«Τόσο κοντά» και «τόσο μακριά» από το στόχο του 2020 για την ενέργεια

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Τόσο κοντά» και «τόσο μακριά» από το στόχο του 2020 για την ενέργεια

Ένα ιδιότυπο καθεστώς σύγκλισης και απόκλισης από τον τριπλό ενεργειακό στόχο «20/20/20» (20% μείωση στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, 20% αύξηση του ποσοστού ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές για την κάλυψη των αναγκών της Ευρώπης και 20% περισσότερη αποτελεσματικότητα στην χρήση ενέργειας σε όλη την ΕΕ έως το 2020) χαρακτηρίζει την Ελλάδα αλλά και ολόκληρη την Ευρώπη.

Τα ευρωπαϊκά κράτη δείχνουν να βρίσκονται πιο κοντά στο στόχο για τη μείωση των εκπομπών αέριων του θερμοκηπίου και τη μεγαλύτερη διείσδυση των ΑΠΕ αλλά πιο μακριά όσον αφορά στην ενεργειακή απόδοση και την αποτελεσματική χρήση της ενέργειας λόγω της παλαιότητας των περισσότερων κτιρίων στις ευρωπαϊκές χώρες.

Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία ευρωπαϊκό κέντρο JRC, η Ελλάδα, ωθούμενη από την οικονομική κρίση κατάφερε να μειώσει την κατανάλωση ενέργειας κατά την περίοδο 2000-2014, με 16,6%, ενώ η κατά κεφαλήν κατανάλωση στην Ελλάδα βρέθηκε το 2014 κάτω από το μέσο όρο της Ε.Ε.

Η Ευρώπη, στο σύνολό της, πέτυχε από το 2014 τον στόχο της για μείωση ενεργειακής κατανάλωσης, έξι χρόνια πριν το 2020 και συγκεκριμένα τα 28 κράτη-μέλη κατανάλωσαν 72 εκατ. τόνους ισοδύναμου πετρελαίου λιγότερους από ότι προβλεπόταν για το 2020.

Ως προς την εξοικονόμηση ενέργειας στις κατοικίες δείχνουν να έχουν μειώσει την κατανάλωση κατά 9,5% από το 2000 ως το 2014 και οι βιομηχανίες κατά 17,6% ενώ αποθαρρυντικά είναι τα στοιχεία που αφορούν στον τομέα των υπηρεσιών όπου η κατανάλωση αυξήθηκε αντί να μειωθεί και μάλιστα κατά 16,5%.

Όσον αφορά στις ΑΠΕ, η Ελλάδα κινείται κοντά στο μέσο όρο της Ε.Ε. το οποίο διαμορφώνεται λίγο πάνω από το 15% ενώ σύμφωνα με την έκθεση της Κομισιόν, ο εθνικός δεσμευτικός στόχος για το 2020 είναι στο 18%. Αν και η επίτευξη του συγκεκριμένου στόχου ακολουθεί έναν πιο «νωχελικό» βηματισμό, δεν παύει να αποτελεί επιτυχία καθώς η λιτότητα που έχει επιβληθεί στην οικονομική πολιτική αρκετών κρατών μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, δεν αφήνει περιθώρια για πολιτικές κινήτρων που θα επιταχύνουν την ενεργειακή αποτελεσματικότητα.

Σκουρλέτης: Πρωτοβουλίες για να «πιάσουμε τους στόχους»

Σε πρόσφατη ομιλία του στο «Ελληνο-ρωσικό Φόρουμ για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και την Εξοικονόμηση Ενέργειας», ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης ανέφερε ότι:

«Στον τομέα της εξοικονόμησης, εργαζόμαστε βεβαίως και για την βελτίωση των υφιστάμενων υποδομών. Σύντομα θα έχουμε στη διάθεσή μας το νέο πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον», το οποίο φροντίζουμε να είναι ακόμη πιο εύχρηστο από το προηγούμενο. Πρόκειται για μια προσπάθεια οικονομικής ενίσχυσης για παρεμβάσεις σε παλιά κτίρια ώστε να περιοριστούν οι ενεργειακές απώλειες».

Παράλληλα, ανέφερε ότι η βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης αποτελεί διακριτό στόχο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία επιδιώκει μείωση της κατανάλωσης ενέργειας κατά 20% έως το 2020 και κατά 27% έως το 2030.

«Η εξοικονόμηση ενέργειας αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα για την ευρωπαϊκή και την εθνική ενεργειακή στρατηγική, λόγω της αναπτυξιακής διάστασης που τη διακρίνει. Αξίζει να αναφέρουμε ότι από 1.1.2021, όλα τα νέα κτίρια πρέπει να είναι κτίρια σχεδόν μηδενικής κατανάλωσης ενέργειας, ενώ για τα νέα κτίρια που στεγάζουν υπηρεσίες του δημοσίου και του ευρύτερου δημοσίου τομέα, η υποχρέωση αυτή τίθεται σε ισχύ από την 1.1.2019», ανέφερε σχετικά.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider