Πού κολλάει η επιλογή της νέας διοίκησης στο ΤΧΣ

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πού κολλάει η επιλογή της νέας διοίκησης στο ΤΧΣ

Οι αντικρουόμενες επιδιώξεις της επιτροπής επιλογής του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (selection panel) και της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών φαίνεται να «μπλοκάρουν» την επιλογή του νέου διευθύνοντος συμβούλου του Ταμείου.

Η δυστοκία που υπάρχει είχε ως αποτέλεσμα να περάσει η χθεσινή ημερομηνία - ορόσημο - χωρίς να «βγει λευκός καπνός».

Σύμφωνα με πληροφορίες η επιλογή του νέου διευθύνοντος συμβούλου του ΤΧΣ δεν αποτελεί απλώς ένα πρόβλημα προσώπου.

Αντίθετα, φαίνεται να συγκρούονται δύο διαφορετικές αντιλήψεις για τον τρόπο διοίκησης των τραπεζών. Η μία αντίληψη την οποία ενστερνίζονται τα μέλη του selection panel, οδηγεί εν τέλει σε ριζικές αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο διοικούνται οι συστημικές τράπεζες. Για το λόγο αυτό ο «ιδανικός υποψήφιος» θα πρέπει να είναι έλληνας του εξωτερικού με εγνωσμένη τραπεζική εμπειρία. Τα προσόντα αυτά φαίνεται να πληροί ο κ. Κατσικώτης, ο οποίος τυγχάνει της αποδοχής και της διοίκησης της Τραπέζης της Ελλάδος.

Η άλλη αντίληψη η οποία φαίνεται να υποστηρίζεται από τον Κορεάτη σύμβουλο του κ. Τσακαλώτου κ. Kim, οδηγεί στην παγίωση του σημερινού status quo τόσο στο Ταμείο, όσο και στο τραπεζικό τοπίο. Στο πλαίσιο αυτό ο νυν διευθύνων σύμβουλος του ΤΧΣ κ. Στράτος θα μπορούσε να αποτελέσει την ιδανική επιλογή.

Στο «παιγνίδι» εξουσίας που διεξάγεται μεταξύ selection panel και κυβέρνησης, ενεργή εμπλοκή έχουν και οι δανειστές. Οι τελευταίοι σαφώς επιθυμούν να προχωρήσουν οι διοικητικές αλλαγές στις τράπεζες, προκειμένου να εκλείψουν οι παθογένειες του παρελθόντος. Ταυτοχρόνως όμως δεν θα ήθελαν ριζοσπαστικές λύσεις οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν σε συγκρούσεις στο εσωτερικό των τραπεζών οδηγώντας τες ουσιαστικώς σε ακυβερνησία. Για παράδειγμα η δυστοκία και όλα τα περιπετειώδη που έχουν παρατηρηθεί στη διαδικασία επιλογής του νέου διευθύνοντος συμβούλου της Τράπεζας Πειραιώς, αποτελούν προανάκρουσμα ανεπιθύμητων παρενεργειών.

Πάντως τα χρονικά περιθώρια στενέουν καθώς ακόμη και αν οι διαδικασίες παραταθούν για τις 31 Οκτωβρίου αντί της 21ης, η Επιτροπή διορισμών (Nomination Committee) της Τράπεζας Πειραιώς θα πρέπει να καταλήξει άμεσα. Οι υποψήφιοι που φαίνεται να έχουν παραμείνει στο short list είναι οι κ.κ Γ.Πουλόπουλος, Σπ. Παπασπύρου και Λοιζίδης. Το ζήτημα φαίνεται να απασχόλησε και τους κκ. Στουρνάρα, Τσακαλώτο, Δραγασάκη στη συνάντηση που είχαν στις αρχές της εβδομάδας. Μετά απ΄ όλα αυτά, ανεβαίνει κατακόρυφα το ενδιαφέρον για το προγραμματισμένο διοικητικό συμβούλιο της Τράπεζας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider