ΕΚΤ: Τον Δεκέμβριο «τα σπουδαία» για τις αγορές ομολόγων

Μαρίνα Φούντα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΕΚΤ: Τον Δεκέμβριο «τα σπουδαία» για τις αγορές ομολόγων

Καθώς ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη δεν λέει να ανακάμψει, τα βλέμματα των αγορών στρέφονται εκ νέου στη Φρανκφούρτη, ενόψει της νέας συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, την Πέμπτη 20 Οκτωβρίου.

Η συνεδρίαση της Πέμπτης είναι η προτελευταία της ΕΚΤ για το 2016, με την πλειοψηφία των αναλυτών να μην περιμένει και πολλά από τον Mario Draghi για τα επόμενες κινήσεις της κεντρικής τράπεζας. Υπάρχει ωστόσο μια σημαντική μερίδα παραγόντων της αγοράς που εφιστά την προσοχή στη συνεδρίαση της 20ης Οκτωβρίου, δεδομένων των σεναρίων που έχουν κάνει την εμφάνισή τους τις τελευταίες εβδομάδες και αφορούν στο ενδεχόμενο μείωσης του προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων (QE) που εφαρμόζει η ΕΚΤ.

Υπενθυμίζεται εδώ πως η ΕΚΤ αγοράζει σε μηνιαία βάση ομόλογα ύψους 80 δισ. ευρώ περίπου. Κι ενώ όλοι «στοιχημάτιζαν» στην επέκταση του προγράμματος και μετά τον Μάρτιο του 2017 (οπότε και λήγει βάσει των αρχικών του σχεδιασμών), ξαφνικά άρχισαν να κυκλοφορούν σενάρια περί μείωσής του όγκου αγοράς κρατικών ομολόγων σε μηνιαία βάση, στα πρότυπα του tapering που είχε εφαρμόσει τα προηγούμενα χρόνια η αμερικανική Fed, όταν αποφάσισε να τερματίσει σταδιακά το δικό της πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Τα σενάρια περί μείωσης του προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων της ΕΚΤ – έως και κατά 10 δισ. ευρώ μηνιαίως – έχουν ήδη διαψευστεί από κορυφαίους αξιωματούχους της Φρανκφούρτης, ωστόσο έχουν καταφέρει να διαμορφώσουν ήδη ένα κλίμα, ενισχύοντας το «πέπλο μυστηρίου» που καλύπτει τα επόμενα βήματα του Mario Draghi…

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ έχει ακόμη στη διάθεσή του μόλις τέσσερις προγραμματισμένες συνεδριάσεις, προκειμένου να αποφασίσει για το μέλλον του QE, προτού αυτό εκπνεύσει τον Μάρτιο του 2017. Οι επόμενες συνεδριάσεις έχουν προγραμματιστεί για τις: 20 Οκτωβρίου, 8 Δεκεμβρίου, 19 Ιανουαρίου, 9 Μαρτίου.

«Η ΕΚΤ είναι απίθανο να λάβει αποφάσεις για τυχόν αλλαγές του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης την ερχόμενη Πέμπτη. Δεν αποκλείεται όμως να καλλιεργήσει το έδαφος για σημαντικές ανακοινώσεις στην επόμενη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου, στις 8 Δεκεμβρίου. Τον Δεκέμβριο είναι πιθανό η ΕΚΤ να ανακοινώσει τη χρονική επέκταση του QE και πέραν του Μαρτίου του 2017», προβλέπει ο Jonathan Loynes, επικεφαλής οικονομολόγος της Capital Economics, αρμόδιος για τα ευρωπαϊκά ζητήματα.

Όπως προκύπτει άλλωστε και από τα ευρήματα της νέας δημοσκόπησης του πρακτορείου Reuters, λόγω των «χαμηλών πτήσεων» του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη, η πλειοψηφία οικονομολόγων και αναλυτών θεωρεί σχεδόν δεδομένη την παράταση του QE και μετά τον Μάρτιο του 2017.

Προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα η Societe Generale δείχνει να «υιοθετεί» τα σενάρια μείωσης του όγκου των αγορών ομολόγων. Όπως προβλέπουν οι αναλυτές της γαλλικής επενδυτικής τράπεζας, η ΕΚΤ θα ανακοινώσει την χρονική επέκταση του QE τουλάχιστον ως τον Ιανουάριο του 2018. Ταυτόχρονα όμως θα μειώνει και το ύψος των αγορών ομολόγων, έως και κατά 10 δισ. ευρώ μηνιαίως.

Παρά τις διαψεύσεις από το «στρατηγείο» της Φρανκφούρτης, το tapering θα έχει την τιμητική του στη συνεδρίαση της Πέμπτης. Ωστόσο, είναι σχεδόν βέβαιο πως, παρά τη «βροχή» ερωτήσεων που μπορεί να δεχθεί για αυτό το θέμα ο Draghi, το πιθανότερο είναι πως… θα κάνει ότι δεν ακούει.

«Ένα άκρως ενθαρρυντικό στοιχείο είναι το γεγονός ότι ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη αναμένεται να αυξηθεί εντός των ερχόμενων έξι μηνών. Από τη δυναμική της αύξησής του, θα κριθούν και οι αποφάσεις της ΕΚΤ», σπεύδουν να επισημάνουν οι αναλυτές της Societe Generale.

«Η ΕΚΤ την Πέμπτη αναμένεται να επιβεβαιώσει πως δεν έχει καν συζητήσει το ενδεχόμενο μείωσης του όγκου των αγορών ομολόγων (tapering)», εκτιμούν, από την πλευρά τους, οι αναλυτές της Bank of America Merrill Lynch.

Εάν η ΕΚΤ προτίθεται να προχωρήσει σε αλλαγές του QE, αυτό δεν πρόκειται να γίνει τον Οκτώβριο, τονίζουν οι αναλυτές της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας, προσθέτοντας πως η όποια ανάληψη δράσης δεν αποκλείεται να ανακοινωθεί τον ερχόμενο Δεκέμβριο.

Για τη Bank of America Merrill Lynch, είναι βέβαιη η χρονική επέκταση του QE, τουλάχιστον ως τον Σεπτέμβριο του 2017. Ωστόσο, η επενδυτική τράπεζα δεν προβλέπει – ακόμη – μείωση των μηνιαίων αγορών ομολόγων, θεωρώντας πως η ΕΚΤ θα συνεχίζει να αγοράζει ομόλογα ύψους 80 δισ. ευρώ το μήνα, τουλάχιστον ως το καλοκαίρι του 2017. Από εκεί και ύστερα, είναι πιθανό να αρχίσει το tapering.

QE και ευρώ

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Bank of America Merrill Lynch, όποιες κι αν είναι οι αποφάσεις/ανακοινώσεις της ΕΚΤ την ερχόμενη Πέμπτη, ο αντίκτυπος στο ευρώ δεν θα είναι σημαντικός.

Και αυτό γιατί οι αγορές έχουν σχεδόν προεξοφλήσει τη χρονική επέκταση του προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων. Και μάλιστα εμφανίζονται διατεθειμένες να περιμένουν ως τον Δεκέμβριο για να ενημερωθούν επισήμως για όλες τις «καυτές» λεπτομέρειες.

«Εάν τον Δεκέμβριο η Fed προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων και η ΕΚΤ ανακοινώσει την παράταση του QE, τότε το ευρώ θα κινηθεί κάτω των 1,10 δολαρίων. Όμως, κάθε πτώση του ενιαίου νομίσματος θα πρέπει να θεωρηθεί τεράστια αγοραστική ευκαιρία», επισημαίνουν οι αναλυτές της Bank of America Merrill Lynch.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider