Η γερμανική βιομηχανία «εγκαταλείπει» την Γερμανία… και το Ευρώ; 

Γιάννης Αγγέλης
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Η γερμανική βιομηχανία «εγκαταλείπει» την Γερμανία… και το Ευρώ; 
Στις Συμπληγάδες των συνεπειών της ενεργειακής κρίσης και του αμερικάνικου ανταγωνισμού, η γερμανική βιομηχανία στρέφεται στην «μετανάστευση». 

Μία από τις τελευταίες αναλύσεις της Deutsche Bank (DB) το 2022, κατέληγε στα conclusions του κειμένου με την ακόλουθη εκπληκτική πρόβλεψη: Όταν μετά από χρόνια θα πρέπει να μιλήσουμε για την σημερινή κατάσταση, ίσως την χαρακτηρίσουμε ως εκείνη στην οποία άρχισε η αποβιομηχάνιση της Γερμανίας.

Όταν το κείμενο αυτό είχε δοθεί στην δημοσιότητα στα τέλη του προηγούμενου χρόνου ο νόμος κατά του πληθωρισμού της κυβέρνησης Μπάιντεν ήταν ακόμα μία αφαίρεση στην δημοσιογραφική ενημέρωση. Ακόμα δεν είχε γίνει σαφές για το τι ακριβώς αφορούσε, καθώς ο τίτλος του νόμου δεν παρέπεμπε άμεσα σ’ αυτό που έγινε φανερό μετά την 1/1/2023, όταν ο νόμος μπήκε σε εφαρμογή.

Η συνέχεια όμως για την ήδη ασθμαίνουσα λόγω της ενεργειακής κρίσης ευρωπαϊκή και ειδικά την γερμανική βιομηχανία, αποκάλυψε το περιεχόμενο της προειδοποίησης του κειμένου της DB: Μια ασφυκτική πίεση για την βιομηχανία η οποία διαμορφώνει μία χωρίς προηγούμενο ισχυρή τάση εξοστρακισμού από την Ευρώπη.

Η γερμανική βιομηχανία και μαζί της το μεγαλύτερο κομμάτι της ευρωπαϊκής βιομηχανίας συνθλίβονται στις Συμπληγάδες, αφ’ ενός από τις συνέπειες του αυξημένου – παρά την πτώση της τιμής του φυσικού αερίου – ενεργειακού κόστους και αφ’ εταίρου από το επιδοματικό πρόγραμμα στήριξης της αμερικάνικης οικονομίας μέσω του νόμου Μπάιντεν.

Ειδικά η γερμανική βιομηχανία είχε για δεκαετίες στηριχθεί στο πολύ χαμηλό ενεργειακό κόστος της τροφοδοσίας από την Ρωσία και αφ’ εταίρου στις «ανοικτές» αγορές της Κίνας και των ΗΠΑ. Τώρα και τα δύο πλεονεκτήματα μεταστρέφονται σε μειονεκτήματα καθώς το Βερολίνο υποχρεώνεται να αναθεωρήσει ακόμα και την βέλτιστη σχέση με την Κίνα.

Τι αλλάζει για την βιομηχανία

Το Insider.gr συγκέντρωσε και παραθέτει κάποια στοιχεία από τον γερμανικό οικονομικό τύπο για το πως εξελίσσεται αυτό το αδιέξοδο:

Εταιρείες όπως η BASF, η Dow Inc και η Lanxess AG είναι έτοιμες να περικόψουν χιλιάδες θέσεις εργασίας και να μεταφέρουν επενδύσεις εκτός Γερμανίας, επειδή δεν περιμένουν ότι η κυβέρνηση του Βερολίνου θα μπορέσει να επαναφέρει τις τιμές στα προηγούμενα επίπεδα. Και να εξασφαλίσει την προμήθεια της ενέργεια που χρειάζονται σε τιμές κοντά σε αυτές που πλήρωναν κάποτε για τον ρωσικό αγωγό.

«Δεν ήμαστε πλέον ανταγωνιστικοί στην Γερμανία» δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Lanxess, Mathias Zachert (στην Die Welt), κατασκευαστής χημικών με έδρα την Κολωνία. Τώρα σχεδιάζει να διατηρήσει τις εγκαταστάσεις στην Βόρειο Ρηνανία – Βεστφαλία «αλλά οι επενδύσεις για περαιτέρω ανάπτυξη θα πάνε σε πιο ανταγωνιστικές τοποθεσίες όπως π.χ οι ΗΠΑ…». Είναι ένα από τα πολλά παραδείγματα αλλαγής στρατηγικής επιχειρήσεων.

Η γερμανική κυβέρνηση παρ’ όλα αυτά πιέζει προς κάθε κατεύθυνση για να εξασφαλίσει αρκετή και προσιτή σε τιμές ενέργεια για να αποτρέψει την αποδυνάμωση της βιομηχανικής της ισχύος. Η Επιχειρηματική εμπιστοσύνη είναι αλήθεια ότι έχει βελτιωθεί σχετικά καθώς έχουν πολλαπλασιασθεί οι σταθμοί υγροποιημένου φυσικού αερίου, που εξασφάλισαν την αποφυγή μπλακ άουτ. Η ανάπαυλα της ενεργειακής κρίσης έχει κάνει ορισμένες αυτοκινητοβιομηχανίες να αναπνεύσουν με ανακούφιση όπως π.χ. η Mercedes Benz και η Volkswagen.

Ωστόσο οι ενεργειακές τιμές μετά την πτώση τους παραμένουν πολλαπλάσιες εκείνων που πλήρωνε η Γερμανία πριν από τον πόλεμο, όπως επίσης και από εκείνες που πληρώνουν τώρα οι ανταγωνιστές τους Αμερικάνοι βιομήχανοι…

Επίσης «η Γερμανία δεν έχει λάβει άμεσες εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου από τον Σεπτέμβριο. Χωρίς προοπτική επανέναρξης αυτών των εισαγωγών, τα σενάρια για τις γερμανικές εταιρείες χημικών, γυαλιού και δομικών υλικών, όπου το φυσικό αέριο και η ηλεκτρική ενέργεια μπορούν να αντιπροσωπεύουν το ένα τρίτο του κόστους, παραμένουν εξαιρετικά δυσοίωνα...».

Ο βιομηχανικός Όμιλος Aluminium Deutschland δήλωσε ότι σχετική έρευνα μεταξύ παραγωγών μετάλλου, σε ποσοστό το 86% περιέγραψε την προοπτική μακροπρόθεσμων προμηθειών φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας ως «μη… καλή».

Επίσης έρευνα στην χημική βιομηχανία που είναι κεντρικής σημασίας πυλώνας της γερμανικής βιομηχανίας και αναπόσπαστο κομμάτι της αλυσίδας εφοδιασμού της αυτοκινητοβιομηχανίας, στα τέλη Ιανουαρίου, αποκάλυψε ότι σχεδόν «οι μισές χημικές εταιρείες σχεδιάζουν να μειώσουν τις επενδύσεις στη Γερμανία φέτος λόγω του ενεργειακού κόστους».

Ταυτόχρονα, οι βιομηχανικές εταιρείες στην πλειονότητά τους εξαγωγικές, βλέπουν μείωση της ζήτησης σε ένα πλαίσιο επιβράδυνσης της παγκόσμιας οικονομίας. Πράγμα που τις εμποδίζει να προχωρήσουν σε αύξηση τιμών για να μπορέσουν αντέξουν την πίεση.

Μέσα στο περιβάλλον αυτό η πρόβλεψη της DB στα τέλη του 2022 για την γερμανική βιομηχανία και κατά συνέπεια για την ευρωπαϊκή οικονομία ρίχνει μία βαριά σκιά στις προβλέψεις της ΕΚΤ και του ΔΝΤ για αποφυγή της ύφεσης στην Ευρώπη. Και αυτό χωρίς να συνυπολογίσει κανείς τις συνέπειες μιας ενδεχόμενης αλλά εξαιρετικά πιθανής επέκτασης του πολέμου στην Ουκρανία…

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider