Φαρμακευτικές προς Πλεύρη: Η κατάτμηση της φαρμακευτικής δαπάνης απομακρύνει από το στόχο του RRF

Έφη Τσιβίκα
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Φαρμακευτικές προς Πλεύρη: Η κατάτμηση της φαρμακευτικής δαπάνης απομακρύνει από το στόχο του RRF
Ο ΣΦΕΕ καταγγέλλει ότι οι προσπάθειές του για μια συνάντηση με τον ΕΟΠΥΥ έχουν αποβεί έως τώρα άκαρπες και ζητά το συντομότερο συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας.

Έντονους προβληματισμούς σχετικά με την αποφασισθείσα κατάτμηση της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης του ΕΟΠΥΥ σε δυο μεγάλες κατηγορίες -δαπάνη ιδιωτικών φαρμακείων και δαπάνη φαρμακείων ΕΟΠΥΥ–στην ορισθείσα αναλογία 62-38 για το 2022 (ΥΑ 3965/26.07.22), εκφράζει ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ).

Με επιστολή που απέστειλε την Τρίτη (13/9) στο Υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη τονίζει ότι, με βάση τα στοιχεία του ΕΟΠΥΥ, για το πρώτο εξάμηνο του 2022, σημειώνεται μια σημαντική αύξηση της δαπάνης για τα φάρμακα 1Α/1Β, γεγονός που συνεπάγεται μια δραματική αύξηση των επιστροφών.

Παράλληλα, τονίζει ότι η αναλογία 62-38 δεν εκφράζει την πραγματική εικόνα της αγοράς, ενώ κρούει «καμπανάκι» για αύξηση της συνολικής υπέρβασης και επιστροφών το 2022, κατά συνέπεια και απόκλιση από το στόχο για μείωση του Ταμείου Ανάκαμψης (RRF).

Αγορά δύο ταχυτήτων

Σύμφωνα με τις φαρμακευτικές εταιρείες, ενώ η Κυβέρνηση συνεχίζει να μην αναγνωρίζει την ανάγκη για μεγαλύτερη χρηματοδότηση της δημόσιας δαπάνης για το φάρμακο, δημιουργεί εξωπραγματική επιβάρυνση για κάποια φάρμακα και σημαντική ελάφρυνση για κάποια άλλα, οδηγώντας σε μια αγορά δυο ταχυτήτων.

Αυτό το γεγονός, έχει ως αποτέλεσμα να ζητώνται εκπτώσεις άνω του 60% από την Επιτροπή Διαπραγμάτευσης για κάποια φάρμακα και έτσι σημειώνεται αφενός δυστοκία στην πρόοδο των διαπραγματεύσεων, αφετέρου να δημιουργείται σημαντική ανισορροπία ακόμη και σε σχέση με προηγούμενες διαπραγματεύσεις για τις ίδιες ή παρόμοιες ομάδες φαρμάκων.

Ο ΣΦΕΕ καταγγέλλει ότι οι προσπάθειές του για μια συνάντηση με τον ΕΟΠΥΥ προκειμένου να παρασχεθούν περισσότερα στοιχεία και διευκρινίσεις, ώστε να γίνουν πιο κατανοητές οι επιπτώσεις της κατάτμησης της δαπάνης έχουν αποβεί έως τώρα άκαρπες.

Χρηματοδότηση ή άμεση άρση του μέτρου

Από αναλύσεις που έχουν γίνει από το Σύνδεσμο με τα διαθέσιμα στοιχεία, προκύπτει ότι η αναλογία 62/38 δεν εκφράζει την πραγματική εικόνα της αγοράς, ενώ επιπλέον διαφαίνεται, ότι σε αυτή τη συγκεκριμένη κατηγορία (ΦΥΚ) αλλά και στα Νοσοκομεία του ΕΣΥ, υπάρχει διψήφια αύξηση ποσοστού πωλήσεων για το α’ εξάμηνο 2022, αλλά και σε ετήσια βάση, γεγονός που σημαίνει σημαντική αύξηση των φαρμακευτικών αναγκών των ασθενών ή/και έλλειψη ελέγχου της συνταγογράφησης. Την ίδια περίοδο τα φάρμακα κοινότητας αυξάνονται κατά 4% σε ετήσια βάση.

«Πρέπει να γίνει κατανοητό στην Πολιτεία πως εφόσον αποδέχεται τις θεραπευτικές αποφάσεις των θεραπόντων ιατρών θα πρέπει και να τις χρηματοδοτήσει, αυξάνοντας τη δημόσια φαρμακευτική δαπάνη και όχι να προσδοκά πως θα είναι η φαρμακοβιομηχανία εκείνη που εις το διηνεκές θα χρεώνεται τις αυξημένες ανάγκες του συστήματος ή /και την ελλιπή διαχείριση των διαθέσιμων πόρων», αναφέρει στην επιστολή του ο ΣΦΕΕ.
Σύμφωνα με τις φαρμακευτικές εταιρείες, όσο δεν συμβαίνει αυτό, η μόνη εναλλακτική λύση είναι η άμεση άρση του μέτρου της κατάτμησης της δαπάνης και οι άμεσες παρεμβάσεις στη συνταγογράφηση.

Ο Σύνδεσμος ζητά συνάντηση με τον Υπουργό το συντομότερο, τονίζοντας ότι «το τραγικότερο όλων είναι πως, παρά τις μετατροπές clawback σε rebate και τις εξοντωτικές διαπραγματεύσεις που λαμβάνουν χώρα, η παρούσα τάση της δαπάνης οδηγεί στο συμπέρασμα πως η συνολική υπέρβαση αλλά και το clawback του 2022 προβλέπονται αυξημένα σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά και σε σχέση με το 2020, γεγονός που σημαίνει και απόκλιση από το στόχο του RRF».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Φαρμακοβιομηχανία: Στα ύψη το clawback και το 2022

Φαρμακοβιομηχανία: Οι ξεχωριστοί προϋπολογισμοί του ΕΟΠΥΥ και πώς επηρεάζουν το clawback

gazzetta
gazzetta reader insider insider