Alpha Bank – Top of the Tops

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Alpha Bank – Top of the Tops
Ο δείκτης των Ελληνικών τραπεζών έχει ήδη αποδόσει +9%, όσο δηλαδή και οι Ευρωπαϊκές τράπεζες με βάση τον δείκτη SX7E, με την Alpha Bank να γράφει ήδη  +14%, επίδοση υψηλότερη από τις Ευρωπαϊκές τράπεζες.

Εξαιρετικά δημοφιλείς αποδεικνύονται οι τράπεζες για το 2023, και δεν είναι μόνο η ομοβροντία από θετικές αναφορές αναλυτών αλλά και οι επιδόσεις των μετοχών τις πρώτες δύο βδομάδες του έτους, που δείχνουν ότι υπάρχει ενίσχυση του θετικού κλίματος και αποκλιμάκωση των προβληματισμών για τις προοπτικές της οικονομίας.

Ο δείκτης των Ελληνικών τραπεζών έχει ήδη αποδόσει +9%, όσο δηλαδή και οι Ευρωπαϊκές τράπεζες με βάση τον δείκτη SX7E, με την Alpha Bank να γράφει ήδη +14%, επίδοση υψηλότερη από τις Ευρωπαϊκές τράπεζες.

Η συμπεριφορά αυτή της μετοχής δεν θα έπρεπε να προκαλεί ιδιαίτερη έκπληξη καθώς είναι η τράπεζα με το μεγαλύτερο free float στην Ελληνική αγορά, ένα διακριτό πλεονέκτημα έναντι του ανταγωνισμού, και ταυτόχρονα την μεγαλύτερη συμμετοχή παραδοσιακών ξένων θεσμικών επενδυτών στο μετοχολόγιό της. Άμεσο αποτέλεσμα αυτού είναι και το γεγονός ότι η μετοχή κάνει υψηλούς όγκους, ενισχύοντας την δυνατότητα των ξένων θεσμικών χαρτοφυλακίων να τοποθετηθούν.

Έτερος βασικός λόγος για την καλύτερη χρηματιστηριακή επίδοση είναι ότι αναμένεται σημαντική αύξηση στις εκτιμήσεις για τη μελλοντική κερδοφορία, που δεν έχουν ακόμη απεικονισθεί στο ταμπλό. Επενδυτικοί οίκοι, όπως οι Goldman Sachs, Wood, HSBC, Morgan Stanley, Deutsche Bank, Citigroup και Mediobanca, έχουν προβεί σε αύξηση των εκτιμήσεών τους για την μετοχή στις τελευταίες τους αναφορές βλέποντας τις ξεκάθαρα θετικές προοπτικές για την Alpha Bank.

Την Alpha Bank άλλωστε ξεχωρίζει σε έκθεσή της και η JP Morgan από όλες τις τράπεζες στην περιοχή CEMEEA (Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική), εκτιμώντας το fair value της μετοχής της Τράπεζας στα Ευρώ 1,6, με τιμή στόχο Ευρώ 1.50. Σε report στις 6 Δεκεμβρίου η JPMorgan είχε εντάξει την μετοχή της Alpha Bank στις 10 κορυφαίες μετοχές, ανεξαρτήτως κλάδου, για το 2023 στην περιοχή της Κεντρικής, Ανατολικής Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής (CEEMEA) – η μοναδική ελληνική μετοχή στην κατηγορία των αναδυόμενων ευρωπαϊκών αγορών και η πρώτη ελληνική στη σχετική κατάταξη από το 2014

Συγκεκριμένα, ο αμερικανικός επενδυτικός οίκος αναφέρεται στις βελτιωμένες προοπτικές της Τράπεζας, αποτέλεσμα μεταξύ άλλων, της επίτευξης μονοψήφιου δείκτη ΜΕΑ, της σημαντικής επέκτασης του δανειακού χαρτοφυλακίου - το οποίο, όπως επισημαίνει ο οίκος, υποστηρίζεται από την ηγετική θέση της Τράπεζας στο corporate banking - καθώς και στην οργανική και μη οργανική ανάπτυξη της Alpha Bank Romania. Στην ανάλυσή του, ο επενδυτικός οίκος επισημαίνει ότι παρ’ όλο που υιοθετεί μια πιο συντηρητική θέση από το guidance που έχει δώσει η Διοίκηση, βλέπει την Τράπεζα να πετυχαίνει «με άνεση» απόδοση ιδίων κεφαλαίων (ROTE) της τάξης του 7,5% το 2024, ενώ εκτιμά ότι η μετοχή θα αρχίσει να συγκεντρώνει ολοένα και μεγαλύτερο ενδιαφέρον από τους επενδυτές.

Η αναμενόμενη άνοδος της κερδοφορίας θα οδηγήσει την αποτίμηση της Alpha Bank προς αυτήν της Εθνικής και της Euroban, καταλήγει η JP Morgan.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider