Σχέδιο για την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη «περίμετρο» πολιτών που θα μπορούν να ωφεληθούν από τη στεγαστική πολιτική της Κυβέρνησης που αναμένεται να ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ, έχουν υποβάλει οι τράπεζες.
Το τελευταίο διάστημα οι τράπεζες βρίσκονται σε στενή συνεργασία για το θέμα με την Κυβέρνηση και κυρίως με τον υπουργό Επικρατείας, Άκη Σκέρτσο, με στόχο να ενισχύσουν το προωθούμενο στεγαστικό «πακέτο». Σύμφωνα με τις πληροφορίες του insider.gr, σε συνάντηση που είχαν τραπεζίτες με τον Υπουργό Επικρατείας, οι δύο πλευρές συζήτησαν για το πώς οι τράπεζες θα συμβάλουν ώστε να ανοίξει σημαντικά η περίμετρος των ωφελούμενων πολιτών.
Στόχος τα 20.000 νοικοκυριά
Στο πλαίσιο αυτό, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το σχέδιο των τραπεζών στοχεύει στη διεύρυνση των ωφελούμενων σε 20.000 νοικοκυριά από 10.000 του αρχικού σχεδίου της Κυβέρνησης. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η Κυβέρνηση έχει «προϋπολογισμό» να διαθέσει 2 δισ. ευρώ για τις εγγυήσεις που θα συνοδεύουν το «πακέτο» της στεγαστικής πολιτικής της.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, στο τραπέζι βρίσκεται πρόταση των τραπεζών να μειωθούν τα εισοδηματικά κριτήρια ώστε το στεγαστικό πρόγραμμα να συμπεριλάβει όσο τον δυνατόν περισσότερο φτωχό κόσμο. Σημειώνεται ότι τα εισοδηματικά κριτήρια που προβλέπονται για τη λήψη του επιδόματος στέγης προβλέπουν σήμερα ότι το συνολικό εισόδημα του νοικοκυριού δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 7.000 ευρώ για μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενο κατά 3.500 ευρώ για κάθε μέλος του νοικοκυριού.
Ειδικότερα, το συνολικό εισόδημα δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 21.000 ευρώ ετησίως, ανεξαρτήτως της σύνθεσης του νοικοκυριού.
Για μονοπρόσωπο νοικοκυριό το εισοδηματικό πλαφόν ορίζεται σε 7.000 ευρώ, για νοικοκυριό αποτελούμενο από δύο ενήλικα μέλη σε 10.500 ευρώ, για νοικοκυριό αποτελούμενο από τρία μέλη ή μονογονεϊκή οικογένεια με ένα ανήλικο μέλος σε 14.000 ευρώ, για νοικοκυριό αποτελούμενο από τέσσερα μέλη ή μονογονεϊκή οικογένεια με δύο ανήλικα μέλη σε 17.500 ευρώ και για νοικοκυριό αποτελούμενο από 5 μέλη και πάνω ή μονογονεϊκή οικογένεια με τρία ανήλικα μέλη και πάνω σε 21.000 ευρώ.
Οι τράπεζες πρότειναν επίσης να διευρυνθεί και η γκάμα των δικαιούχων που σύμφωνα με πληροφορίες θέτει ηλικιακό όριο στα 30 έτη, και να συμπεριλάβει όχι μόνο νέα ζευγάρια, αλλά και άγαμους ή μονογονεϊκές οικογένειες. Σημειώνεται ότι ο Υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης έχει δηλώσει πως στόχος των επικείμενων κυβερνητικών εξαγγελιών θα είναι η στήριξη νέων, κυρίως ζευγαριών, χαμηλού αλλά και μεσαίου εισοδήματος, ανέργων, αλλά και φοιτητών που μένουν μακριά από τον τόπο κατοικίας τους και πληρώνουν ενοίκιο.
Καθώς επιδίωξη της Κυβέρνησης είναι η δημιουργία μίας ευρείας στεγαστικής ομπρέλας ειδικά για τους νέους, είναι κρίσιμο το κυβερνητικό σχέδιο να είναι καλά στοχευμένο και παράλληλα οι τράπεζες να δώσουν δάνεια στα οποία θα διασφαλίζεται η αποπληρωμή τους, δεδομένου ότι αυτά θα απευθύνονται σε οικονομικά ασθενέστερους. Στο πλαίσιο της παραδοχής αυτής στην οποία συμφώνησαν οι τράπεζες και ο Υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος, τέθηκε και ο τρόπος της χορήγησης των συγκεκριμένων στεγαστικών δανείων.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι τράπεζες θα χορηγούν δάνειο το ύψος του οποίου θα ανέρχεται στο 85% της αξίας του ακινήτου. Οι τράπεζες προτείνουν η αξία αυτή να είναι η εμπορική και όχι η αντικειμενική. Τις εξασφαλίσεις στο ύψος αυτό του δανείου δεν θα τις χορηγούν οι δανειολήπτες αλλά το Δημόσιο, ενώ το υπόλοιπο 15% θα καλύπτεται από τριτεγγυητή. Ειδικότερα, οι τράπεζες έχουν προτείνει να υπάρχει εγγύηση π.χ. από τους γονείς του ζευγαριού, άλλο πρόσωπο ή ακόμη και τον ίδιο τον δανειολήπτη εάν έχει εισόδημα που μπορεί να υποστηρίξει την εγγύηση ή άλλες εξασφαλίσεις να θέσει.
Οι τράπεζες έχουν προτείνει επίσης το κράτος, πέραν της εγγύησης στο κεφάλαιο του δανείου, να επιδοτεί το επιτόκιο, ανεξάρτητα από την επιλογή του δανειολήπτη σε σταθερό ή κυμαινόμενο. Επίσης, πρότειναν το «πακέτο» να συνοδεύεται και από άλλα οφέλη (π.χ. μείωση εισφορών, φόρου μεταβίβασης), εφόσον αυτό δεν επιβαρύνει τον προϋπολογισμό.
Υπενθυμίζεται ότι αναφερόμενος στις σημαντικές ανακοινώσεις που θα κάνει ο Πρωθυπουργός στη ΔΕΘ για το σχέδιο επανεκκίνησης της στεγαστικής πολιτικής στη χώρα μας, ο κ. Σκέρτσος είπε ότι κεντρικό ρόλο θα διαδραματίσει η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ – τέως ΟΑΕΔ). Όπως είπε, ο σχεδιασμός περιλαμβάνει μια σειρά από δράσεις, κάποιες από τις οποίες θα υλοποιούνται μέσω των προγραμμάτων φθηνής στέγης της ΔΥΠΑ, με βάση τις αλλαγές που πέρασαν στον πρόσφατο νόμο για τον εκσυγχρονισμό του ΟΑΕΔ. Μεγάλο κομμάτι του σχεδιασμού θα περνάει επίσης μέσα από την αξιοποίηση της μεγάλης και αναξιοποίητης ακίνητης περιουσίας του ΟΑΕΔ.