Οι 22 εναλλακτικές περιοχές αναζήτησης φοιτητικής κατοικίας με στόχο τη συγκατοίκηση

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Οι 22 εναλλακτικές περιοχές αναζήτησης φοιτητικής κατοικίας με στόχο τη συγκατοίκηση
Ποιες περιοχές σε Αθήνα, Πειραιά και γειτονικά προάστια προσφέρονται για συγκατοίκηση το νέο ακαδημαϊκό έτος. Ποια είναι τα ζητούμενα ενοίκια από τον Λόφο Σκουζέ, την Ακαδημία Πλάτωνος, τον Αγ. Ελευθέριο έως το Γαλάτσι, το Περιστέρι και τη Νέα Ιωνία και από τη Δάφνη, τον Υμηττό ή τον Βύρωνα έως το Κερατσίνι, τον Κορυδαλλό και το Μοσχάτο. Γιατί επανέρχεται το σενάριο αγοράς κατοικίας.

Στις εναλλακτικές περιοχές αναζήτησης φοιτητικής κατοικίας όπου ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρούνε ακίνητα κατάλληλα για συγκατοίκηση, με 2 υπνοδωμάτιο και μέγεθος άνω των 60 τ.μ., αναφέρεται σχετική έρευνα του Πανελλαδικού Δικτύου E-Real Estates με βασικό θέμα τις «22 εναλλακτικές περιοχές αναζήτησης φοιτητικής κατοικίας με στόχο τη συγκατοίκηση» σε Αθήνα και Πειραιά αλλά και σε γειτονικά προάστια.

Όπως προκύπτει από την ανάλυση, τέτοιες περιοχές είναι, μεταξύ άλλων, από τον Λόφο Σκουζέ, την Ακαδημία Πλάτωνος, τον Αγ. Ελευθέριο και τους Αμπελόκηπους έως το Γαλάτσι, το Περιστέρι και τη Νέα Ιωνία και από τη Δάφνη, τον Υμηττό ή τον Βύρωνα έως το Κερατσίνι, τον Κορυδαλλό και το Μοσχάτο. Οι τιμές των ενοικίων στις περιοχές της έρευνας κυμαίνονται από 450 έως 600 ευρώ τον μήνα για διαμερίσματα άνω του 1ου ορόφου, αναλόγως αν είναι ολικώς ανακαινισμένο ή/και νεόδμητο, επιπλωμένο διαμέρισμα & πλήρως ανακαινισμένο, με τη ζητούμενη τιμή να διαμορφώνεται βάση της διαθεσιμότητας. Από τους σχετικούς πίνακες προκύπτει ότι σε κάποιες περιοχές παρατηρείται άνοδος έως και 15%-20% των ζητούμενων τιμών σε σχέση με το 2021 και σαφώς μεγαλύτερη έναντι του 2019, ενώ σε κάποιες άλλες οι αυξήσεις είναι πιο ήπιες.

Όπως αναφέρει ο κ. Θ. Μπάκας, Πρόεδρος του Πανελλαδικού Δικτύου E-Real Estates, «τη φετινή χρονιά λόγω των αυξητικών τάσεων που καταγράφονται στα φοιτητικά ενοίκια, αρκετοί φοιτητές αναμένουμε να υιοθετήσουν τη συγκατοίκηση, αναζητώντας οικονομικές κατοικίες σε περιοχές όμορες των σχολών τους και παράλληλα κοντά σε μέσα μαζικής μεταφοράς και κυρίως σε στάση του μετρό. Είναι εντελώς λογικό όταν ένα νέο παιδί από την επαρχία έρχεται στην Αθήνα, να θεωρεί ότι όλες τις αποστάσεις θα πρέπει να τις καλύπτει εντός 10-15 λεπτών. Όταν όμως εγκλιματιστεί στους ρυθμούς της πρωτεύουσας, θα κατανοήσει ότι ακόμη και μεταφορικό μέσω να διαθέτει, οι ρυθμοί, οι αποστάσεις και ο χρόνος μετακίνησης είναι εντελώς διαφορετικοί. Ενώ, ακόμη και στην καθημερινότητα του, όταν θελήσει να συναντηθεί με συμφοιτητές του ή συντοπίτες του που διαμένουν σε άλλες περιοχές της Αττικής, θα πρέπει να δαπανήσει ακόμη και 30-35 λεπτά για τη μετακίνησή του.

Είναι σημαντικό ο νέος φοιτητής να ελέγχει την διασύνδεση των μέσω μαζικής μεταφοράς προς τη σχολή του στην εκάστοτε περιοχή που επιλέγει να αναζητήσει φοιτητική στέγη. Μη ξεχνάμε ότι στην Αθήνα λειτουργούν τρόλεϊ, τραμ, λεωφορεία, ηλεκτρικός και μετρό όπου εύκολα, οικονομικά και με ασφάλεια μπορείς να μετακινηθείς».

Όπως σημειώνεται στη σχετική έρευνα, «πολλοί φοιτητές που έχουν περάσει στο πρώην ΑΤΕΙ Αιγάλεω, πλέον Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, επιλέγουν και το Περιστέρι, περιοχή όμορη με το Αιγάλεω που διαθέτει στάση μετρό για άμεση μετακίνηση στο κέντρο των Αθηνών αλλά και σ΄ όλες τις περιοχές του Ν. Αττικής που διαθέτουν σταθμό . Ενώ, μέσω λεωφορείου, εύκολα και εντός 10-15 λεπτών μέσω της Λ. Θηβών ή/και Λ. Αθηνών ( Λ. Καβάλας ), μπορείς να βρεθείς στην πύλη της σχολής στο Αιγάλεω.

Το Κερατσίνι, τον Κορυδαλλό, το Μοσχάτο και τη Νίκαια επιλέγουν οι φοιτητές του Πανεπιστημίου Πειραιά όπου μπορούν να αναζητήσουν κατοικίες με 2 υπνοδωμάτια με στόχο την συγκατοίκηση, μη ξεχνάμε ότι η Νίκαια και ο Κορυδαλλός διαθέτουν σταθμό του μετρό από 7 Ιουλίου 2020. Δεν είναι λίγοι οι φοιτητές που επιλέγουν τις άνωθεν περιοχές και φοιτούν στο Πανεπιστήμιου Δυτικής Αττικής – πρώην ΑΤΕΙ Αιγάλεω, διότι μέσω της Λ. Θηβών με ένα λεωφορείο μπορούν να επιστρέψουν στη φοιτητική τους κατοικία εύκολα και γρήγορα».

Σύμφωνα με την ανάλυση, «οι φοιτητές της Γυμναστικής Ακαδημίας και της Παντείου μπορούν εύκολα να διαμείνουν στον Υμηττό, στη Δάφνη, στον Βύρωνα και στην Ηλιούπολη. Μη ξεχνάμε ότι η Ηλιούπολη και η Δάφνη διαθέτουν στάση μετρό όπου εύκολα μπορείς να μετακινηθείς σ’ όλη την Αθήνα, ενώ πρόκειται για περιοχές που επιλέγουν κυρίως οικογένειες. Ενώ από τον Υμηττό και τον Βύρωνα εύκολα με το λεωφορείο μπορείς να μετακινηθείς μέσω της Λ. Βουλιαγμένης – Ηλιουπόλεως σε στάση του μετρό.

Σημαντικές αυξήσεις τη φετινή χρονιά καταγράφονται και στις άλλοτε οικονομικότερες περιοχές, όπως η Νίκαια και ο Κορυδαλλός που από τον Ιούλιο του 2020 απέκτησαν σταθμό του μετρό. Αξίζει να αναφέρουμε ότι τα περισσότερα ακίνητα πλέον που διατίθενται προς μίσθωση, είναι ακίνητα που στην πλειονότητά τους είναι μερικώς ή/και ολικώς ανακαινισμένα».

Όσοι φοιτητές επιλέξουν να διαμείνουν πλησίον του κέντρου της Αθήνας, μπορούν να επιλέξουν περιοχές που διαθέτουν διαμερίσματα με 2 Υ/Δ άνω των 60 τ.μ. με το ζητούμενο μηνιαίο μίσθωμα να διαμορφώνεται στα 500 ευρώ - 550 ευρώ κατά μέσο όρο, όταν στις δημοφιλείς περιοχές του κέντρου το μηνιαίο ζητούμενο μίσθωμα των 500-550 ευρώ αφορά μικρά δυαράκια ή/και επιπλωμένες γκαρσονιέρες. Αξίζει να αναφερθεί ότι πολλές περιοχές του ευρύτερου κέντρου των Αθηνών, διαθέτουν πολύ καλή μεταφορική διασύνδεση μέσω των σταθμών του μετρό και του ηλεκτρικού που αποτελούν τα «γρηγορότερα» μέσα μαζικής μεταφοράς.

«Σαφάρι» κατοικίας για πρωτοετείς φοιτητές δυο ακαδημαϊκών ετών

Όπως αναφέρει ο κ. Μπάκας, «το ακαδημαϊκό έτος (2020-2021), ελάχιστοι ήταν οι γονείς που προέβησαν σε μίσθωση φοιτητικής στέγης, επί των πλείστων οι περισσότεροι κράτησαν στάση αναμονής παρακολουθώντας τα υγειονομικά δεδομένα λόγω κορονοϊού με το ενδεχόμενο δεύτερο lockdown να αποτελεί δεδομένο μετά την καθημερινή αύξηση των κρουσμάτων. Αξίζει να αναφέρουμε ότι αρκετοί γονείς πρωτοετών φοιτητών που είχαν προβεί σε μίσθωση φοιτητικής κατοικίας, στα μέσα Νοεμβρίου του 2020 επικοινώνησαν με τους ιδιοκτήτες των ακινήτων με στόχο τη δυνατότητα συναινετικής λύσης της μισθωτικής σύμβασης».

Την ακαδημαϊκή χρονιά 2020-2021, η μείωση της ζήτησης για ενοικίαση φοιτητικής κατοικίας στη Πάτρα είχε αγγίξει το 40%-50% τον Οκτώβριο του 2020, ενώ τον Ιανουάριο του 2021 είχε αγγίξει το 70%-75%, ανάλογη ήταν και η εικόνα στην Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Τη περσινή χρονιά (ακαδημαϊκό έτος 2021-2022) και ιδιαίτερα μετά την ανακοίνωση της έναρξης των εγγραφών, αυξήθηκε «κατακόρυφα» η ζήτηση για ενοικίαση φοιτητικής κατοικίας τόσο από τους πρωτοετείς φοιτητές που «κρατούσαν» στάση αναμονής, όσο και από μέρος των φοιτητών του 2ου και 3ου έτους που «εγκατέλειψαν» την φοιτητική τους στέγη τη πρώτη χρονιά της πανδημίας.

Τη φετινή χρονιά, η αναζήτηση φοιτητικής κατοικίας θα καταγράψει ραγδαία αύξηση της ζήτησης διότι, θα αναζητούν κατοικία, οι πρωτοετείς φοιτητές του ακαδημαϊκού έτους 2022-2023, καθώς και οι φοιτητές των προηγούμενων ετών που λόγω πανδημίας είτε «εγκατέλειψαν» τη φοιτητική κατοικία τους, είτε δεν προέβησαν σε μίσθωση.

Αύξηση των ζητούμενων μισθωμάτων, ενεργειακή κρίση και πληθωρισμός επιβαρύνουν ραγδαία το κόστος διαβίωσης του φοιτητή

Όπως σημειώνει το στέλεχος της κτηματαγοράς, «η φετινή χρονιά θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως η πιο δύσκολη χρονιά ακόμη και από τα χρόνια των μνημονίων. Η εξίσωση θα είναι πολύ δύσκολη για τις οικογένειες που θα έχουν τη χαρά το παιδί τους να περάσει στο πανεπιστήμιο, αλλά παράλληλα η σχολή να μην βρίσκεται στη πόλη της οικογενειακής κατοικίας. Σύμφωνα με έρευνα της ΓΣΕΒΕΕ ένας πολύ μεγάλος αριθμός νοικοκυριών διαβιεί επί μακρόν σε συνθήκες οικονομικής επισφάλειας, καθώς το μηνιαίο εισόδημα για περισσότερα από 4 στα 10 νοικοκυριά δεν επαρκεί για όλο το μήνα, αλλά για 19 ημέρες (μεσοσταθμικά). Ο πληθωρισμός καλπάζει σκαρφαλώνοντας στο 12% , ενώ οι ανατιμήσεις σε αγαθά μπορεί να ξεπεράσουν το 35%.

Η σκέψη για αγορά φοιτητικής κατοικίας κερδίζει έδαφος

Η αύξηση της ζήτησης, η δυσκολία εύρεσης φοιτητικής κατοικίας με προσιτό ενοίκιο λόγω και της αύξηση των ζητούμενων μισθωμάτων, η θετική πορεία της κτηματαγοράς τα τελευταία 3-4 χρόνια και η ραγδαία αύξηση του πληθωρισμού, επαναφέρουν στο προσκήνιο τη λογική της αγοράς φοιτητικής κατοικίας.

Κατά τον κ. Μπάκα, η αύξηση του πληθωρισμού στο 12%, αποτελεί αρωγό που «ξεκλειδώνει» κεφάλαια που θα απορροφηθούν από την κτηματαγορά για όσους αναζητούν ασφαλείς επενδύσεις και αποδόσεις. Αρκετοί γονείς τη φετινή χρονιά θα αναζητήσουν κατοικίες κατάλληλες για φοιτητές με στόχο την αγορά. Τα διαθέσιμα ιδία κεφάλαια υπολογίζονται έως 60.000 ευρώ, ενώ αν προβούν σε δανεισμό που σε πολλές περιπτώσεις η δόση του δανείου μπορεί να είναι ίση ή/και μικρότερη από το μηνιαίο μίσθωμα, τότε το διαθέσιμο κεφάλαιο μπορεί να αγγίξει και τις 100.000 ευρώ – 120.000 ευρώ για την Αθήνα, Θεσσαλονίκη και τις μεγάλες τουριστικές πόλεις όπως τα Χανιά, Ρόδος κ.λπ.

Όπως σημειώνει, η αγορά φοιτητικής κατοικίας, με τα σημερινά δεδομένα αποτελεί μια «ασφαλή» επένδυση (ιδιαίτερα αν αναζητήσουν κατοικία που χρειάζεται ανακαίνιση) τόσο λόγω των θετικών αποτελεσμάτων που καταγράφει η κτηματαγορά, αλλά παράλληλα, ελάχιστοι φοιτητές που σπουδάζουν στην Αθήνα, επιστρέφουν στη πόλη καταγωγής μετά την ολοκλήρωση τους. Ενώ παράλληλα θα μπορούν, να «εκμεταλλευτούν» το φοιτητικό διαμέρισμα για το χρονικό διάστημα που ο φοιτητής δεν θα έχει ακαδημαϊκές υποχρεώσεις και θα βρίσκεται στην οικογενειακή οικία στη πόλη καταγωγής του.


Πηγή/Επεξεργασία : Ιστοσελίδες Αγγελιών ακινήτων / Πανελλαδικό Δίκτυο E-Real Estates, διαμερίσματα άνω του 1ου ορόφου,  
*ολικώς ανακαινισμένο ή/και νεόδμητο.
** Επιπλωμένο διαμέρισμα & πλήρως ανακαινισμένο. Η ζητούμενη τιμή διαμορφώνεται βάση της διαθεσιμότητας. 

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

e-ΕΦΚΑ: Χωρίς επίσκεψη η έκδοση ασφαλιστικής ενημερότητας για μεταβίβαση ακινήτου

ΟΟΣΑ: Εισοδήματα 13 ετών «κοστίζει» μια κατοικία 100 τμ στην Ελλάδα - Σε ποιες χώρες είναι ακριβότερη η απόκτηση στέγης

Έως τις 28 Ιουλίου η 2η ευκαιρία για το «Αλλάζω Συσκευή»

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider