Οι «σορτάκηδες» κατέγραψαν κέρδη άνω των 100 εκατομμυρίων δολαρίων «ποντάροντας» ενάντια στη μετοχή του γερμανικού τραπεζικού κολοσσού Deutsche Bank, τις τελευταίες δύο εβδομάδες
Η εταιρεία χρηματοοικονομικών δεδομένων Ortex, σύμφωνα με το Reuters, υπογραμμίζει ότι ο όγκος των κεφαλαίων που έχει τοποθετηθεί σε short θέσεις ενάντια στις μετοχές της Deutsche Bank -οι οποίες διαπραγματεύονται, τόσο στην Ευρώπη όσο και στις ΗΠΑ, έχει διπλασιαστεί την ίδια περίοδο στα 360 εκατ. δολάρια.
- ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τι συμβαίνει με την Deutsche Bank: Είναι το επόμενο κομμάτι στο «ντόμινο» της τραπεζικής κρίσης;
Βουτιά 10% σημειώνει η μετοχή της Deutsche Bank, μετά και την εκτόξευση των CDS την Πέμπτη το βράδυ, καθώς οι ανησυχίες για τη σταθερότητα των ευρωπαϊκών τραπεζών επιμένουν. Νωρίτερα σημείωνε απώλειες άνω του 14%.
Η μετοχή της γερμανικής τράπεζας υποχωρεί για τρίτη διαδοχική ημέρα και έχει πλέον απωλέσει πάνω από το 1/5 της αξίας της μόνο αυτόν τον μήνα. Τα CDS -μια μορφή ασφάλισης για τους ομολογιούχους μιας εταιρείας έναντι πιθανής χρεοκοπίας της- έκαναν άλμα στις 173 μονάδες βάσης την Πέμπτη το βράδυ, από 142 μονάδες βάσης την προηγούμενη ημέρα.
Η διάσωση έκτακτης ανάγκης της Credit Suisse από την UBS, στον απόηχο της κατάρρευσης της αμερικανικής Silicon Valley Bank, προκάλεσε ανησυχία μεταξύ των επενδυτών για τη μετάδοση της κρίσης, η οποία επιδεινώθηκε από την περαιτέρω σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ την Τετάρτη.
- ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μακρόν: «Οι τράπεζες στην Ευρωζώνη είναι οι πιο ανθεκτικές»
Τα ομόλογα tier one (ΑΤ1) της Deutsche Bank -μια κατηγορία assets που βρέθηκε στα πρωτοσέλιδα αυτή την εβδομάδα μετά την απομείωση των AT1 της Credit Suisse στο πλαίσιο της συμφωνίας διάσωσης- επιδόθηκαν επίσης σε ραγδαίο selloff.
Μετά την ολοκλήρωση μιας αναδιάρθρωσης πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ που ξεκίνησε το 2019, με στόχο τη μείωση του κόστους και τη βελτίωση της κερδοφορίας, η Deutsche Bank ανακοίνωσε 10 συνεχόμενα τρίμηνα κερδοφορίας. Η τράπεζα ανακοίνωσε ετήσια καθαρά κέρδη ύψους 5 δισ. ευρώ το 2022, αυξημένα κατά 159% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.
Ο δείκτης CET1 - ένα μέτρο της φερεγγυότητας της τράπεζας - διαμορφώθηκε στο 13,4% στο τέλος του 2022, ενώ ο δείκτης κάλυψης ρευστότητας ήταν 142% και ο δείκτης καθαρής σταθερής χρηματοδότησης 119%.