Επισήμως γνωστοποίησε το ενδιαφέρον της για τη συμμετοχή της στην επικείμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Attica Bank, η Thrivest Holdings των βασικών επενδυτών της Παγκρήτιας Τράπεζας, Δ. Μπάκου – Γ. Καϋμενάκη και Αλ. Εξάρχου.
Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε νωρίτερα η Attica Bank, αναφέρεται ότι «η Attica Bank Ανώνυμη Τραπεζική Εταιρεία (εφεξής η «Τράπεζα»), σε συνέχεια των ανακοινώσεων της που αφορούν την εγκριθείσα και υπό υλοποίηση αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της, γνωστοποιεί προς το επενδυτικό κοινό ότι έλαβε σήμερα από την εταιρεία Thrinvest Holdings Ltd επιστολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος για συμμετοχή της τελευταίας σε αυτή. Η Διοίκηση της Τράπεζας αξιολογεί την επιστολή και το περιεχόμενο της. Η Τράπεζα θα ενημερώνει άμεσα το επενδυτικό κοινό για οποιαδήποτε εξέλιξη».
Η παρουσία του επενδυτικού τριδύμου στις εν εξελίξει διαδικασίες για την κεφαλαιακή ενίσχυση της Attica Bank αποτελεί εναλλακτική για την περίπτωση που τελικώς η Ellington δεν παραμείνει ως ιδιώτης επενδυτής στην Attica Bank. Το τελευταίο διάστημα υπάρχει έντονη φημολογία ότι η Ellington δεν επιθυμεί να παραμείνει στο μετοχικό σχήμα. Σε περίπτωση αποχώρησής της, το ΤΧΣ θα πρέπει να συνάψει νέα συμφωνία μετόχων με την Thrivest ενόψει της επικείμενης ΑΜΚ, ύψους 490 εκατ. ευρώ.
Διαβάστε ακόμα: Η Ellington συνεχίζει τις διαπραγματεύσεις για τη συμμετοχή της στην ανακεφαλαιοποίηση της Attica Bank
Σημειώνεται ότι το ενδιαφέρον συμμετοχής της Thrivest στην ΑΜΚ της Attica Bank δεν αποκλείει και τη συμμετοχή της Ellington. Ωστόσο, το τοπίο θα ξεκαθαρίσει τις επόμενες ημέρες, καθώς μέχρι τα τέλη του μήνα η διοίκηση της Attica Bank θα πρέπει να παρουσιάσει την στρατηγική για την μείωση των κόκκινων δανείων, ουσιαστικά δηλαδή το πώς θα αντιμετωπιστούν τιτλοποιήσεις συνολικού ύψους μη εξυπηρετούμενων δανείων 2,6 δις. ευρώ.
Στο προηγούμενο Διοικητικό Συμβούλιο της Attica Bank είχαν παρουσιαστεί από τους συμβούλους της Τράπεζας Pepper, UBS και Euroxx, η αξιολόγηση των τιτλοποιημένων χαρτοφυλακίων (τιτλοποιήσεις Omega, Astir 1 & 2 και Metexelixis, συνολικού ύψους 2,6 δις. ευρώ) και οι διαθέσιμες επιλογές για την αποτελεσματική μείωση του δείκτη μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων. Για τα παραπάνω, η Τράπεζα είχε ανακοινώσει ότι θα αποφανθεί και θα επιλέξει τα κατάλληλα εργαλεία μέσα στο αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα, λαμβάνοντας υπόψη τις διεθνείς πρακτικές που έχουν υιοθετηθεί για τη μείωση των NPEs εκτός κρατικής εγγύησης.
Οι αποφάσεις και επιλογές της Attica Bank θα καθοριστούν από:
α) Την συμφωνία μετόχων της 30/9/2022, αναφορικά με τη χρήση των 300 εκατ. ευρώ για τη μείωση των NPEs ως μέγιστο ποσό από τα 490 εκατ. ευρώ των συνολικών κεφαλαίων που θα αντληθούν από την προγραμματισμένη κεφαλαιακή ενίσχυση
β) Το επιχειρηματικό σχέδιο της Τράπεζας, και
γ) Κυρίως τις εποπτικές απαιτήσεις για τη διαχείριση των κόκκινων δανείων.