DEMO ABEE: Success story με ισχυρό αποτύπωμα στη χώρα

Viber Whatsapp Μοιράσου το
DEMO ABEE: Success story με ισχυρό αποτύπωμα στη χώρα
H εταιρεία, δεν περιορίζεται απλώς στην επέκταση της παραγωγής τελικών γενόσημων φαρμάκων και των ερευνητικών δραστηριοτήτων της, αλλά επενδύει και εισάγεται σε τομείς με υψηλή αναπτυξιακή προοπτική.

Πρωταγωνιστικό ρόλο στην παραγωγή φαρμάκων, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη και στον κόσμο, διεκδικεί η ελληνική φαρμακοβιομηχανία DEMO ABEE, με «όχημα» το πολύπλευρο επενδυτικό πλάνο της, ύψους 356 εκατ. ευρώ, που υλοποιεί για την περίοδο 2021-2027.

Παρά το γεγονός ότι η παρατεταμένη οικονομική κρίση, η πανδημία Covid-19 και η πολεμική σύρραξη στην Ουκρανία διαμόρφωσαν ένα ασφυκτικό επιχειρηματικό περιβάλλον, που χαρακτηρίζεται από δυσκολίες στη διακίνηση πρώτων υλών και φαρμάκων καθώς και αύξηση του κόστους παραγωγής, η ελληνική φαρμακοβιομηχανία κινείται ήδη σε τροχιά ανάπτυξης με επενδυτικά προγράμματα συνολικού ύψους 1,2 δισ. ευρώ, που περιλαμβάνουν απορρόφηση σημαντικών κεφαλαίων μέσω του προγράμματος του επενδυτικού clawback, στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Με επενδύσεις που αντιστοιχούν στο 25% του συνόλου των επενδύσεων του ελληνικού κλάδου, η ανάπτυξη της DEMO, αναμένεται να συμβάλει στην επάρκεια φαρμάκων, τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά και να αφήσει ισχυρό αποτύπωμα στην Εθνική Οικονομία, μέσω της αύξησης των εξαγωγών, της απασχόλησης και του brain gain.

Έχοντας την πρωτοπορία στο DNA της, η εταιρεία, δεν περιορίζεται απλώς στην επέκταση της παραγωγής τελικών γενόσημων φαρμάκων και των ερευνητικών δραστηριοτήτων της, αλλά επενδύει και εισάγεται σε τομείς με υψηλή αναπτυξιακή προοπτική. Στο πλαίσιο αυτό, απαντά με πράξεις στην ανάγκη ενδοκοινοτικής παραγωγής δραστικών ουσιών με την ανάπτυξη και παραγωγή πρώτων υλών φαρμάκων για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Παράλληλα, ανοίγει νέους ορίζοντες για το μέλλον της εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας, δημιουργώντας εκ του εκ του μηδενός τον κλάδο της Βιοτεχνολογικής Παραγωγής Φαρμάκων στη χώρα μας και εντάσσει την Ελλάδα στη μικρή ομάδα των χωρών που έχουν δυνατότητα παραγωγής βιοτεχνολογικών προϊόντων.

Με το επενδυτικό της πλάνο να περιλαμβάνει την επέκταση της παραγωγικής της δυναμικής στο Κρυονέρι Αττικής, την ανέγερση 4 μονάδων παραγωγής πρώτων υλών και 4 μονάδων παραγωγής τελικού προϊόντος στην Τρίπολη, τη δημιουργία σύγχρονων εργαστηρίων Έρευνας & Ανάπτυξης (Ε&Α) στη Θεσσαλονίκη καθώς και σύγχρονου Ερευνητικού Κέντρου Βιοτεχνολογίας και ΒιοΑκαδημίας στην Αττική, η DEMO, η οποία ξεκίνησε το ταξίδι της πριν από σχεδόν 60 χρόνια με «καπετάνιο» το Σταύρο Δέμο, εξελίσσεται σε ένα success story παγκόσμιου βεληνεκούς.

Σημαντικά οφέλη για την Ελλάδα και την Ευρώπη

«Ξετυλίγοντας» τον επενδυτικό σχεδιασμό της, η εταιρεία, ισχυροποιεί ακόμα περισσότερο τη θέση της στην εγχώρια, την ευρωπαϊκή αλλά και την παγκόσμια αγορά, διευρύνοντας το χαρτοφυλάκιό της, αυξάνοντας τις εξαγωγές της και συμβάλλοντας στην απεξάρτηση της Ελλάδας και της Ευρώπης από τις αγορές της Ασίας.

Σήμερα, το 60-80% των πρώτων υλών για φάρμακα, μεταξύ αυτών και των αντίστοιχων γενοσήμων, παράγεται στην Ινδία και την Κίνα. Τα lockdowns κατά την περίοδο της πανδημίας επηρέασαν άμεσα την παραγωγή και διακίνηση φαρμάκων, δραστικών ουσιών και πρώτων υλών για την διεθνή αγορά, με αποτέλεσμα να παρατηρηθούν σημαντικές ελλείψεις σε βασικά φάρμακα.

Με την ανάπτυξη πρώτων υλών σε ευρωπαϊκό έδαφος από τη DEMO, η Ευρώπη, δημιουργεί -μέσω της Ελλάδας- τις προϋποθέσεις να αποκτήσει σταδιακά επάρκεια και αυτονομία από τρίτες χώρες.

Η επένδυση της DEMO είναι ζωτικής σημασίας για την Εθνική Οικονομία, καθώς σύμφωνα με μελέτη του ΙΟΒΕ θα επιφέρει αύξηση του ΑΕΠ της χώρας κατά 1.13 δισ. ευρώ, 600 άμεσες θέσεις εργασίας σε βάθος δεκαετίας, 800 έμμεσες θέσεις εργασίας ανά έτος κατά την κατασκευή και 3.700 κατά την λειτουργία (ΙΟΒΕ) των νέων παραγωγικών της μονάδων.

Παράλληλα, δίνει κίνητρα στους νέους επιστήμονες να παραμείνουν ή να επιστρέψουν στην Ελλάδα, συμβάλλοντας στο brain gain της χώρας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider