Ξετυλίγεται το «κουβάρι» των δανείων της Attica Bank

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ξετυλίγεται το «κουβάρι» των δανείων της Attica Bank

To κουβάρι των «αμφιλεγόμενων» δανειδοτήσεων της Τράπεζας Αττικής πρόκειται να αρχίσει να ξετυλίγεται αυτή την εβδομάδα με την κατάθεση του πορίσματος ελέγχου της Τράπεζας της Ελλάδος - SSM στις εισαγγελικές αρχές.

Στο πόρισμα διαπιστώνεται ότι, από τις χορηγήσεις αυτές, η Τράπεζα έχει ήδη υποστεί σοβαρή ζημιά, η οποία μπορεί να διευρυνθεί περαιτέρω με την πάροδο του χρόνου. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, στο πόρισμα δεν κατανομάζονται συγκεκριμένα δάνεια και δανειολήπτες - πελάτες της Τράπεζας καθώς και στελέχη της Τράπεζας που ενεπλάκησαν στην έγκριση τους.

Η «προσσωποίηση» των δανείων ένα προς ένα και συναφώς η απόδοση συγκεκριμένων κατηγοριών όπου αυτές υπάρχουν (σε στελέχη τις τράπεζας αλλά και σε επιχειρηματίες), θα γίνει εφόσον υπάρξει εισαγγελική παραγγελία. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι θα μεσολαβήσει κάποιο χρονικό διάστημα μέχρι να οριστικοποιηθούν οι κατηγορίες που προκύπτουν από τις επίδικες χορηγήσεις.

Για τα διαδικαστικά αυτά βήματα ενημέρωσε τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιαννη Δραγασάκη, ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας στη συνάντηση που είχαν το απόγευμα του Σαββάτου. Πάντως, αρμόδια στελέχη της Τράπεζας της Ελλάδος, θεωρούν πολύ πιθανόν από τη διερεύνηση των στοιχείων που περιλαμβάνει το πόρισμα ελέγχου, εκτός από τα ανώτατα στελέχη της Τράπεζας Αττικής, να βρεθούν στο επίκεντρο της εισαγγελικής έρευνας επιχειρηματίες οι οποίοι πρόσκειντε φιλικά προς την Κυβέρνηση.

Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι ο πρωθυπουργός την Κυριακή έλαβε αποστάσεις από τους «καναλάρχες» αναφέροντας ότι «όποιος από τους προσωρινούς υπερθματιστές δεν έχει να πληρώσει θα εκπέσει». Βέβαια η εμπλοκή της Αττικής με τις τηλεοπτικές άδειες αποτελεί ένα μονον μέρος των πολυεπίπεδων σχέσεων που είχαν δημιουργηθεί στο εσωτερικό της Τράπεζας.

Πάντως, όλα δείχνουν ότι ο ασκός του Αιόλου πλέον έχει ανοίξει και ουδείς μπορεί με ασφάλεια να προδικασει τις εξελίξεις τόσο στο πολιτικό όσο και στο τραπεζικό πεδίο. Για παράδειγμα, είναι αυτονόητο ότι ο θόρυβος που έχει προκληθεί γύρω από την Τράπεζα Αττικής και όσα θα ακολουθοήσουν θα επηρεάσουν αρνητικά την προσπάθεια να καλυφθεί η το κεφαλαιακό έλλειμμα των 70 εκατ. ευρώ. Ήδη, η διαδικασία έχει καθυστερήσει σημαντικά.

Στο μέτωπο αυτό που θα κρίνει εν τέλει την επιβιώση της Τράπεζας, τη μάχη θα κληθεί να δώσει ο νεος διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Θόδωρος Πανταλάκης. Η τοποθέτησή του στο δ.σ. της Τράπεζας αναμένεται να επικυρωθεί αύριο στη Γενική Συνέλευση των μετόχων της Τράπεζας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider