«Στους αιθέρες πετάει» το ροδίτικο μελεκούνι

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Στους αιθέρες πετάει» το ροδίτικο μελεκούνι

Τα «φτερά» του για νέες αγορές του εξωτερικού ανοίγει το μελεκούνι, το παραδοσιακό ροδίτικο γλύκισμα που παράγεται από τη Μελισσοκομική Δωδεκανήσου και το οποίο πρόσφατα υπέβαλε αίτηση για να ενταχθεί στην κατηγορία των προϊόντων ΠΟΠ-ΠΓΕ (Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη).

Αν και το προϊόν θεωρείται αρκετά γνωστό και αποτελεί ένα συνηθισμένο «σουβενίρ» που θα πάρουν οι Έλληνες και ξένοι τουρίστες που επισκέπτονται το «νησί των Ιπποτών», η επιχείρηση απέδειξε ότι με το εύστοχο marketing ανοίγουν όλες οι πόρτες.

Η Μελισσοκομική Δωδεκανήσου συνεργάστηκε με την ελληνική αεροπορική εταιρεία Aegean, η οποία για όλο το Σεπτέμβριο «φιλεύει» τους επιβάτες της με μελεκούνι. Με τον τρόπο αυτό οι ταξιδιώτες ήρθαν σε άμεση επαφή με το προϊόν και το δοκίμασαν και το αποτέλεσμα δείχνει να είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό.

«Ο κόσμος επικοινωνεί μαζί μας και θέλει να αγοράσει το προϊόν. Υπάρχει ενδιαφέρον από όλη την Ευρώπη αλλά και από Έλληνες. Ουσιαστικά προμηθεύουμε για ένα μήνα την Aegean με το παραδοσιακό αυτό προϊόν και έτσι το προωθούμε», σημειώνει η υπεύθυνη ποιότητας της εταιρείας, κ. Ζάγορα μιλώντας στο insider.gr.

Οι αισθήσεις δείχνουν να είναι ο καλύτερος οδηγός όταν πρόκειται για προϊόντα διατροφής. «Όπως μας είπαν οι αεροσυνοδοί και οι πιλότοι μοσχοβόλαγε όλο το αεροπλάνο», λέει η κα Ζάγορα. Όσον αφορά στις εξαγωγές, η επιχείρηση αντιμετωπίζει τα συνήθη εμπόδια (γραφειοκρατία, έξοδα προώθησης στο εξωτερικό τα οποία σε περίοδο κρίσης είναι δυσβάσταχτα κλπ). «Εξάγουμε τα προϊόντα σε πολλές χώρες της Ευρώπης αν και οι εξαγωγές έχουν καταστεί σχεδόν απαγορευτικές», επισημαίνει η κυρία Ζάγορα.

Τι είναι το μελεκούνι

Το μελεκούνι είναι ένα υγιεινό γλύκισμα και ξεχωρίζει για την υπέροχη γεύση και την υψηλή διατροφική του αξία. Για την Παρασκευή του χρησιμοποιείται θυμαρίσιο μέλι που παράγεται από τα νησιά της Δωδεκανήσου, φυσικό σουσάμι, προστίθενται ολόκληρα αμύγδαλα, ξυσμένο πορτοκάλι – περγαμόντο και διάφορα μπαχαρικά ανάλογα με την περιοχή. Το μελεκούνι κόβεται σε σχήμα ρόμβου, είναι μαλακό και ελευθερώνει όλα τα αρώματα του τη στιγμή που το γεύεσαι. Είναι διαφορετικό από τα κοινά παστέλια και αυτό οφείλεται στα συστατικά του και στον παραδοσιακό τρόπο παρασκευής του.

Σύμφωνα με την παράδοση, στη Ρόδο σε γάμους ή βαφτίσια κερνάνε τους καλεσμένους μελεκούνι. Οι γυναίκες του χωριού από το οποίο κατάγεται το ζευγάρι, μαζεύονται όλες μαζί και σε γιορτινή ατμόσφαιρα με τραγούδι και χαρές φτιάχνουν τα μελεκούνια τα οποία τα προσφέρουν στα καλέσματα και στην εκκλησία.



Η ονομασία Μελεκούνι έχει ρίζες στην Αρχαία Ελλάδα. Αποτελείται από δύο συνθετικά μελε και κούνι από το μέλι κα το κουνί (κούνα-ες) όπως λέμε τους σπόρους στη Ρόδο. Προέρχεται από το κόκκων (του κόκκωνος) που στην αρχαία ελληνική γλώσσα σημαίνει σπόρος .



Το μελεκούνι έχει υψηλή διατροφική αξία και αυτό οφείλεται στα δύο κυριότερα συστατικά του το αναποφλοίωτο σουσάμι και το μέλι.

Πρόσφατα το «Μελεκούνι» της Ρόδου υπέβαλε στο ΥΠΑΑΤ αίτηση καταχώρισης της ονομασίας «ΜΕΛΕΚΟΥΝΙ» στο Ενωσιακό μητρώο ΠΟΠ – ΠΓΕ ως Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη.

Προϊόντα με βάση τη μέλι

Η Μελισσοκομική Δωδεκανήσου είναι η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής και τυποποίησης προϊόντων Μέλισσας στα Δωδεκάνησα, καθώς και η μοναδική εταιρεία που παράγει το παραδοσιακό γλυκό της Ρόδου το μελεκούνι. Ιδρύθηκε το 1999 από τους Μελισσουργό Νικόλαο και Ρέτσα Νικόλαο και με την εταιρεία συνεργάζονται περισσότεροι από 70 μελισσοκόμοι από τα νησιά της περιοχής.





Στεγάζεται σε ιδιόκτητους χώρους 3000 τ.μ. εντός ειδυλλιακής έκτασης 8.500 τ.μ. με μελισσοκομικό πάρκο 1000 τ.μ. πάνω στην Εθνική οδό ΤΣAIΡΙ – ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟΥ στην Παστίδα της Ρόδου. Κύριο αντικείμενο της εταιρείας είναι η παραγωγή, η συγκέντρωση, η τυποποίηση του μελιού και των άλλων προϊόντων κυψέλης όπως είναι τα λουκούμια , οι καραμέλες, τα μαντολάτα, τα παστέλια, η παραγωγή καλλυντικών με βάση τα προϊόντα κυψέλης (κρέμες, σαπούνια, σαμπουάν κ.ά), όπως επίσης και η υποστήριξη των μελισσοκόμων σε τεχνογνωσία και εξοπλισμό.

Μουσείο Μελισσοκομίας και Φυσικής ιστορίας της Μέλισσας



Επίσης η Μελισσοκομική Δωδεκανήσου έχει ιδρύσει και λειτουργεί στους χώρους της το μοναδικό στην Ελλάδα , και ένα από τα καλύτερα στο κόσμο , Μουσείο Μελισσοκομίας και Φυσικής ιστορίας της Μέλισσας με πάνω από 30000 επισκέψεις το χρόνο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider