Attica Bank: Ύστατες διαπραγματεύσεις των μετόχων για την ΑΜΚ – Περιθώριο 4 ημερών πριν ενεργοποιηθεί το Plan B

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Attica Bank: Ύστατες διαπραγματεύσεις των μετόχων για την ΑΜΚ – Περιθώριο 4 ημερών πριν ενεργοποιηθεί το Plan B
Attica Bank
ΤΧΣ και Ellington – ΤΜΕΔΕ ξανακάθονται σήμερα στο τραπέζι για να συζητήσουν, «ψαλιδίζοντας» τις αρχικές μαξιμαλιστικές τους θέσεις. Η εποπτικά αναγκαία ΑΜΚ κινείται στα 400 – 450 εκατ. ευρώ κατ' ανώτατον. Διασφάλιση της αύξησης του ποσοστού του στον τρίτο γύρο κεφαλαιακής ενίσχυσης, επιδιώκει το ΤΧΣ.

H ύστατη προσπάθεια για την εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης που θα επιτρέψει στο ΤΧΣ και στο σχήμα των Ellington – ΤΜΕΔΕ να προχωρήσουν από κοινού ως μέτοχοι στην δεύτερη κεφαλαιακή ενίσχυση της Attica Bank, θα καταβληθεί από σήμερα μέχρι την Κυριακή. Οι δύο βασικοί μέτοχοι ξαναπιάνουν τα μολύβια, ενώ η νέα Διευθύνουσα Σύμβουλος της Attica Bank, Ελένη Βρεττού, θα ετοιμάσει capital και business plan για να καταθέσει στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Η έκβαση των εξαντλητικών διαπραγματεύσεων των μετόχων, με τη συμμετοχή και της CEO της Attica Bank, θα κρίνει το εάν θα ενεργοποιηθούν τελικά οι εναλλακτικές για την ΑΜΚ της Τράπεζας. Όπως έγραψε το insider.gr, o δρόμος για τις εναλλακτικές επιλογές θα πρέπει να περάσει από το «σπάσιμο» της δεσμευτικής συμφωνίας που έχουν υπογράψει ΤΧΣ και Ellington/ΤΜΕΔΕ, προκειμένου να επιτραπεί σε νέους επενδυτές να μπουν στην ΑΜΚ και να αποκτήσουν ποσοστά στο μετοχικό κεφάλαιο της Attica Bank. Εναλλακτικές επιλογές επενδυτών θα μπορούσαν να είναι η περίπτωση κάποιου fund ή ακόμη και άλλης εγχώριας τράπεζας στην οποία δυνητικά θα κατέληγε η Attica Bank.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του insider.gr, ο τελικός γύρος διαπραγμάτευσης μεταξύ ΤΧΣ και Ellington – ΤΜΕΔΕ ξεκινά με την αποδοχή των δύο πλευρών να μειώσουν τον πήχη των μαξιμαλιστικών διεκδικήσεών τους και να ξεκινήσουν την κουβέντα από πιο ρεαλιστική βάση. Μία «κλινικά νεκρή» Τράπεζα, ωστόσο, δεν μπορεί να γίνει αυτομάτως μια «καθαρή Τράπεζα». Το πρώτο ζητούμενο είναι να μπορέσει να σταθεί στα πόδια της και κατόπιν να εξυγιανθεί πλήρως και να αναπτυχθεί.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η διαπραγμάτευση μεταξύ ΤΧΣ και Ellington – ΤΜΕΔΕ έγινε στη βάση υπερβολικών στόχων που απέβλεπαν στην δια μιας εξυγίανση της Τράπεζας. Στο πλαίσιο αυτό, ο πήχης των κεφαλαιακών αναγκών της δεύτερης ΑΜΚ τέθηκε πολύ ψηλά από τους συμβούλους και τους μετόχους. Συγκεκριμένα, σε ένα ποσό της τάξεως των 620 – 630 εκατ. ευρώ, το οποίο όμως δεν είναι εποπτικά αναγκαίο και σε αυτό έχουν συμφωνήσει τόσο η Τράπεζα της Ελλάδος, όσο και το Υπουργείο Οικονομικών. Μάλιστα, τα υπερβάλλοντα κεφάλαια δεν είναι αναγκαία ούτε για τη λήψη υψηλών προβλέψεων που θα κάλυπταν τις ζημίες των τιτλοποιήσεων NPLs της Τράπεζας, καθώς, όπως διαφαίνεται από την επικείμενη λήξη του «Ηρακλή» εντός του Οκτωβρίου, δεν θα γίνει η χρήση του Σχήματος Προστασίας Ενεργητικού. Σημειώνεται ότι το Υπουργείο Οικονομικών δεν είναι διατεθειμένο να ζητήσει νέα παράταση, ειδικά από τη στιγμή που η Eurostat κρατάει ανοιχτό το θέμα των κρατικών εγγυήσεων και τον υπολογισμό τους στο χρέος.

Στην πράξη, το ποσό που χρειάζεται σε αυτή τη φάση η Αttica Bank κινείται λίγο υψηλότερα από τα 365 εκατ. ευρώ, το οποίο είχαν αναφέρει ενδεικτικά ΤΧΣ και Ellington – ΤΜΕΔΕ, μετά την ολοκλήρωση της ΑΜΚ του περασμένου Δεκεμβρίου, κατά την υπογραφή του συμφωνητικού τους για τις επόμενες κινήσεις κεφαλαιακής ενίσχυσης της Attica Bank. Πρόκειται για ένα ποσό γύρω στα 400 – 450 εκατ. ευρώ κατ' ανώτατον.

Πέραν του ύψους των κεφαλαίων που θα απαιτήσει η δεύτερη ΑΜΚ, οι πλευρές των δύο μετοχικών «συνδυασμών» θα πρέπει να συμφωνήσουν και στα ποσοστά που θα αποκτήσει έκαστος μετά την δεύτερη ΑΜΚ και την τρίτη κεφαλαιακή «ένεση» που θα ακολουθήσει. Η συμφωνία των δύο πλευρών προβλέπει ότι το ποσοστό του ΤΧΣ θα υποχωρήσει σημαντικά κάτω του σημερινού 63% και ο ιδιώτης μέτοχος θα αποκτήσει το ποσοστό πλειοψηφίας. Σήμερα, το σχήμα Ellington – ΤΜΕΔΕ ελέγχει αθροιστικά ποσοστό περίπου 25% και βάσει των όσων συζητιούνται, κατά τις πληροφορίες, στόχος είναι το ποσοστό του ΤΧΣ να μειωθεί στο 32% και να ενισχυθεί άνω του 50% (56%) το ποσοστό του ιδιώτη μετόχου, ο οποίος θα αναλάβει και το μάνατζμεντ.

Ωστόσο, καθώς η συμφωνία προβλέπει και τρίτο γύρο κεφαλαιακής ενίσχυσης, θα πρέπει να συμφωνηθεί και η δυνατότητα ενίσχυσης του ποσοστού του ΤΧΣ στον γύρο αυτό. Αυτό, διότι μετά την τελευταία αναθεώρηση του νόμου για το ΤΧΣ, το Ταμείο είναι επενδυτής στις τράπεζες που συμμετέχει και όχι διασώστης. Επομένως, θα πρέπει να διασφαλίζει ότι η επένδυσή του στις τράπεζες αποδίδει, κάνοντας τις κινήσεις που θα έκανε ένας οποιοσδήποτε επενδυτής.

Στο πλαίσιο αυτό, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το ΤΧΣ διαπραγματεύεται να ενισχύσει σε δεύτερη φάση το ποσοστό του, στην περιοχή του 38% – 42%. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι στην προοπτική αυτή έχει αντιτεθεί το σχήμα Ellington – ΤΜΕΔΕ.

Όλα τα παραπάνω θέματα θα πρέπει να τύχουν συμβιβασμών μέσα στο επόμενο τετραήμερο, καθώς σε διαφορετική περίπτωση η ΑΜΚ της Αttica Bank θα προχωρήσει με άλλον στρατηγικό επενδυτή. Επί του παρόντος, πάντως, από την πλευρά της ΤτΕ φαίνεται να επικρατεί αισιοδοξία ότι ΤΧΣ και Ellington – ΤΜΕΔΕ θα μπορέσουν να καταλήξουν σε συμβιβαστική συμφωνία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Φορέας Ακινήτων: Ποια funds τον διεκδικούν – Τα επόμενα βήματα – Μέχρι τέλος του έτους ο επενδυτής

Παράταση ρήτρας γενικής διαφυγής και το 2023 στο τραπέζι της ΕΕ – Οι αγορές «απαιτούν» από την Ελλάδα πλεονάσματα

Ρεύμα: Οι τιμές μετά τις επιδοτήσεις – Παραδείγματα με το φθηνότερο & ακριβότερο προμηθευτή

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider