Στο «παρά πέντε» οι διοικήσεις τραπεζών και ΤΧΣ

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στο «παρά πέντε» οι διοικήσεις τραπεζών και ΤΧΣ

Εξαντλούνται τα χρονικά περιθώρια για την επιλογή των προσώπων που θα στελεχώσουν την Εθνική και την Πειραιώς, αλλά και το ίδιο το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Όπως αναφέρουν στο insider.gr καλά πληροφορημένες πηγές, προέχει ο διορισμός των νέων μελών της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΤΧΣ, τα οποία θα κληθούν να επικυρώσουν και τις νέες τραπεζικές διοικήσεις. Το θέμα που τίθεται, βέβαια, είναι κατά πόσο οι νεοδιορισθέντες θα είναι σε θέση να αναλάβουν άμεσα καθήκοντα ώστε να προβούν και στη λήψη κρίσιμων αποφάσεων που αφορούν στα νέα «κεφάλια» των τραπεζών.

Οι αποφάσεις για τα εκτελεστικά στελέχη του ΤΧΣ αναμένεται να ληφθούν στις αρχές της επόμενης εβδομάδας. Ως πιθανή ημερομηνία αναφέρεται η 18η Οκτωβρίου (Τετάρτη), χωρίς αυτό όμως να είναι βέβαιο. Το short-list των υποψηφίων έχει παραδοθεί ήδη από την Επιτροπή Επιλογής (Selection Panel) στον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, ο οποίος θα λάβει και την οριστική απόφαση.

Μεταξύ των επικρατέστερων υποψηφίων για τη θέση του διευθύνοντα συμβούλου φέρεται να είναι ο Χριστόφορος Στράτος, μη εκτελεστικό μέλος του Γενικού Συμβουλίου, ο οποίος ανέλαβε προσωρινός διευθύνων σύμβουλος με εισήγηση του προέδρου του ΤΧΣ, Γιώργου Μιχελή, μετά την παραίτηση του προκατόχου του Άρη Ξενόφου.

«Όλα είναι ακόμη ανοιχτά», αναφέρουν πηγές του insider.gr που έχουν γνώση του θέματος και εκτιμούν ότι το τοπίο θα έχει ξεκαθαρίσει οριστικά στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Επόμενη στη σειρά είναι η Τράπεζα Πειραιώς, όπου ανοιχτή παραμένει ουσιαστικά η θέση του διευθύνοντος συμβούλου. Ο διορισμός του Γιώργου Χατζηνικολάου, πρώην αντιπροέδρου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς που έχει διατελέσει CEO της Tbank, έχει «κλειδώσει», σύμφωνα με έγκυρες πηγές. Η προσοχή τώρα στρέφεται στον διευθύνοντα σύμβουλο, που αποτελεί και «αγκάθι» στη συνολική διαδικασία. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η επίσημη ανακοίνωση των δύο ονομάτων αναμένεται να γίνει ταυτόχρονα μέσα στην επόμενη εβδομάδα.

Όσον αφορά στην Εθνική Τράπεζα, η Επιτροπή Επιλογής έχει δεχθεί «βουνό βιογραφικών», τα οποία σύμφωνα με τις πηγές του insider.gr ξεπερνούν τα 350. Συγκεκριμένα, για τη θέση της σημερινής προέδρου Λούκας Κατσέλη, έχουν υποβληθεί 50 αιτήσεις, για τη θέση του προέδρου της Επιτροπής Ελέγχου περίπου 30, ενώ για τις δύο θέσεις στο διοικητικό συμβούλιο εξετάζονται 200 περίπου βιογραφικά.

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, στην τελική λίστα (short-list) αναμένεται να καταλήξουν το 10% περίπου των αιτήσεων. Λόγω του υψηλού ενδιαφέροντος, η διαδικασία ενδέχεται να κρατήσει λίγο περισσότερο από την Τράπεζα Πειραιώς, σε κάθε περίπτωση όμως θα πρέπει να ολοκληρωθεί έως τις 20-22 Οκτωβρίου.

Πηγές του ΤΧΣ ξεκαθαρίζουν, πάντως, ότι η διαδικασία της επιλογής τραπεζικών διοικήσεων θσ έχει ξεκαθαρίσει οριστικά έως το τέλος Οκτωβρίου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider