Τις προϋποθέσεις που είναι ικανές να διατηρήσουν αμείωτο το αμερικανικό ενδιαφέρον για επενδύσεις στην ελληνική οικονομία παρουσίασαν μέλη του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου και στελέχη κορυφαίων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην ελληνική αγορά.
«Το αμερικανικό ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Ελλάδα είναι δεδομένο, για να διατηρηθεί όμως απαιτούνται μια σειρά από σημαντικές πρωτοβουλίες» εξήγησε χαρακτηριστικά ο Γενικός Διευθυντής του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου Ηλίας Σπυρτούνιας, μιλώντας το μεσημέρι της Τρίτης σε ημερίδα για τις ΗΠΑ και το επενδυτικό κλίμα στην Ελλάδα, στο πλαίσιο των εργασιών του 3rd Thessaloniki Helexpo Forum. Σύμφωνα με τον κ. Σπυρτούνια, η Ελλάδα θα πρέπει, μεταξύ άλλων, να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις, να επαναπροσδιορίσει το πλαίσιο εκπαίδευσης ώστε να μην λείπουν δεξιότητες από το προσωπικό, να ενισχυθεί η συνεργασία με τα πανεπιστήμια, να προχωρήσει περαιτέρω ο ψηφιακός μετασχηματισμός των επιχειρήσεων καθώς μπορεί να έχουν γίνει κάποια βήματα, αλλά απαιτούνται περισσότερα, να αναπτυχθεί ένα καινοτόμο οικοσύστημα startups, να βελτιωθούν τα δίκτυα επικοινωνίας και φυσικά να αναπτυχθούν τα κατάλληλα χρηματοδοτικά εργαλεία για επενδύσεις.
«Στην Ελλάδα είναι κρίσιμο να γνωρίζουμε τι είδους επενδύσεις χρειαζόμαστε», τόνισε από την πλευρά του ο πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Παπαστράτος, Χρήστος Χαρπαντίδης, περιγράφοντας μερικά από τα προβλήματα πάνω στα οποία «σκοντάφτουν» αρκετοί επενδυτές όταν αποφασίζουν να δραστηριοποιηθούν στην Ελλάδα. «Υπάρχει γραφειοκρατία, καθυστερήσεις στην απονομή δικαιοσύνης, είναι και το φορολογικό ζήτημα. Όλα αυτά τα προβλήματα πρέπει να λυθούν από κάθε κυβέρνηση με απόλυτη συνέχεια. Οι επενδυτές χρειάζονται σταθερές πολιτικές, όχι πολιτική αστάθεια, αλλά και να έχουν μια προβλεψιμότητα για όσα έρχονται», σημείωσε ο κ. Χαρπαντίδης, σπεύδοντας μάλιστα να συμπληρώσει πως είναι αναγκαίο να συνεχιστεί με οριζόντιο τρόπο και παντού η ψηφιακή άνοιξη που καταγράφεται στον δημόσιο τομέα.
«Όσες επιχειρήσεις αποφασίσουν να επενδύσουν στην εκπαίδευση είναι εκείνες που θα κερδίσουν στο μέλλον» εκτίμησε με βεβαιότητα ο Διευθύνων Σύμβουλος της Deloitte, Δημήτρης Κουτσόπουλος. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι συνεργασίες μεταξύ των επιχειρήσεων είναι αναγκαίες, καθώς δυναμώνουν το επιχειρείν ώστε να είναι σε θέση να προχωρήσει παρακάτω. «Οι συνεργασίες είναι απαραίτητες ακόμη και με τις μικρές επιχειρήσεις, καθώς μπορούν να προσφέρουν σε όλους μας νέες ιδέες. Οι μικρές επιχειρήσεις άλλωστε θα πρέπει να εκσυγχρονιστούν, να αποκτήσουν γνώση και να καταστούν πιο ανταγωνιστικές», ανέφερε ο κ. Κουτσόπουλος.
«Η τεχνολογία καλπάζει και αυτή είναι μια ευκαιρία που πρέπει να αρπάξουμε», σχολίασε, με τη σειρά του, ο βουλευτής και αναπληρωτής τομεάρχης του Τομέα Ανάπτυξης και Επενδύσεων της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Χάρης Μαμουλάκης.
Η νέα εποχή της Ελλάδας και οι λόγοι για… αισιοδοξία κόντρα στις προκλήσεις
«Έρχεται δύσκολος χειμώνας» παραδέχθηκε στη συνέχεια ο κ. Σπυρτούνιας, εκφράζοντας την ανάγκη για μια συνολική ευρωπαϊκή απάντηση στο ενεργειακό ζήτημα. Ωστόσο, όπως εξήγησε, η Ελλάδα ως χώρα θα πρέπει να είναι αισιόδοξη, αν αντιληφθεί κανείς πως «οι επενδύσεις εδώ συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό ενώ ο τουρισμός φέτος το καλοκαίρι ξεπέρασε κάθε προσδοκία».
«Η Ελλάδα βρίσκεται ήδη σε μια νέα εποχή ενώ επισήμως από τις πεποιθήσεις έχουμε περάσει στα γεγονότα», αναγνώρισε ο κ. Χαρπαντίδης, υπενθυμίζοντας μερικά από τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της χώρας, όπως η γεωστρατηγική της θέση και η ποιότητα και το μείγμα του ανθρώπινου δυναμικού που κατέχει. Μάλιστα, ο επικεφαλής της Παπαστράτος εξέφρασε την πεποίθηση πως η Ελλάδα μπορεί να καταστεί ένας σημαντικός ενεργειακός κόμβος.
«Σε έναν κόσμο που αλλάζει, το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο θα συνεχίσει να στηρίζει επενδύσεις καινοτομίας στην Ελλάδα με απώτερο στόχο την αλλαγή του οικονομικού τους μοντέλου και κατ’ επέκταση την οικονομική της ευημερία», δεσμεύθηκε ο αντιπρόεδρος και πρόεδρος της Επιτροπής Βορείου Ελλάδος του Επιμελητηρίου, Βασίλης Καφάτος.
Κεντρικός «παίκτης» των Βαλκανίων η Θεσσαλονίκη
Εστιάζοντας στη συμπρωτεύουσα οι συμμετέχοντες στην ημερίδα, εξέφρασαν τη βεβαιότητα πως έχει πολύ μέλλον μπροστά της, γεγονός που επιβεβαιώνεται από το μπαράζ επενδύσεων που έχει καταγραφεί στη Θεσσαλονίκη.
«Η Θεσσαλονίκη μπορεί να καταστεί ένα μητροπολιτικό κέντρο των Βαλκανίων», εκτίμησε ο κ. Σπυρτούνιας, με τον κ. Μαμουλάκη να παίρνει τον λόγο και να κάνει λόγο για έναν κεντρικό «παίκτη» των Βαλκανίων. «Η ακόμη μεγαλύτερη διείσδυση στην αγορά των Βαλκανίων είναι κομβικής σημασίας», συμπλήρωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.
Συνεχίζει ακάθεκτα τις επενδύσεις η Παπαστράτος
Σε άλλο σημείο της ημερίδας και ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Χαρπαντίδης αποκάλυψε τι ήταν εκείνο που έκανε τον αμερικανικό κολοσσό Philip Morris International να επενδύσει στην Παπαστράτος και κατ’ επέκταση στην Ελλάδα. «Η Philip Morris είδε τη δυνατότητα της Ελλάδας να πραγματοποιήσει τη μετάβαση στο μέλλον με μεγαλύτερη ασφάλεια», τόνισε ο επικεφαλής της Παπαστράτος, μιας εταιρείας που τα τελευταία χρόνια έχει πετύχει τη μετάβασή της από εταιρεία καπνού σε εταιρεία τεχνολογίας.
«Κάθε επένδυση της Παπαστράτος θέλουμε να έχει πολλαπλασιαστικά οφέλη. Γνωρίζουμε πως η καινοτομία δημιουργεί νέες ευκαιρίες και ως εταιρεία συνεχίζουμε να επιχειρούμε ακάθεκτοι, με σταθερά βήματα και βιώσιμο τρόπο, για όσα έχουμε δεσμευτεί», υποστήριξε ο κ. Χαρπαντίδης για να επισημάνει πως τη δεδομένη στιγμή «μας ανησυχεί η αρρυθμία στο παγκόσμιο περιβάλλον, όμως έχουμε επιλέξει να επιχειρούμε σε αβέβαια περιβάλλοντα χωρίς να αμφισβητούμε τις δυσκολίες».