά κάρβουνα κοστίζουν περί τα 22 ευρώ, με μια μέση τιμή της τάξης των 1,10 ευρώ το κιλό.
Αυξήσεις σε κουλούρια, τσουρέκι και ποτά
Σύμφωνα πάντα με την ίδια έρευνα, ανοδικά κινούνται οι τιμές και των γλυκισμάτων, τα οποία αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του πασχαλινού τραπεζιού. Η τιμή για ένα κιλό τσουρέκι ποικίλει, ωστόσο δεν αποκλείεται να φτάσει ακόμη και τα 15 ευρώ, ενώ πάνω από 10 ευρώ θα δαπανήσει μια οικογένεια για να προμηθευτεί ένα κιλό κουλούρια.
Κάτι λιγότερο από 5 ευρώ θα κοστίσει 1,5 λίτρο κρασί χύμα (με τιμή ανά λίτρο στα 3 ευρώ), ενώ δέκα μπύρες θα κοστίσουν περί τα 16 ευρώ. Για έξι αναψυκτικά θα χρειαστούν 3,80 ευρώ.
Συμπερασματικά - και σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία του ΙΝΚΑ – το κόστος του πασχαλινού τραπεζιού φέτος δεν αποκλείεται να προσεγγίσει τα 300 ευρώ, ήτοι ακριβότερο κατά 35% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.
«Προετοιμασμένοι» για τις ανατιμήσεις οι καταναλωτές
Σύμφωνα με μελέτη του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ) – που πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 1.000 καταναλωτών και δημοσιοποιήθηκε χθες – η πλειοψηφία των Ελλήνων καταλαμβάνεται από συναισθήματα θυμού και φόβου, κατά 30% και 26% αντίστοιχα, για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Περισσότεροι από οκτώ στους δέκα συμμετέχοντες θεωρούν ανοιχτό το ενδεχόμενο να αυξηθούν οι τιμές σε συγκεκριμένα είδη λόγω του πολέμου, ενώ περισσότεροι από επτά στους δέκα δεν αποκλείουν ελλείψεις σε συγκεκριμένα είδη διατροφής.
Το γενικό συμπέρασμα πάντως είναι ένα. Η πολεμική σύρραξη στην Ουκρανία επηρεάζει – και θα συνεχίσει να επηρεάζει για αρκετό καιρό – την ελληνική αγορά.
«Όταν η αλυσίδα προμήθειας, το πετρέλαιο, οι πρώτες ύλες, ό,τι είναι παράγωγο ενέργειας ανεβαίνει, δεν μπορεί να είναι στατικό το προϊόν που παράγεται από όλη αυτή την αλυσίδα των ανατιμήσεων», δήλωσε πρόσφατα ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Λιανικής Πώλησης (ΣΕΛΠΕ) Αντώνης Μακρής, περιγράφοντας την κατάσταση που επικρατεί σήμερα. «Αν αύριο το πρωί έπρεπε οι εταιρείες που πουλάνε τρόφιμα να ισοφαρίσουν, όχι να κερδίσουν, τη διαφορά του ρεύματος, έπρεπε να ανεβάσουν 5% οριζόντια όλα τα προϊόντα. Αυτό που σώζει και τον καταναλωτή και εμάς είναι ο ανταγωνισμός» σημείωσε ο κ. Μακρής.