Δύσκολα θα «ξεπαγώσει» ο Turkish Stream

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Δύσκολα θα «ξεπαγώσει» ο Turkish Stream

Η έντονη ρωσική παρουσία στη φετινή ΔΕΘ και οι δηλώσεις στελεχών της κυβέρνησης για το ρόλο της Ελλάδας ως ενεργειακού κόμβου, έφεραν στο προσκήνιο τα μεγάλα ενεργειακά έργα και τον αγωγό Turkish Stream ένα έργο «πολλά υποσχόμενο» αν θυμηθεί κανείς και τις προσπάθειες του πρώην υπουργού Ενέργειας, κ. Λαφαζάνη.

Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της ΔΕΘ επανέλαβε για μία ακόμη φορά ότι η Ελλάδα επιδιώκει να γίνει ένας ενεργειακός κόμβος. Όπως επεσήμανε «Στο βαθμό που υπάρξουν και άλλοι αγωγοί στα σύνορά μας, εμείς θα σπεύσουμε να τους καλοδεχθούμε στο πλαίσιο των συνθηκών της ΕΕ και στο πλαίσιο που ορίζουν οι κανόνες του ελεύθερου ανταγωνισμού. Ήδη υπάρχει συμφωνία μεταξύ της ΔΕΠΑ, με την Gazprom και μιας ιταλικής εταιρείας. Παρακολουθούμε και τις σχέσεις της Ρωσίας με την Τουρκία».

Με αφορμή την πρόσφατη αναθέρμανση των σχέσεων Ρωσίας-Τουρκίας σε συνέχεια της συνάντησης Putin-Erdogan τον Αύγουστο αναβιώνουν τα σενάρια για το «ξεπάγωμα» της επέκτασης του Turkish Stream στην Ελλάδα ο οποίος φθάνει μέχρι τα ελληνο-τουρικικά σύνορα. Η κυβέρνηση της Τουρκίας έχει παραχωρήσει στη ρωσική Gazprom τις πρώτες άδειες (o επικεφαλής της εταιρείας Alexey Miller επεσήμανε ότι υπάρχει συμφωνία με την Τουρκία για επέκταση του αγωγού στα ελληνο-τουρκικά σύνορα) ενώ ενεργό είναι και το ενδιαφέρον της ιταλικής Edison.

Πρόσφατα σημειώθηκαν εξελίξεις σε σημαντικά project όπως είναι ο TAP και ο IGB. Ωστόσο, τα δύο αυτά έργα συμβαδίζουν με τα «δυτικά όνειρα» για το λεγόμενο Νότιο Διάδρομο και τη μείωση της εξάρτησης των δυτικών κρατών από το ρωσικό αέριο. Ο TAP στοχεύει στην προμήθεια ευρωπαϊκών κρατών μέσω διαφοροποιημένων πηγών από την Κασπία ενώ ο Turkish Stream στοχεύει ουσιαστικά στη διασφάλιση των ρωσικών συμφερόντων στη ΝΑ. Ευρώπη.

Οι ισορροπίες δείχνουν να είναι εύθραυστες αλλά η ιδέα του Turkish Stream εκτός από τη δυτική γεωπολιτική στρατηγική κολλάει σε κάτι ακόμη. Τα πρακτικά εμπόδια όπως είναι το ρόλο που διεκδικεί η Βουλγαρία , οι όροι διέλευσης του ρωσικού αερίου από την Τουρκία (τιμή προμήθειας κλπ) και η συμμόρφωση της Gazprom με τους κοινοτικούς κανόνες.

Πάντως τόσο η ελληνική όσο και η ρωσική πλευρά στο πλαίσιο των συναντήσεων που είχαν Τσίπρας και Σκουρλέτης με τον αντιπρόεδρο της ρωσικής κυβέρνησης Arkady Dvorkovich και τον αντίστοιχα υπουργό Ενέργειας της Ρωσικής Ομοσπονδίας Alexander Novack, αντίστοιχα σημειώθηκε για μία ακόμη φορά ότι εφόσον προχωρήσει το σχέδιο, θα συσταθούν μεικτά κοινοπρακτικά σχήματα μάλλον με τη συμμετοχή της ΔΕΠΑ, όπως προβλεπόταν και στο σχεδιασμό που είχε γίνει το 2015.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider