«Πιάτο από τον τόπο» του αναζητά ο Έλληνας καταναλωτής

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Πιάτο από τον τόπο» του αναζητά ο Έλληνας καταναλωτής

Η «Φάβα Φενεού» είναι το πιο πρόσφατο ελληνικό προϊόν το οποίο εντάχθηκε και επισήμως στο μητρώο των προστατευόμενων γεωγραφικών ενδείξεων (ΠΓΕ) ύστερα από έγκριση της σχετικής αίτησης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η νέα ονομασία, είναι η 104η της Ελλάδος, και θα προστεθεί στα περισσότερα από 1360 προϊόντα που προστατεύονται ήδη και τα οποία περιλαμβάνονται στην βάση δεδομένων DOOR.

Οι πιστοποιήσεις και η ένταξη στο μητρώο των προστατευόμενων γεωγραφικών ενδείξεων (ΠΓΕ) αποτελούν διαβατήριο για να βγουν εκτός συνόρων ελληνικά προϊόντα κυρίως εκείνα της αγροτικής παραγωγής. Ωστόσο, ο λόγος που οι επιχειρήσεις σπεύδουν να πιστοποιήσουν τα προϊόντα τους δεν είναι μόνο για να τα προωθήσουν στο εξωτερικό. Οι Έλληνες καταναλωτές, ειδικά όταν πρόκειται για τρόφιμα, αναζητούν εγγυήσεις την προέλευση των προϊόνων. Έτσι μια επιχείρηση μπορεί να δει σημαντική αύξηση στις πωλήσεις της και στο εσωτερικό αν λάβει αντίστοιχες πιστοποιήσεις. Όπως αναφέρει μιλώντας στο insider.gr ο κ. Δάρης Κωνσταντίνος, ένας από τους ιδιοκτήτες της εταιρείας «Φενέα Γη» στο Φενεό Κορινθίας, «οι πιστοποιήσεις αποτελούν ένα καλό εργαλείο marketing για τις επιχειρήσεις. Ωστόσο, αυτό που μας έχει δείξει η εμπειρία μας στο συγκεκριμένο κλάδο, στο εξωτερικό οι καταναλωτές επηρεάζονται περισσότερο όχι από την ύπαρξη ΠΓΕ (Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη) όσο από την πιστοποίηση των βιολογικών προϊόντων. Από την άλλη, το ελληνικό καταναλωτικό κοινό δίνει μεγάλη σημασία στην ένδειξη ΠΓΕ καθώς πιστοποιεί ότι πρόκειται για ένα «ιδιαίτερο» προϊόν. Οι Έλληνες καταναλωτές είναι πολύ ενημερωμένοι και πολύ απαιτητικοί. Αναζητούν το ξεχωριστό, το αυθεντικό...»

Το καταναλωτικό κοινό θέλει να βλέπει πιστοποιήσεις

Σύμφωνα με το Κέντρο Βιώσιμης Επιχειρηματικότητας «Εξέλιξη» του ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς , οι ετικέτες πιστοποίησης είναι ένα απαραίτητο εργαλείο για τους καταναλωτές αλλά και για τους επιχειρηματίες που τις χρησιμοποιούν σωστά. Η μεγάλη πλειοψηφία των επαγγελματιών στο χώρο της αγροτικής παραγωγής, ωστόσο, δεν έχει μεγάλη εξοικείωση με τη χρήση τους, ή γνώση της αξίας τους για τις επιχειρήσεις τους. Εντούτοις η εμφάνιση και ανάπτυξη μεγάλων βιομηχανιών -στις οποίες καταλήγουν πλέον πολλά από αυτά τα προϊόντα-, αλλά και η εμφάνιση μιας νέας, πιο εκπαιδευμένης και απαιτητικής γενιάς καταναλωτών, λειτουργεί σαν ένας αποτελεσματικός μοχλός πίεσης για την εναρμόνιση των αγροτικών επιχειρήσεων με τα νέα σύγχρονα δεδομένα».

Τα πλεονεκτήματα των πιστοποιήσεων για τις επιχειρήσεις

Βασικά πλεονεκτήματα για τις επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν ετικέτες πιστοποίησης στα προϊόντα τους είναι η αναβάθμιση της ποιότητας του προϊόντος, η βελτίωση της οργάνωσης της παραγωγής, η μείωση του κόστους , η καλύτερη στρατηγική marketing καθώς υπάρχει ένα επιπλέον εργαλείο για την προώθηση των προϊόντων, η ενίσχυση της εικόνας της επιχείρησης και το άνοιγμα των αγορών του εξωτερικού.

Οι βασικές κατηγορίες πιστοποιήσεων για τα προϊόντα του αγροτικού κλάδου

Για τα προϊόντα του αγροτικού κλάδου, τέσσερις είναι οι βασικές κατηγορίες πιστοποιήσεων:

-Βιολογικών Προϊόντων: Αφορά εκείνα τα προϊόντα τα οποία δεν έχουν υποστεί γενετικές τροποποιήσεις, παράγονται με φυσικές διαδικασίες και χωρίς να γίνεται καμία χρήση συνθετικών λιπασμάτων, χημικών φαρμάκων και ορμονών.

-Ολοκληρωμένης Διαχείρισης: Δύο είναι τα κυριότερα πρότυπα Ολοκληρωμένης Γεωργικής Διαχείρισης:

1) Το διεθνές πρότυπο GlobalGap, που έχει αναπτυχθεί από τον μη κερδοσκοπικό Γερμανικό οργανισμό FoodPLUS GmbH, ο οποίος έχει δημιουργηθεί από τις μεγάλες ευρωπαϊκές αλυσίδες λιανικής πώλησης.

2) Τα Εθνικά Πρότυπα AGRO 2.1 & AGRO 2.2, που έχουν αναπτυχθεί από τον Εθνικό Οργανισμό Πιστοποίησης και Επίβλεψης Γεωργικών Προϊόντων Agrocert.

Στα δύο αυτά πρότυπα περιγράφονται οι απαιτήσεις στις οποίες πρέπει να ανταποκρίνεται μια γεωργική εκμετάλλευση για να πιστοποιηθεί για την εφαρμογή του Συστήματος Ολοκληρωμένης Διαχείρισης (ΣΟΔ) στην παραγωγή των προϊόντων της.

3) Πιστοποίηση για ειδικές Πτηνοτροφικές Εκτροφές: Πρόκειται για ένα σύνολο προδιαγραφών παραγωγής κρέατος πουλερικών ή αυγών ορνίθων, βάσει των οποίων υπάρχουν αυστηρά καθορισμένοι τρόποι εκτροφής ή και διατροφής των πουλερικών. Κάθε μεμονωμένη προδιαγραφή αντιστοιχεί σε ένα συγκεκριμένο σήμα το οποίο και τοποθετείται στο προϊόν, εφόσον φυσικά ελεγχθεί ότι όλη η παραγωγική διαδικασία γίνεται σύμφωνα με την συγκεκριμένη προδιαγραφή.

4) Πιστοποίηση Προϊόντων Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης και Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης: Αυτές οι πιστοποιήσεις γίνονται βάσει του Κανονισμού της Ε.Ε. αριθμ. 1151/2012 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 21ης Νοεμβρίου 2012.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider