«Μήλον της Έριδος» οι τραπεζοασφάλειες

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Μήλον της Έριδος» οι τραπεζοασφάλειες

Για «αθέμιτο ανταγωνισμό» κατηγορούν τις τράπεζες οι μεσίτες ασφαλίσεων. Όπως αναφέρουν τα τραπεζικά ιδρύματα «σπρώχνουν» τους πελάτες τους στο να μεταφέρουν τα ασφαλιστικά τους συμβόλαια στις θυγατρικές ή στις συνεργαζόμενες με αυτά ασφαλιστικές.

Οι «αθέμιτες πρακτικές» των τραπεζών που προωθούν ασφαλιστικά προγράμματα μέσω των υποκαταστημάτων τους βρέθηκε στο επίκεντρο της ετήσιας συνάντησης του Συνδέσμου Ελλήνων Μεσιτών Ασφαλίσεων (ΣΕΜΑ) το βράδυ της Τρίτης. Εκεί, για άλλη μια φορά οι επαγγελματίες της αγοράς εξέφρασαν το προβληματισμό τους για τις πρακτικές που υιοθετούν οι τράπεζες σημειώνοντας πως οι καταγγελίες πληθαίνουν καθημερινά.

«Οι τράπεζες συχνά πιέζουν η ακόμη και εξαναγκάζουν πελάτες τους να μεταφέρουν τα ασφαλιστικά τους συμβόλαια σε ασφαλιστικές που συνεργάζονται με αυτές», σημειώνει στο insider.gr ασφαλιστικός διαμεσολαβητής προσθέτοντας πως το θέμα αυτό έχει απασχολήσει κατά το παρελθόν και την Τράπεζα της Ελλάδος. Μάλιστα, όπως καταγγέλλουν, πολλές φορές πωλούνται ασφαλιστικά προγράμματα από άτομα που δεν έχουν την απαραίτητη εκπαίδευση. Σύμφωνα με τους ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές οι τράπεζες εκμεταλλεύονται την δεσπόζουσα θέση τους αλλά και την ευχέρεια που έχουν να ζητούν συγκεκριμένες ασφαλιστικές καλύψεις και πολλές φορές αποκρύπτουν ότι ο πελάτης έχει την ευχέρεια να επιλέξει ελεύθερα την ασφαλιστική με την οποία θα υπογράψει.

Τι ισχύει για τις ασφαλίσεις και τα δάνεια

Οι τράπεζες, μπορούν να ζητήσουν από τον δανειολήπτη να υπογράψει συμβόλαιο ασφάλισης και μάλιστα με συγκεκριμένους όρους και καλύψεις (π.χ. ασφάλιση κατοικίας για πυρκαγιά και σεισμό στην περίπτωση στεγαστικού δανείου), αλλά δεν μπορούν να υποχρεώσουν τον δανειολήπτη να ασφαλισθεί σε συγκεκριμένη ασφαλιστική εταιρία. Ο πελάτης είναι ελεύθερος να επιλέξει όποια ασφαλιστική εταιρία θέλει, είτε συνεργάζεται η τράπεζα με αυτή είτε όχι. Ο καταναλωτής-δανειολήπτης είναι ελεύθερος, επίσης, να επιλέξει τον «ασφαλιστή» του, το πρόσωπο, δηλαδή, μέσω του οποίου θα ασφαλιστεί στην ασφαλιστική εταιρία που επέλεξε.

Αντίθετα, ο δανειολήπτης είναι υποχρεωμένος να προσκομίσει ασφαλιστήριο συμβόλαιο στην τράπεζα, με τους όρους και τις καλύψεις που ζητά η τράπεζα, γιατί η υποχρέωση αυτή αποτελεί όρο της δανειακής σύμβασης που έχει υπογράψει για να λάβει το δάνειό του και η τράπεζα είναι υποχρεωμένη να δεχθεί το ασφαλιστήριο αυτό, εφόσον προέρχεται από ασφαλιστική εταιρία που νόμιμα λειτουργεί. Σε κάθε περίπτωση, είτε ασφαλισθεί ο πελάτης μέσω της τράπεζας, είτε ασφαλισθεί σε άλλη ασφαλιστική εταιρία, το ασφαλιστήριο συμβόλαιο πρέπει να υπάρχει ο ειδικός όρος του «ενυπόθηκου δανειστή», δηλαδή πρακτικά ο πελάτης εκχωρεί στην τράπεζα την αποζημίωση που θα ελάμβανε σε περίπτωση ζημιάς.

Κλίμα εσωστρέφειας στην αγορά

Ένα άλλο θέμα που απασχόλησε τους μεσίτες ασφαλίσεων κατά την ετήσια συνάντηση τους ήταν το κλίμα εσωστρέφειας που έχει επικρατήσει στην ασφαλιστική αγορά. «Οι ασφαλιστικές αντί να βγάζουν καινούργια προϊόντα που να ανταποκρίνονται στους κινδύνους που υπάρχουν στην σημερινή αγορά, ασχολούνται με την μεταφορά χαρτοφυλακίων», σημειώνει έμπειρη ασφαλιστική διαμεσολαβήτρια. Έτσι οι μεσίτες μένουν χωρίς διαθέσιμα σύγχρονα προϊόντα τα οποία να είναι διαμορφωμένες στις σημερινές ανάγκες και στις δυνατότητες του έλληνα καταναλωτή.

Μεσίτες για ένα βιώσιμο περιβάλλον

Κεντρικό θέμα της φετινής εκδήλωσης του ΣΕΜΑ ήταν η βιώσιμη ανάπτυξη και η μέριμνα προς το περιβάλλον. Κεντρικός ομιλητής της βραδιάς ήταν ο αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος κ. Γιάννης Τσιρώνης, ο οποίος αναφέρθηκε στην ασφάλισης αστικής ευθύνης περιβάλλοντος ενόψει της εφαρμογής της ευρωπαϊκής οδηγίας «ο ρυπαίνων πληρώνει».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider