ΕΛΠΕ: Η νέα ονομασία HELLENiQ ENERGY «σήμα» για ηγετικό ρόλο στην ενεργ. μετάβαση

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΕΛΠΕ: Η νέα ονομασία HELLENiQ ENERGY «σήμα» για ηγετικό ρόλο στην ενεργ. μετάβαση
Συνδέοντας το παρελθόν και το μέλλον του Ομίλου, το νέο όνομα παραπέμπει τόσο στις ελληνικές «ρίζες» του, όσο και στην τεχνολογική υπεροχή των ΕΛΠΕ.

Την πεποίθηση των ΕΛΠΕ για τον τρόπο με τον οποίο ο εν εξελίξει ενεργειακός μετασχηματισμός θα οδηγήσει στην απανθρακοποίηση της οικονομίας με τους λιγότερους δυνατούς κραδασμούς, αλλά και τον πρωταγωνιστικό ρόλο που φιλοδοξούν τα Ελληνικά Πετρέλαια να παίξουν πλέον σε όλους τους «πυλώνες» της ενέργειας του αύριο, συμπυκνώνει η νέα ονομασία HELLENiQ ENERGY που θα κληθούν να εγκρίνουν οι μέτοχοι στην έκτακτη Γενική Συνέλευση της 20ής Σεπτεμβρίου.

Υπενθυμίζεται ότι η έκτακτη Γ.Σ. συγκλήθηκε έπειτα από σχετική απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της εισηγμένης εταιρείας συμμετοχών, από το οποίο προέρχεται και η προτεινόμενη νέα ονομασία. Σε ειδική εκδήλωση μετά το τέλος της Γ.Σ., θα γίνουν επίσης τα αποκαλυπτήρια του λογότυπου, των χρωμάτων και της νέας εταιρικής ταυτότητας, τα οποία αναμένονται με μεγάλο ενδιαφέρον.

Όπως πάντως και η νέα ονομασία, έτσι και η εικαστική της αποτύπωση αναμένεται να συγκεράζει τις επιχειρηματικές καταβολές του Ομίλου (δηλαδή τη διύλιση και εμπορία υγρών καυσίμων) και την επέκτασή του σε νέους ενεργειακούς κλάδους. Όπως ακριβώς και η holding «στεγάζει» τόσο τους υφιστάμενους όσο και τους καινούριους τομείς όπου δραστηριοποιείται.

Ενεργειακή δύναμη

Έτσι, αποτυπώνοντας τον εταιρικό σχηματισμό των ΕΛΠΕ, το «HELLENiQ» παραπέμπει στις ελληνικές «ρίζες» τους, υπενθυμίζοντας παράλληλα το πρώτο πρόθεμα της προηγούμενης διεθνούς ονομασίας τους (Hellenic Petroleum). Με τη διαφορά ότι το « Petroleum» έχει αντικατασταθεί από το «Energy», υποδηλώνοντας τη σταδιακή μετεξέλιξή τους από αποκλειστικά πετρελαϊκή σε ενεργειακή δύναμη.

Η παραπομπή στην προηγούμενη ονομασία μόνο τυχαία δεν είναι, καθώς όπως έχει υποστηρίξει αρκετές φορές η διοίκηση των ΕΛΠΕ, τα υγρά καύσιμα θα συνεχίσουν για 10ετίες να συμμετέχουν στο ενεργειακό μίγμα, καλύπτοντας τομείς όπως οι μετακινήσεις. Έτσι, ως αδιαμφισβήτητος ηγέτης στην διύλιση και την εμπορία πετρελαϊκών προϊόντων στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, ο Όμιλος προσδοκά να διασφαλίσει ότι η «παρουσία» των υγρών καυσίμων θα συνεχιστεί με το μικρότερο δυνατό περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Για αυτό τον σκοπό, προγραμματίζει σε σημαντικές επενδύσεις για τη μείωση των εκπομπών από την κύρια δραστηριότητά του – σε συνέχεια σημαντικών προγραμμάτων εκσυγχρονισμού των διυλιστηρίων του, που έχουν προηγηθεί. Επενδύσεις που στην επόμενη φάση τους περιλαμβάνουν τον σταδιακό «εκτοπισμό» μέρους των ορυκτών υγρών καυσίμων, με την αντικατάστασή τους με βιοκαύσιμα 3ης γενιάς ή αργότερα με συνθετικά καύσιμα. Όπως επίσης και την αξιοποίηση ανθρακικά ουδέτερων «πρώτων υλών» στη διύλιση – όπως «μπλε» υδρογόνο σε πρώτο στάδιο και πλήρως ανανεώσιμο αέριο μεταγενέστερα.

«Έξυπνη» ενέργεια

Με την ίδια λογική, τα ΕΛΠΕ πρωταγωνιστούν επίσης στις εγχώριες έρευνες υδρογονανθράκων, προσβλέποντας σε αξιοποιήσιμα κοιτάσματα φυσικού αερίου στις ελληνικές θάλασσες. Ωστόσο, οι προσπάθειες επέκτασης στον τομέα του upstream πλαισιώνονται από την επέκταση και στη «νέα ενέργεια», κατʼ αρχάς με την υλοποίηση σημαντικών επενδύσεων στις ΑΠΕ. Παράλληλα, στόχος του Ομίλου είναι να ισχυροποιήσει τη θέση στον κλάδο του ηλεκτρισμού και του φυσικού αερίου, όπως δραστηριοποιείται ήδη μέσω της Elpedison και της ΔΕΠΑ Εμπορίας.

Όσον αφορά τις «πράσινες» επενδύσεις, τα ΕΛΠΕ ήδη βρίσκονται σε πορεία επίσπευσης των έτσι κι αλλιώς μεγαλεπήβολων στόχων που έχει θέσει – για την ανάπτυξη ενός χαρτοφυλακίου ΑΠΕ συνολικής ισχύος 1 GW έως το 2025-2026 και 2 GW έως το 2030. Μάλιστα, σε αυτούς τους στόχους κεντρική θέση έχει η υπεράκτια αιολική ενέργεια, μία αναδυόμενη «πράσινη» τεχνολογία που θα έχει βαρύνουσα σημασία στην απόσυρση των ορυκτών καυσίμων από την ηλεκτροπαραγωγή.

Υπό αυτό το πρίσμα, κοινός παρανομαστής των σχεδίων των ΕΛΠΕ στην κύρια δραστηριότητά τους και στους άλλους ενεργειακούς κλάδους είναι η τεχνολογική καινοτομία – είτε αφορά π.χ. την παραγωγή «μπλε» υδρογόνου στα διυλιστήρια, είτε την ανάπτυξη offshore αιολικών πάρκων. Επομένως, «παλιά» και «νέα» ενέργεια πρέπει να είναι «έξυπνη» - όπως υποδηλώνει εξάλλου και η κατάληξη «iQ» στο «HELLENiQ».

Η «έξυπνη» ενέργεια του μέλλοντος όμως δεν σημαίνει μόνο νέες εφαρμογές για τους καταναλωτές, αλλά ότι τα τεχνολογικά εχέγγυα αποτελούν βασική προϋπόθεση για ένας Όμιλο, ώστε να πρωταγωνιστήσει στις εξελίξεις. Ως συνέπεια, η κατάληξη «iQ» υποδηλώνει την τεχνολογική υπεροχή των ΕΛΠΕ, η οποία αποτελεί καταλύτη για να διαδραματίσουν ηγετικό ρόλο στην ενεργειακή μετάβαση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider