Ιδιαιτέρως ελκυστικά έχουν γίνει την τελευταία διετία τα ελληνικά assets με το άθροισμα των εξαγορών και των συγχωνεύσεών τους να ξεπερνά τα επίπεδα προ χρηματοπιστωτικής κρίσης. Παρά τις πληθωριστικές πιέσεις μάλιστα, την ενεργειακή κρίση αλλά και την άνοδο των επιτοκίων, οι οποίες φάνηκαν να φρενάρουν το περασμένο έτος τους επενδυτές παγκοσμίως, η αυξημένη κινητικότητα αναμένεται να συνεχιστεί και το 2023, ειδικά στους hot, όπως χαρακτηρίζονται, κλάδους.
Η εικόνα των συναλλαγών το 2022
Τα παραπάνω επισημαίνει η ετήσια μελέτη της PwC, η οποία παρουσιάστηκε χθες από τα ηγετικά στελέχη της εταιρείας συμβούλων σε σχετική δημοσιογραφική εκδήλωση. Σύμφωνα με αυτή, μόλις το περασμένο έτος καταγράφηκαν 94 συναλλαγές, συνολικού ύψους 10,4 δισ.ευρώ και μέσου ύψους συναλλαγής τα 112 εκατ. ευρώ, κεφάλαια υπερδιπλάσια σε σχέση με το 2021 (4,3 δισ. ευρώ) Αξίζει να σημειωθεί ότι ο όγκος των συναλλαγών το 2008, προ χρηματοπιστωτικής κρίσης, έφτασε τα 8,4 δισ. ευρώ. Συνολικά οι ελληνικές επιχειρήσεις άντλησαν περίπου 6,2 δισ. ευρώ από ξένους επενδυτές, αύξηση 221% σε σχέση με το 2021, ενώ κατά 148% αυξήθηκαν οι εγχώριες συναλλαγές.
Παρά την ανοδική πορεία των ελληνικών assets η πληθωριστική κρίση και τα υψηλότερα επιτόκια της περσινής χρονιάς δεν άφησαν ανεπηρέαστη την εγχώρια αγορά, μειώνοντας την δραστηριότητα στο σκέλος της έκδοσης εταιρικών ομολόγων. Ειδικότερα, μέσω τεσσάρων διαπραγματεύσιμων εταιρικών ομολόγων αντλήθηκαν 530 εκατ. ευρώ. Εξίσου περιορισμένες ήταν και οι αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, οι οποίες το 2022 έφτασαν τις 6 αντλώντας κεφάλαια ύψους 489 εκατ. ευρώ. Τέλος το εξεταζόμενο διαστημα πραγματοποιήθηκαν δύο Δημόσιες Εγγραφές (IPOs) και τέσσερις διαγραφές μετοχών από το Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών.
Τα κρατικά έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις που συμφωνήθηκαν το 2022 ανήλθαν συνολικά στα 595 εκατ. ευρώ και αφορά στην είσπραξη 516 εκατ. ευρώ από την πώληση του 100% της ΔΕΠΑ Υποδομών και την ανακήρυξη προτιμητέου επενδυτή στην πρώην αμερικανική βάση Γουρνών στην Κρήτη, έναντι τιμήματος 42,2 εκατ. ευρώ.
Όσο για τον χρηματοοικονομικό κλάδο, το 2022 χαρακτηρίστηκε από την πραγματοποίηση για πρώτη φορά συναλλαγών συνθετικών τιτλοποιήσεων, οι οποίες και συνδυάστηκαν με πωλήσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων σε διεθνή funds και carve-outs συστημικών τραπεζών.
Το top 5 των deals
Σε επίπεδο deals, οι κλάδοι που πρωταγωνίστησαν ήταν αυτοί των Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών (26,2%) των Τροφίμων και Ποτών (22,9%), των Τηλεπικοινωνιών, ΜΜΕ και Τεχνολογίας (17,8%) και της Ενέργειας (10,8%).
Όσο για την λίστα με τις κορυφαίες συναλλαγές της εξεταζόμενης περιόδου περιλαμβάνονται το deal πώλησης της Chipita στην Mondelez, η εξαγορά της Wind από την United, η πώληση της Viva στην JP Morgan, η ολοκλήρωση της πώλησης της Άνεμος (ΑΠΕ) από την Ελλάκτωρ στην Motor Oil και ολοκλήρωση πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής. Η αξία αυτών έφτασε το 40% των συνολικών συναλλαγών που πραγματοποιήθηκαν πέρυσι.
Οι προοπτικές του 2023
Το τοπίο που διαμορφώνεται χαρακτηρίζεται ευοίωνο, αν σκεφτεί κανείς τον αυξημένο αριθμό των Ε&Α, την αύξηση της μέσης αξίας συναλλαγής κατά κατά 54 εκατ. ευρώ, αλλά και το γεγονός ότι τα επενδυτικά κεφάλαια που εισέρρευσαν πέρυσι παρουσιάζουν καλύτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά και μακροπρόθεσμο ορίζοντα.
Σε αυτό το πλαίσιο και δεδομένων των συναλλαγών που έχουν ήδη προσυμφωνηθεί οι προοπτικές είναι αισιόδοξες και για το νέο έτος. Σύμφωνα με τον κ. Μάριο Ψάλτη, επικεφαλής της PwC στην Ελλάδα, τον κ. Θανάση Πανόπουλο, Partner και επικεφαλής του τμήματος Deals και τον κ. Γιώργο Μακρυπίδη, Partner και επικεφαλής Corporate Finance η κινητικότητα στο επίπεδο των εξαγορών και συγχωνεύσεων είναι ισχυρή, και ενδεχομένως να ξεπεράσει φέτος το επίπεδο του 2022.
Λαμβάνοντας υπόψη αφενός την οριστικοποίηση της πώλησης του Sani/Ikos, την ολοκλήρωση της συναλλαγής για την Εγνατία Οδό, αλλά και τη σχεδιαζόμενη εισαγωγή του ΔΑΑ στο ελληνικό Χρηματιστήριο, ήδη έχει καλυφθεί το 50%-60% των συναλλαγών σε επίπεδο αξίας των deals του 2022.
Το ενδιαφέρον, σύμφωνα με τους ίδιους, παραμένει ζωηρό στον κλάδο της Ένέργειας και σε αυτόν των Ξενοδοχείων και του Real Estate, με deals να κυοφορούνται ήδη.
«Το αυξημένο ενδιαφέρον ξένων επενδυτών καταδεικνύει τη βελτίωση της ελληνικής οικονομίας στο διεθνές περιβάλλον, με τη χώρα μας να αποτελεί υψηλής διαβάθμισης επενδυτικό προορισμό. Αντίστοιχα, τμήμα της δυναμικής αυτής μεταφέρεται και στο τρέχον έτος, θέτοντας τις βάσεις για διατήρηση των υψηλών επιπέδων και εντός του 2023», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πανόπουλος, Partner και επικεφαλής του τμήματος Deals της PwC Ελλάδας. Συμπλήρωσε μάλιστα ότι αν μέσα στη χρονιά κατακτηθεί η αναβάθμιση της χώρας σε πιστοληπτική βαθμίδα, οι προοπτικές θα είναι ακόμη πιο ευοίωνες για όλα τα ελληνικά assets.
Η πορεία βέβαια ενέχει και κινδύνους, όπως ένας δημοσιονομικός εκτροχιασμός, η μεταρρυθμιστική κόπωση, το ενδεχόμενο αστάθειας στο πολιτικό σκηνικό, δεδομένων των εκλογών, αλλά και η πορεία απορρόφησης των χαμηλότοκων δανείων του ΤΑΑ.