Μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης για την αγορά του Buy Now – Pay Later στην Ελλάδα, βλέπει η TBI bank, στοχεύοντας στους 100.000 πελάτες- καταναλωτές σύντομα. Η νέα challenger bank που ξεκίνησε να δραστηριοποιείται στη χώρας μας μόλις την 1η Μαΐου 2022, έχει χτίσει ήδη ένα δίκτυο 1.200 συνεργαζόμενων εμπόρων (σε όλους τους τομείς, τόσο υψηλής ταχύτητας και χαμηλής αξίας όπως η μόδα και τα καλλυντικά έως υψηλής αξίας σε κλάδους όπως η αγορά επίπλων, ηλεκτρονικών ειδών, ιατρικών υπηρεσιών κ.λπ.), οι οποίοι θα έχουν φτάσει τους 3.500 μέχρι το τέλος του 2023.
Όπως αναφέρει ο επικεφαλής της TBI bank στην Ελλάδα κ. Κώστας Τοβίλ, η TBI είναι μία challenger τράπεζα, με την τεχνολογία στον πυρήνα της, εξειδικευμένη σε λύσεις δανεισμού και εναλλακτικών πληρωμών με BNPL και δάνεια γενικού σκοπού. Οι αγορές του πελάτη, αξίας έως 300 ευρώ, γίνονται χωρίς κάρτα στο κατάστημα, σε τέσσερις άτοκες δόσεις, ενώ η χρηματοδότηση από την ΤΒΙ μπορεί να φτάσει τα 10.000 ευρώ. Ο πελάτης κανονίζει τον αριθμό των μηνιαίων δόσεων (έως 60) που επιθυμεί για την αποπληρωμή του δανείου του, το οποίο μετά την πληρωμή της τέταρτης δόσης είναι έντοκο.
Σύμφωνα με τον κ. Τοβίλ, η ΤΒΙ δίνει έμφαση στις κατηγορίες πελατών που συνήθως υπο-εξυπηρετούνται από τις παραδοσιακές τράπεζες. Ένας υπο-εξυπηρετούμενος πελάτης μπορεί να είναι κάποιος, ο οποίος εξαιτίας της νεαρής του ηλικίας και της έλλειψης προηγούμενης εμπειρίας δανεισμού εξαιρείται και δεν πληροί τις προϋποθέσεις για χρηματοδότηση αγοράς. Αυτό σημαίνει ότι η TBI Bank στην Ελλάδα μπορεί να ενσωματωθεί, να αξιολογήσει και να χρηματοδοτήσει πελάτες από 18 ετών έως συνταξιούχους, γρήγορα, με εξατομικευμένη τιμολόγηση, άμεσα και με διαφάνεια.
Στα άμεσα σχέδια της ΤΒΙ είναι να λανσάρει στους πελάτες της τη χορήγηση καταναλωτικού δανείου έως 10.000 ευρώ, χωρίς έξοδα και χωρίς ποινή προεξόφλησης, καθώς και να παρουσιάσει μέχρι τα τέλη του τρέχοντος έτους το mobile app της για τη διαχείριση λογαριασμών και τις εγκρίσεις δανείων πελατών της. Σε δεύτερο στάδιο, το 2023, στις παροχές της η Τράπεζα θα προσθέσει το daily banking, ενώ το 2024 εξετάζει να ξεκινήσει την χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων, με ποσά έως 20.000 ευρώ. «Η ΤΒΙ κάνει την τραπεζική του Lego», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Τοβίλ, σκιαγραφώντας το σταδιακό χτίσιμο υπηρεσιών στον πελάτη, το οποίο θα δημιουργήσει μία τράπεζα στο κινητό του.
Σημειώνεται ότι η αξιολόγηση του πελάτη γίνεται αυτόματα με σύστημα credit scoring της ΤΒΙ, ενώ πριν τη χορήγηση της πίστωσης, η Τράπεζα έχει πρόσβαση στα στοιχεία του «Τειρεσία». Στόχος είναι η αποφυγή δημιουργίας μη εξυπηρετούμενων οφειλών, με τον δείκτη κόκκινων δανείων να έχει ως στόχο - πλαφόν ποσοστό 4%. Όπως σημείωσε ο κ. Τοβίλ, διαπιστώνεται ότι οι πελάτες αποπληρώνουν κανονικά τα δάνειά τους και δεν παρασύρονται σε υπερχρέωση, γεγονός που πιστοποιεί μία θετική αλλαγή κουλτούρας πληρωμών.
Το μοντέλο δραστηριοποίησης της ΤΒΙ, η οποία είναι ένα από τα ταχύτερα αναπτυσσόμενα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, στηρίζεται στη φιλοσοφία εξυπηρέτησης του πελάτη την ώρα που χρειάζεται την χρηματοδότηση, με ταχύτητα και αξιοπιστία. Η ΤΒΙ λειτουργεί στην Ελλάδα με μία ομάδα 50 ανθρώπων, διεθνώς όμως το προσωπικό της προέρχεται από 16 εθνικότητες. Η ΤΒΙ λειτουργεί με 160 καταστήματα στη Ρουμανία και τη Βουλγαρία, ενώ έχει άδεια λειτουργίας (passport) και σε άλλες ευρωπαϊκές αγορές όπως η Γερμανία και η Λιθουανία.