Attica Bank: Αγώνας δρόμου για τιτλοποιήσεις 1,3 δισ. και ΑΜΚ – Αναζητείται λύση μετά από ζημιές 11 ετών

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Attica Bank: Αγώνας δρόμου για τιτλοποιήσεις 1,3 δισ. και ΑΜΚ – Αναζητείται λύση μετά από ζημιές 11 ετών
Attica Bank
O «ανέμελος περίπατος» των προηγούμενων ετών έχει μετατραπεί πλέον σε αγώνα ταχύτητας που επείγει να δώσει αποτέλεσμα μέσα στο φθινόπωρο με νέα ΑΜΚ στην τράπεζα. Το στοίχημα του ιδιώτη επενδυτή και η κρίσιμη τιτλοποίηση Omega. 

Στην τελική ευθεία για την εξυγίανσή της, ύστερα από 11 χρόνια ζημιογόνων χρήσεων, βρίσκεται η Attica Bank, με τις εξελίξεις να τρέχουν μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου οπότε αναμένεται να αναλάβει καθήκοντα η νέα Διευθύνουσα Σύμβουλος, Ελένη Βρεττού.

O «ανέμελος περίπατος» των προηγούμενων ετών έχει μετατραπεί πλέον σε αγώνα ταχύτητας που επείγει να δώσει αποτέλεσμα μέσα στο φθινόπωρο, με νέα γενναία κεφαλαιακή ενίσχυση της τράπεζας. Μία κεφαλαιακή ενίσχυση, ωστόσο, που προϋποθέτει τη συμμετοχή ιδιώτη επενδυτή – ενός ή περισσότερων – και η οποία, όπως διαφαίνεται, δεν θα λύσει οριστικά τις κεφαλαιακές ανάγκες της Attica Bank, οδηγώντας την στην πολυπόθητη εξυγίανση.

Σημειώνεται ότι το κόστος της εξυγίανσης είναι ήδη πολύ βαρύ, αφού το Δημόσιο έχει καταβάλει στην τράπεζα ποσό της τάξεως των 175 εκατ. ευρώ για κάλυψη αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων, έχει επενδύσει άλλα τόσα μέσω ΤΧΣ και ΕΦΚΑ στην ΑΜΚ των 240 εκατ. ευρώ τον περασμένο Δεκέμβριο, ενώ η τράπεζα έχει πληρώσει και «στρατιά» συμβούλων. Σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr, ενδεικτικά, το ΤΜΕΔΕ έχει αναθέσει στην Boston Consulting να δει και να ανασχεδιάσει όλο το μοντέλο λειτουργίας της Attica Bank και στην ΕΥ να κάνει όλο τον έλεγχο για τη συγκράτηση δαπανών. Μέσω διαγωνισμού και όχι απευθείας ανάθεσης, η Grant Thornton διενήργησε το Credit Quality Review της τράπεζας και η McKinsey τον έλεγχο Corporate Governance και Risk Management.

H τιτλοποίηση Omega και η… μισή εξυγίανση

Πληροφορίες του insider.gr φέρουν την Διοίκηση της Αttica Bank να έχει «κλειδώσει» δύο ημερομηνίες, στις 26 και στις 31 Αυγούστου, για τη σύγκληση διοικητικών συμβουλίων ενόψει της αλλαγής σκυτάλης στο μάνατζμεντ και προκειμένου να «επισημοποιηθεί» το ύψος των νέων κεφαλαιακών αναγκών. Στις 25 Αυγούστου, η DBRS αναμένεται να δώσει το πόρισμά της για την αξιολόγηση των τιτλοποιήσεων Astir 1 και Astir 2 και οι εκτιμήσεις που έχουν διαμορφωθεί στους μετόχους κάνουν λόγο για ένα ποσό της τάξεως των 400 εκατ. ευρώ που θα προκύψει ως αναγκαία κεφαλαιακή ενίσχυση. Αυτό, όμως, δεν θα είναι το συνολικό κόστος εξυγίανσης, καθώς αφορά μόνο στο ήμισυ των κόκκινων δανείων, ύψους 2,7 δισ. ευρώ, που επιδιώκει να βγάλει από τον ισολογισμό της η τράπεζα, μεταβιβάζοντας τις τιτλοποιήσεις στον «Ηρακλή 2».

Το κρίσιμο χαρτοφυλάκιο είναι η τιτλοποίηση Omega, λογιστικής αξίας 1,285 δισ. ευρώ, η οποία απαρτίζεται από ένα ομόλογο υψηλής εξοφλητικής σειράς ποσού 630 εκατ. ευρώ (senior note), ένα ομόλογο ενδιάμεσης εξοφλητικής σειράς ποσού 70 εκατ. ευρώ (mezzanine note) και ένα ομόλογο κατώτερης εξοφλητικής σειράς ποσού 585 εκατ. ευρώ (junior note). Η συγκεκριμένη τιτλοποίηση είναι ακατόρθωτο να λάβει το απαιτούμενο rating ώστε να αποαναγνωριστεί από τον ισολογισμό της τράπεζας και να οδηγηθεί στον «Ηρακλή» (σημειώνεται ότι αν δεν λάβει δεύτερη παράταση, ο «Ηρακλής» εκπνέει τον Οκτώβριο), αφού έχει ενσωματώσει την «αμαρτωλή» τιτλοποίηση “Artemis”. Η συγκεκριμένη τιτλοποίηση είναι ύψους 985 εκατ. ευρώ και περιλαμβάνει όχι μόνο τα δάνεια Καλογρίτσα που προστέθηκαν στο χαρτοφυλάκιο το 2018, αλλά και δάνεια που δόθηκαν πριν το 2016 και στα οποία, κατά τις πληροφορίες, αγνοείται η τύχη των ενεχύρων τους.

Το στοίχημα της νέας ΑΜΚ

Κατόπιν αυτού, ο πάτος των ζημιών στο πηγάδι της Attica Bank δεν μπορεί ακόμη να φανεί και στην παρούσα φάση, θα πρέπει να δοθεί πραγματική μάχη σε ελάχιστο χρόνο προκειμένου να βρεθούν επενδυτές πρόθυμοι να επενδύσουν στην τράπεζα.

Πόσω μάλλον όταν ο μοναδικός ιδιώτης μέτοχος, το fund της Ellington που μπήκε στην προηγούμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με μόλις 24 εκατ. ευρώ, δεν έχει συμφωνήσει ακόμη, όπως έχει γράψει το insider.gr, να μπει και στη νέα αύξηση. Σημειώνεται ότι στην ΑΜΚ των 240 εκατ. ευρώ τον περασμένο Δεκέμβριο, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας κλήθηκε να σώσει την παρτίδα, βάζοντας 150 εκατ. ευρώ και καλύπτοντας την ΑΜΚ σε ποσοστό 63,1%. Η Ellington συνέπραξε με το ΤΜΕΔΕ και απέκτησαν ποσοστά 9,9% και 14,7% αντίστοιχα, ενώ με ποσοστό 10,3% μπήκε στην ΑΜΚ και ο ΕΦΚΑ.

Στην επικείμενη ΑΜΚ ο ιδιώτης πρέπει να καλύψει το πλειοψηφικό ποσοστό και το ΤΧΣ θα πρέπει να περιορίσει σημαντικά το δικό του. Βάσει των όσων είχαν συμφωνήσει οι μέτοχοι μετά την ΑΜΚ του Δεκεμβρίου 2021, ΤΜΕΔΕ και Ellington θα πρέπει να αυξήσουν το ποσοστό τους περίπου στο 68% του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας. Υπενθυμίζεται ότι η συμφωνία των μετόχων, ΤΧΣ και Ellington, περιελάμβανε δέσμευσή τους για καταβολή νέων κεφαλαίων 365 εκατ. ευρώ στην τράπεζα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Attica Bank: Σε πλήρη εξέλιξη η διαδικασία κεφαλαιακής ενίσχυσης

ΤΧΣ: Ο πονοκέφαλος της αποεπένδυσης και η νέα πρόκληση της Attica Bank

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider