Γάμος ή διαζύγιο για ΔΕΣΦΑ - Socar;

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γάμος ή διαζύγιο για ΔΕΣΦΑ - Socar;

Άλλη μια σχέση στην ενεργειακή σκηνή που πέρασε από «σαράντα κύματα» είναι εκείνη των ΔΕΣΦΑ-Socar με την επικείμενη εξαγορά του 66% του ΔΕΣΦΑ από την αζέρικη εταιρεία να βρίσκεται σε εκκρεμότητα για έναν ακόμη μήνα. Η Socar ανανέωσε για έναν ακόμη μήνα την εγγυητική της επιστολή για την εξαγορά των μετοχών του ΔΕΣΦΑ προκειμένου να δοθεί χρόνος στην αναζήτηση μιας παράπλευρης λύσης.

Τα «αγκάθια» στη συμφωνία μπήκαν με την τροπολογία Σκουρλέτη και την αλλαγή στην περιουσιακή βάση του ΔΕΣΦΑ με τη μείωση της ανακτήσιης διαφοράς των 829 εκατ. ευρώ που είχε να λαμβάνειν ο ΔΕΣΦΑ. Οι Αζέροι θεωρούν ότι με βάσει αυτό το νέο δεδομένο, το 66% της εταιρείας δεν κοστίζει πλέον 400 εκατ. ευρώ, τίμημα το οποίο είχαν αρχικά συμφωνήσει να καταβάλλουν αλλά 300 εκατ. ευρώ. Από την άλλη, οι ελιγμοί της ελληνικής πλευράς είναι πολύ περιορισμένοι καθώς οποιαδήποτε μείωση στο αρχικό τίμημα δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή, καθώς αυτό θα σήμαινε αλλαγή των όρων του διαγωνισμού.

Με το επόμενο Εurogroup να διεξάγεται λίγες ημέρες αφού εκπνεύσει και η εγγυητική επιστολή η ελληνική πλευρά βρίσκεται σε δύσκολη θέση καθώς κινδυνεύει να αφήσει σε εκκρεμότητα ένα βασικό προαπαιτούμενο της πρώτης αξιολόγησης, την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ. Σε ένδειξη καλής θέλησης η κυβέρνηση μέχρι τώρα έχει προβεί σε κάποιες υποχωρήσεις όπως είναι η αναθεώρηση του κανονισμού τιμολόγησης του ΔΕΣΦΑ που ενέκρινε η ΡΑΕ και δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Η απόφαση της ΡΑΕ οδηγεί σε αύξηση του Μέσου Σταθμισμένου Κόστους Κεφαλαίων (WACC) του ΔΕΣΦΑ στο 10,99% από 10,06% της προηγούμενης απόφασης που στηρίχθηκε στην τροπολογία Σκουρλέτη. Επιπλέον περιορίζει τη χρονική ανάκτηση των εσόδων προηγούμενων ετών, δίνοντας το μεγαλύτερο βάρος για την περίοδο μέχρι και το 2026 έναντι του επιμερισμού τους σε 40 χρόνια, που προέβλεπε η ρύθμιση Σκουρλέτη. Παράλληλα, προβλέφθηκε αύξηση του τιμολογίου χρήσης στο 33,5% από το 23% της αρχικής ρύθμισης.

Η Socar και η ιταλική Snam στην οποία θα περάσει εν συνεχεία το 17% των μετοχών δεν δείχνουν αν θεωρούν ότι αυτές οι παραχωρήσεις είναι αρκετές και πλέον η ελληνική πλευρά καλείται να εξετάσει το ενδεχόμενο να τροποποιήσει την τροπολογία Σκουρλέτη, να εμπλακεί η ΡΑΕ ή να αυξηθούν οι μερισματικές αποδόσεις επί των κερδών του ΔΕΣΦΑ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider