Το δικό της startup story συνεχίζει να χτίζει με συνέπεια η Ελλάδα, με τις εξελίξεις να καταγράφονται πυκνές ήδη από τον πρώτο μήνα του έτους. Παρότι μάλιστα η εγχώρια startup σκηνή απέχει ακόμα από τα οικοσυστήματα άλλων χωρών αντίστοιχου μεγέθους με την Ελλάδα όπως η Πορτογαλία και η Ιρλανδία, το 2023 δείχνει να ανεβάζει ταχύτητα, μετά από μια χρονιά που σημαδεύτηκε σε διεθνές επίπεδο από την δυστοκία των επενδυτών.
Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι από τον πρώτο μήνα του νέου έτους, ελληνικές startups βρέθηκαν στην επενδυτική ατζέντα διεθνών funds και ιδιωτών επενδυτών, σηκώνοντας χρηματοδοτήσεις δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, ενώ νέα χρηματοδοτικά εργαλεία έκαναν την εμφάνισή τους στην αγορά. Την ίδια στιγμή μάλιστα οι προσπάθειες οργάνωσης και εξωστρέφειας του οικοσυστήματος, που ξεκίνησαν τα τελευταία χρόνια, διευρύνθηκαν.
Οι χρηματοδοτήσεις του 2023
«Ποδαρικό» για 2023 έκανε το deal για την είσοδο του αμερικανικού κολοσσού Carlyle Group με υψηλό μειοψηφικό ποσοστό στην ελληνική startup της κυβερνοασφάλειας, Hack the Box. Την χρηματοδοτική ψήφο ύψους 55 εκατ. δολάρια ακολούθησαν μάλιστα αρκετές μικρότερες που κατευθύνθηκαν σε ελληνικές startups, επιβεβαιώνοντας την δυναμική έναρξη της χρονιάς.
Σε αυτές περιλαμβάνεται η νέα χρηματοδότηση ύψους 3,3 εκατ. ευρώ που ανακοίνωσε μέσα στον Ιανουάριο η ελληνική startup Prosperty, που δραστηριοποιείται στον πολλά υποσχόμενο κλάδο του proptech. Στον νέο γύρο εισέρχονται ως επενδυτές ένα ακόμα τεχνολογικό VC, αυτό της BigPi, ένα μεγάλο family office και κάποιοι πολύ έμπειροι και πετυχημένοι διεθνώς angel investors.
Νέα χρηματοδότηση, αγνώστου ύψους, από την Brookstreet Equity Partners έξασφάλισε και η Perceptual Robotics, η startup με ελληνικό dna που γεννήθηκε στο Εργαστηρίο Ρομποτικής του Bristol και το 2019 απέκτησε την ευρωπαϊκή της βάση στην Αθήνα.
Ακολούθησε η χρηματοδότηση της κορυφαία πλατφόρμα τηλεμετρίας στην Ευρώπη στην αγορά του καφέ, Bibecoffee, η οποία ανακοίνωσε έναν νέο γύρο χρηματοδότησης ύψους 2,1 εκατ. ευρώ, μόλις 15 μήνες μετά την ολοκλήρωση του προηγούμενου γύρου.
Τον γύρο χρηματοδότησης με κεντρικό επενδυτή την Genesis Ventures, σε συνδυασμό και με άλλους διακεκριμένους ξένους επενδυτές έκλεισε και η Orderit, η ελληνική startup που υπόσχεται να αυτοματοποιήσει το back office των επιχειρήσεων εστίασης, ενώ 350.000 ευρώ κατάφερε να εξασφαλίσει και η Koios Care, η startup με ελληνικές ρίζες που έχει έδρα την Αμβέρσα και αντικείμενο την ανάπτυξη ψηφιακών βιοδεικτών για την παρακολούθηση της εξέλιξης της νόσου του Πάρκινσον.
Σύμφωνα με παράγοντες του οικοσυστήματος μάλιστα, μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να ακολουθήσουν δύο ακόμα ηχηρές χρηματοδοτήσεις, ύψους δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ έκαστη, σε startups που έχουν κερδίσει και στο παρελθόν την εμπιστοσύνη των επενδυτών. Ο λόγος για την Douleutaras.gr και την Safesize.gr.
Νέα χρηματοδοτικά εργαλεία
Οι ενέσεις ρευστότητας σε εγχώριες νεοφυείς επιχειρήσεις αναμένεται να αυξηθούν καθώς η επενδυτική ατζέντα της χώρας διευρύνεται με νέα funds. Τα επενδυτικά σχήματα του Equifund, που διοχετεύουν κεφάλαια στην αγορά από το 2017-2018, έχουν ήδη προχωρήσει ή σχεδιάζουν τη σύσταση και δεύτερων funds, με κεφάλαια που προέρχονται τις περισσότερες φορές από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων, την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων (πρώην ΤΑΝΕΟ) αλλά και ιδιώτες επενδυτές.
Ήδη, το venture capital Big Pi, που δημιουργήθηκε το 2018, ανακοίνωσε το δεύτερο fund, το Big Pi II, ύψους 50 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για κεφάλαια που, όπως ανακοινώθηκε, θα κατευθυνθούν σε startups που εξειδικεύονται στο πολλά υποσχόμενο τομέα της «βαθιάς τεχνολογίας» (deep tech).
Να θυμίσουμε ότι το προηγούμενο έτος είχε ανακοινωθεί η διάδοχη γενιά του fund της Marathon Venture Capital και του Venture Friends ενώ θέμα χρόνου είναι να ανακοινωθεί και το νέο fund της Metavallon, του Uni.Fund και Velocity.Partners VC.
Έξτρα πόντους στην εξωστρέφεια
To έδαφος γίνεται πλέον έφορο, κάτι που είναι ορατό τόσο εντός όσο και εκτός συνόρων. Η κρίσιμη μάζα που αποκτά πλέον το εγχώριο οικοσύστημα και η ελληνική καινοτομία αποτυπώνεται και στην διάρθρωση κι εξωστρέφειά του, με τις ειδήσεις να πυκνώνουν και εδώ, αρχής γενομένης του νέου έτους. Την ίδια στιγμή μάλιστα η χώρα μας φιγουράρει πλέον στην 38η θέση μεταξύ των 100 πιο startup-friendly χωρών του κόσμου.
Να θυμίσουμε ότι μόλις πριν από λίγες ημέρες ανακοινώθηκε ο Ευρωπαϊκός Κόμβος Ψηφιακής Καινοτομίας Smart Attica» (Smart Attica EDIH) ο οποίος θα έχει ως κύρια αποστολή την υποστήριξη μικρομεσαίων επιχειρήσεων και φορέων του δημόσιου τομέα στον ψηφιακό τους μετασχηματισμό, δίνοντας έμφαση στους τομείς της Ενέργειας και του Περιβάλλοντος, της Εφοδιαστικής αλυσίδας, του Πολιτισμού και του Τουρισμού. Ο κόμβος Smart Attica έχει εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μαζί με 135 ακόμη κόμβους, για να συμμετέχει στο δίκτυο καινοτομίας των European Digital Innovation Hubs (EDIHs). Αποτελεί επί της ουσίας μία κοινοπραξία 17 φορέων από όλη την Ελλάδα, η οποία συγχρηματοδοτείται από το πρόγραμμα «Ψηφιακή Ευρώπη 2021-2027» και συντονίζεται από το ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος, με εκπροσώπηση από το Ινστιτούτο Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών (IΠΤ). Στόχος του δε είναι να παρέχει υπηρεσίες, οι οποίες βασίζονται στην Τεχνητή Νοημοσύνη, τα Μεγάλα Δεδομένα, την Υπολογιστική Υψηλών Επιδόσεων, την τεχνολογία 5G και την Κυβερνοασφάλεια.
Πόντους εξωστρέφειας προσθέτει και η κοινότητα French Tech Athens, η οποία πρόσφατα εντάχθηκε στο δίκτυο French Tech, σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε ο Γάλλος αναπληρωτής υπουργός αρμόδιος για τη ψηφιακή μετάβαση και τις τηλεπικοινωνίες Jean-Noël Barrot. Η κοινότητα που θα αποτελέσει πύλη εισόδου για τις γαλλικές νεοφυείς επιχειρήσεις που θέλουν να δραστηριοποιηθούν διεθνώς μέσω της ελληνικής αγοράς θα περιλαμβάνει start-ups, επιχειρηματίες, καινοτόμες επιχειρήσεις, αλλά και επενδυτές που συνδράμουν στην ανάπτυξη του τοπικού οικοσυστήματος και την πρόοδο του ψηφιακού επιχειρείν. Υπό την ηγεσία του Προέδρου της, κυρίου Guy Krief, η κοινότητα θα στηρίξει τις συνέργειες μεταξύ των τεχνολογικών οικοσυστημάτων Ελλάδας και Γαλλίας.