«Έπιασαν πάτο» οι παγκόσμιες επενδύσεις στην ενέργεια

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Έπιασαν πάτο» οι παγκόσμιες επενδύσεις στην ενέργεια

Αν και οι επενδύσεις στην ενέργεια μειώθηκαν κατά 8% παγκοσμίως το 2015, παρατηρείται σαφής κατεύθυνση των επενδύσεων στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και τα έξυπνα δίκτυα, μια στροφή η οποία αφαιρεί κεφάλαια από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο.

Σύμφωνα με μελέτη του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ) καθώς οι συνολικές επενδύσεις ήταν μειωμένες κατά 2 τρις. δολάρια σε σχέση με το 2014.

Τα φωτοβολταϊκά και η αιολική ενέργεια αποτελούν τους βασικούς αποδέκτες των κεφαλαίων ενώ έδαφος κερδίζει η αποθήκευση ενέργειας και τα «έξυπνα» συστήματα υψηλής απόδοσης και χαμηλών εκπομπών άνθρακα.

Όπως αναφέρει ο διευθύνοντας σύμβουλος του IEA, Fatih Birol, «η έκθεση καταδεικνύει ότι οι πολιτικές για καθαρή ενέργεια που υιοθέτησαν τα κράτη είχαν ανταπόκριση και αποτελούν το κλειδί για την μετάβαση σε μια νέα εποχή. Ωστόσο, ενώ έχει σημειωθεί αρκετή πρόοδος, οι επενδυτές απαιτούν διαφάνεια και ασφάλεια από την πλευρά όσων χαράσσουν την ενεργειακή πολιτική».

Οι επενδύσεις στις ΑΠΕ έφθασαν τα 313 δις. δολάρια αντιπροσωπεύοντας το 25% της συνολικής δαπάνης για τον ενεργειακό τομέα και αποτελούν το μεγαλύτερο αποδέκτη επενδύσεων. Μάλιστα, η συνολική δυναμικότητα επαρκεί για να καλύψει την παγκόσμια ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια.

Οι τεχνολογικές εξελίξεις «έσπρωξαν» τις επενδύσεις και στα έξυπνα δίκτυα και στην αποθήκευση ενέργειας η οποία αναμένεται ότι θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο και να πάρει μεγάλα μερίδια από την αιολική και την ηλιακή ενέργεια.

Η επένδυση σε συστήματα παραγωγής ενέργειας με την καύση φυσικού αερίου σημείωσαν πτώση 40% επηρεαζόμενες κυρίως από την προτίμηση που δείχνουν οι αγορές της Ασίας για επενδύσεις σε συστήματα ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα.

Η πολιτική που ακολουθούν τα κράτη εντός και εκτός ΕΕ για ενεργειακά αποδοτικά κτίρια και η θεσμοθέτηση συγκεκριμένων προδιαγραφών για τα νέα κτήρια έχουν δώσει ώθηση στον κλάδο της εξοικονόμησης ενέργειας στον οποίο οι επενδύσεις σημείωσαν αύξηση 6%.

Ωστόσο, η έκπληξη ήρθε από την ηλεκτροκίνηση όπου σύμφωνα με τον ΙΕΑ, οι πωλήσεις ηλεκτρικών οχημάτων αυξήθηκαν κατά 70% και συγκεκριμένα το 2015 πωλήθηκαν 550.000 ηλεκτρικά οχήματα παγκοσμίως αντιπροσωπεύοντας το 0,8% των συνολικών πωλήσεων και το 0,1% του παγκοσμίου στόλου.

Οι δύο μεγαλύτερες αγορές ήταν οι ΗΠΑ και η Κίνα στις οποίες κατέληξε το 50% των ηλεκτρικών οχημάτων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider