Μασκ: Θέλει δίκη στο Τέξας και όχι στο Σαν Φρανσίσκο για την υπόθεση χειραγώγησης των μετοχών της Tesla

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μασκ: Θέλει δίκη στο Τέξας και όχι στο Σαν Φρανσίσκο για την υπόθεση χειραγώγησης των μετοχών της Tesla
Σύμφωνα με την εκδοχή του, στην Καλιφόρνια βιώνει μεγάλη «αρνητικότητα» μετά την εξαγορά του Twitter και δεν θα βρεθούν αμερόληπτοι ένορκοι.

Οι δικηγόροι της Tesla και του Ελόν Μασκ ζήτησαν από έναν ομοσπονδιακό δικαστή στο Σαν Φρανσίσκο να μεταφέρει ή να καθυστερήσει μια επικείμενη δίκη από τη Βόρεια Καλιφόρνια στο Δυτικό Τέξας, ισχυριζόμενοι ότι δεν θα μπορέσουν να βρουν αμερόληπτους ενόρκους και επικαλούμενοι την «αρνητικότητα» προς το πρόσωπο του Μασκ που υποβόσκει στο Σαν Φρανσίσκο.

Όπως αναφέρει το CNBC, ο Μασκ, και άλλα νυν και πρώην μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Tesla, πρόκειται να αντιμετωπίσουν δίκη, μετά από μια ομαδική αγωγή μετόχων που ισχυρίζεται ότι ο Διευθύνων Σύμβουλος χειραγώγησε τις μετοχές της Tesla το 2018, όταν έγραψε στο Twitter ότι σκέφτεται να αποκτήσει ιδιωτικά την εταιρεία ηλεκτρικών οχημάτων του στα 420 δολάρια ανά μετοχή, προσθέτοντας ότι είχε «εξασφαλιστεί χρηματοδότηση» για να το κάνει.

Μετά από αυτό, η διαπραγμάτευση των μετοχών της Tesla αρχικά σταμάτησε και στη συνέχεια η μετοχή της εταιρείας για εβδομάδες βίωσε υψηλή αστάθεια.

Εκείνο το έτος, ο Μασκ διέμενε στην Καλιφόρνια και η Tesla είχε την έδρα του στο Πάλο Άλτο. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Tesla και της SpaceX μετέφερε την κατοικία του στο Τέξας το 2020 και η εταιρεία ηλεκτρικών οχημάτων του μετέφερε την έδρα της στο Ώστιν του Τέξας το 2021.

Το 2022, ο ανώτερος περιφερειακός δικαστής της Βόρειας Καλιφόρνια, Έντουαρντ Μ. Τσεν, ο οποίος επιβλέπει τη δίκη, έκρινε ότι οι δηλώσεις του Μασκ το 2018 ήταν ψευδείς και ότι τις ανέβασε στο Twitter εν γνώσει του.

Η επικείμενη δίκη και το σώμα των ενόρκων θα αποφασίσουν εάν τα διαβόητα tweets του Μασκ είχαν σημασία για τους μετόχους, εάν και πώς επηρέασαν την τιμή της μετοχής της Tesla και εάν η εταιρεία ή οι διευθυντές της θα πρέπει να θεωρηθούν υπεύθυνοι και να πληρώσουν αποζημίωση.

Στην πρόταση μεταφοράς του τόπου διεξαγωγής της δίκης, οι δικηγόροι που εκπροσωπούν την Tesla και τον Μασκ υποστηρίζουν ότι ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας έχει συγκεντρώσει εκτεταμένη και αρνητική δημοσιότητα στην Καλιφόρνια μετά την εξαγορά του Twitter που έχει έδρα το Σαν Φρανσίσκο, τον Οκτώβριο του 2022.

Ο Μασκ ανέλαβε Διευθύνων Σύμβουλος του Twitter και έχει οδηγήσει στην έξοδο χιλιάδες υπαλλήλους, σε μια σειρά χαοτικών απολύσεων από τότε που έκλεισε η συμφωνία.

Ενδεικτικό του κλίματος που επικαλείται ο Μασκ για να μεταφέρει τη δίκη στο Τέξας, είναι οι αποδοκιμασίες που δέχθηκε κατά τη διάρκεια δημόσιας εμφάνισης του στο Σαν Φρανσίσκο.

Φωτογραφία Getty Images/ Ideal Images

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider