Οι πέντε άξονες της αναπτυξιακής στρατηγικής του ομίλου Βενέτη για το 2022

Μαρίνα Φούντα
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Οι πέντε άξονες της αναπτυξιακής στρατηγικής του ομίλου Βενέτη για το 2022
Ποιοι είναι οι στόχοι της γνωστής αλυσίδας για την τρέχουσα χρονιά και πώς θα τους επιτύχει. Πώς διαχειρίζεται τις συνέπειες της ρωσο-ουκρανικής κρίσης και πώς θωρακίζεται έναντι των πληθωριστικών πιέσεων. Τι έδειξαν οι οικονομικές καταστάσεις του 2021.

Σε πέντε βασικούς άξονες στηρίζει την αναπτυξιακή του στρατηγική για την τρέχουσα χρονιά ο όμιλος Βενέτη. Θέτοντας ως πρωταρχικό στόχο τη διατήρηση υψηλής κερδοφορίας και το 2022, επικεντρώνεται στη συνετή ανάπτυξη του δικτύου καταστημάτων της μητρικής, την επέκταση των δραστηριοτήτων των σημαντικότερων θυγατρικών του, τη λελογισμένη μείωση του κόστους παραγωγής, την επίτευξη οικονομιών κλίμακας, καθώς και στη διατήρησης της ποιοτικής υπεροχής έναντι του ανταγωνισμού.

Όπως προκύπτει από τις οικονομικές καταστάσεις που καταχωρήθηκαν στο ΓΕΜΗ πριν από μερικά 24ωρα, το 2021 ο τζίρος του ομίλου ανήλθε στα 43,00 εκατ. ευρώ, αυξημένος έναντι των 36,35 εκατ. ευρώ το 2020, ενώ το μικτό κέρδος αυξήθηκε στα 21,56 εκατ. ευρώ από 17,68 εκατ. ευρώ την προηγούμενη χρονιά.

Τα προ φόρων κέρδη διαμορφώθηκαν στα 5,06 εκατ. ευρώ από 1,72 εκατ. ευρώ την περασμένη χρονιά, ενώ τα καθαρά μετά από φόρους κέρδη αυξήθηκαν το 2021 στα 3,45 εκατ. ευρώ από 1,68 εκατ. ευρώ έναν χρόνο νωρίτερα.

Η ρωσο-ουκρανική κρίση

Όπως επισημαίνει η διοίκηση, η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου 2022, εκτός από την τραγική απώλεια ανθρώπινων ζωών και την καταστροφή υποδομών, έχει σημαντικές επιπτώσεις στην οικονομία και στις χρηματαγορές. Πιο συγκεκριμένα, παρατηρήθηκαν σημαντικές ανατιμήσεις στις τιμές ενέργειας (φυσικό αέριο και πετρέλαιο) και κάποιων πρώτων υλών και βασικών αγαθών, οι οποίες δύνανται να οδηγήσουν σε πληθωριστικές πιέσεις και κατ' επέκταση σε χαμηλότερη ανάπτυξη της οικονομίας. Το ανωτέρω γεγονός θεωρείται ως μη διορθωτικό.

Η επιστολή Μονεμβασιώτη στον πρωθυπουργό για το ενεργειακό κόστος

Αίσθηση προκάλεσε μάλιστα η επιστολή που απέστειλε στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, λίγο πριν την εκπνοή του περασμένου Οκτώβρη, ο πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της αλυσίδας Βενέτης, Παναγιώτης Μονεμβασιώτης, για το δυσθεώρητο ενεργειακό κόστος που απειλεί τις επιχειρήσεις στην Ελλάδα.

«Από τον Σεπτέμβριο του 2021 έχουμε μπει σε μία νέα κρίση, στην κρίση της ενέργειας η οποία απ’ ότι φαίνεται θα είναι καθοριστική και θα θέσει σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων που κατάφεραν να μείνουν όρθιες από τις προηγούμενες κρίσεις… Τους τελευταίους μήνες μπαίνουμε σε μία ακόμη νέα κρίση, τη λεγόμενη επισιτιστική, εξαιτίας της οποίας σήμερα αρχίζουμε να έχουμε ελλείψεις και διαδοχικές αυξήσεις σε βασικές πρώτες ύλες και σε είδη πρώτης ανάγκης. Ενδεικτικά θα σας αναφέρουμε ότι οι τιμές των πρώτων υλών αλλάζουν κάθε 3 ημέρες μόνο προς τα πάνω.

Λόγω της επισιτιστικής κρίσης που φαίνεται να έρχεται με πολύ γρήγορους ρυθμούς θα θέλαμε να σας επισημάνουμε ότι στις πολύ δύσκολες μέρες που αναμένουμε τους επόμενους μήνες καλό θα είναι να περισώσουμε ό,τι προλαβαίνουμε από τις εταιρείες και τα καταστήματα που παράγουν βασικά αγαθά διατροφής ώστε εκείνη την κρίσιμη στιγμή να παραμείνουν ζωντανές και να μπορούν να εξυπηρετήσουν τους καταναλωτές. Οι εταιρείες του κλάδου μας που δραστηριοποιούνται στο χώρο της αρτοποιείας, της ζαχαροπλαστικής και της εστίασης χρειάζονται την ενέργεια για να παράγουν προϊόντα, για να ζυμώσουν προϊόντα, για να ψήσουν προϊόντα, για να μαγειρέψουν προϊόντα και να ολοκληρώσουν αγαθά πρώτης ανάγκης προς εξυπηρέτηση της καθημερινότητας των καταναλωτών. Αυτές λοιπόν οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις σήμερα πλήττονται από τους υπέρογκους λογαριασμούς και το υπέρμετρο κόστος της ενέργειας… Ενδεικτικά σας αναφέρουμε ότι για μία τέτοια επιχείρηση που είχε 2.000 ευρώ κόστος μηνιαίας ενέργειας σήμερα το κόστος έχει εκτοξευθεί στο ποσό των 9.000 και 10.000 ευρώ μηνιαίως. Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι σε λίγους μήνες οι επιχειρήσεις θα αφανιστούν…», σημειώνεται μεταξύ άλλων στην εν λόγω επιστολή.

Η εταιρεία Βενέτη συμπληρώνει φέτος 74 χρόνια λειτουργίας στην αγορά. Η δραστηριότητά της ξεκίνησε το 1948, όταν στη Νέα Ερυθραία άνοιξε τις πόρτες του ο πρώτος φούρνος Βενέτη. Η ανοδική πορεία ήταν συνεχής, ενώ την τελευταία δεκαετία με νέα, πρωτοποριακά concept καταστημάτων άλλαξε τα δεδομένα στους κλάδους της εστίασης, της αρτοποιίας και της ζαχαροπλαστικής. Σήμερα, το δίκτυο των καταστημάτων της ξεπερνά τα 110 σημεία σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Σε νέα εποχή, με ανανεωμένο στόλο, μπαίνει η Aegean

ΑΒΑΞ: Η «προίκα» των Παραχωρήσεων, η αναδιάρθρωση δανεισμού και τα «πωλητήρια»

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider